Moskisvet.com
sončev izbruh - 5

Novice

Zaradi izbruha Sonca popoln radijski mrk!

S.R.
29. 12. 2011 14.33
6

Navdušenci nad nebesnimi pojavi bodo te dni upali na jasno nebo, saj bodo Zemljo zopet zadeli delci z nedavne sončne nevihte, ki bodo tako kot pred kratkim povzročili prečudovit pojav imenovan sij (severni ali južni) oziroma aurora.

CME kot ga je posnel Nasin satelit STEREO-B.
CME kot ga je posnel Nasin satelit STEREO-B. FOTO: NASA
Vse pa le ni tako rožnato, saj strokovnjaki pričakujejo motenje radijskih signalov oziroma kar popoln radijski mrk, ki lahko traja tudi več dni. Vzrok je izbruh sončne energije, ki ga s tujko imenujemo ''coronal mass ejection'' ali CME. Delci, ki so se sprostili ob izbruhu so namreč dosegli Zemljo in povzročili magnetne nevihte.
Izbruh je del povečane aktivnosti Sonca, ki poteka v 11-letnih ciklih. Počasi se približujemo koncu trenutnega cikla, tako da lahko vrhunec pričakujemo okoli leta 2013, sam cikel pa se bo končal okoli leta 2015.
Center za napovedi vremena v vesolju, ki spada pod Agencijo za oceane in atmosfero je javnosti sporočil, da ''28. in 29. decembra zaradi trka delcev večih CME-jev pričakujejo magnetne nevihte jakosti G1 (šibke), vse do 31. decembra so zato pričakovani radijski mrki tipa R1 (šibki). V praksi to pomeni, da lahko pričakujemo motnje v delovanju vseh naprav, ki se zanašajo na radijske valove. Mednje spadajo tudi sistemi GPS, radiji in mobilni telefoni.
Ob sončnem izbruhu se v vesolje sprosti na milijarde ton plinov, ki vsebujejo ultravijolično in elektromagnetno sevanje. V vesolje se poženejo s hitrostjo dobrih 8.000.000 kilometrov na uro. Poleg tega pa so neverjetno vroči – okoli 100.000.000 stopinj Celzija.
Zemlja je občasno kar zasuta s temi delci, kar vodi do neverjetnih sijev na nebu. Aurore sicer povzročijo ionizirani sončevi delci, ki jih ujame Zemljino magnetno polje. Takrat se plini vsrkajo v atmosfero in oddajajo sunke energije, ki jih s tal lahko vidimo kot svetlobo.
Posledica neviht je tudi veličastna aurora.
Posledica neviht je tudi veličastna aurora. FOTO: NASA

A ti isti delci lahko povzročijo tudi omenjene magnetne nevihte, ki lahko v skrajnih primerih motijo tudi satelite in celo električno omrežje. Leta 1989 je bil CME tako krivec za izpad elektrike v Quebecu v Kanadi. Brez električne energije je takrat ostalo šest milijonov ljudi. Prejšnji mesec so sateliti zaznali eno največjih neviht, kar jih Sonce sploh lahko proizvede. Poimenovali so ga X1.9, nekaj dni po izbruhu pa je dosegel Zemljo in povzročil motnje v komunikacijskih sistemih. Še en velik izbruh se je zgodil v avgustu, a ker se je zgodil na strani Sonca, ki je obrnjena stran od Zemlje izbruh ni povzročil nobenih težav.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549