Moskisvet.com
image (28)

Zanimivo

Za hekerji stojijo države?

S.R.
31. 12. 2010 11.46
0

Zaenkrat še nobena država ni bila nedvoumno povezana s katerim koli kibernetičnim napadom, a to ne spremeni dejstva, da je internet postal pomembno bojišče. Čeprav si ga ne lasti nobena država, pa je dokazov o vpletenosti držav vsak dan več.

Nedavni dogodki so te domneve le še podžgali. V začetku leta 2010 je podjetje VirusBlokAda, ki se ukvarja z internetno varnostjo, odkrilo izjemno zapletenega črva imenovanega Stuxnet.

Računalniški virusi, črvi in trojanci so do sedaj okužili predvsem domače računalnike ali strežnike internetnih podjetij ter izbrisali določene pomembne datoteke ali onemogočali dostop do nekaterih internetnih strani; torej nič življenjsko pomembnega. Stuxnet pa je drugačen. Gre za prvi software, ki lahko vdre v računalnike, ki nadzorujejo industrijske stroje (ti so drugačni od običajnih PC-jev), s čimer bi lahko napadalec prevzel nadzor nad tovarno in vsemi njenimi varnostnimi sistemi ter v najslabšem primeru potem izključil varnostne sisteme, vodo okužil z odpadki iz tovarne ali izključil varnostne sisteme v jedrski elektrarni.

Pri Stuxnetu pa je pozornost pritegnilo še nekaj drugega, kar nakazuje na možnost, da je bila vpletena določena država. Največ okuženih strani je bilo namreč v Iranu in celo iranski predsednik Mahmoud Ahmadinejad je priznal, da je črv povzročil težave v eni izmed njihovih jedrskih elektrarn. Prav zaradi tega so mnogi namigovali, da je v ozadju napada mogoče Izrael. Vsi pa se strinjajo, da je črv izjemno spretno napisan in ga zagotovo niso spisali amaterji.

Potem pa so se pojavile še depeše na strani WikiLeaks. Med množico dokumentov je bilo mogoče zaslediti tudi podatek, da Američani verjamejo, da Kitajska vlada sodeluje s hekerskimi skupinami, kot so Honker Union in XFocus.

Slednja je po svetu postala znana po črvu Blaster, ki je leta 2003 okužil na milijone računalnikov in poskusil napasti Microsoftovo spletno stran. V svetu računalniških zločinov, kjer je odgovorne skoraj nemogoče izslediti, se bližje krivcu pač ne da priti. Depeše so razkrile tudi, da so bili hekerji, odgovorni za napade Aurora in Byzantine Candor (napadli so strežnike Googla in mnogih drugih ameriških podjetij), morda povezani s Pekingom.

Ali je Amerika vpletena v kibernetično vojno? Maja leta 2010 so v ZDA ustanovili US Cyber Command (USCYBERCOM), vojaško agencijo podrejeno NSA, katere naloge je obramba ameriških mrež in (domnevno) napadanje sovražnih računalnikov. Nadobudne mlade hekerje ameriška vlada 'zvabi' iz Silicijeve doline in jih potegne v zaupne vladne projekte. Seveda vojska ne bo nikoli razkrila, kaj ti kibernetični vojaki v resnici počnejo, a če bi prišlo do prave vojne, bi tudi oni zagotovo imeli polne roke dela.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 616