Moskisvet.com
image (28)

Novice

Tako bodo po novem zaščiteni pehotni vojaki

N.J.
15. 03. 2016 08.01
8

Ameriška vojska je nedavno razkrila, kakšna bo nova zaščitna oprema za pehotne vojake, ki bo nadomestila stari taktični jopič IOTV (Improved Outer Tactical Vest).

Če je pri nas zaščitna oprema tako policistov kot vojakov pod velikim vprašajem in pri obojih, recimo, primanjkuje že neprebojnih jopičev, je čez lužo, vsaj kar se opreme tiče, situacija popolnoma drugačna. Kljub krčenju vojaškega proračuna se je ameriška vojska odločila, da bo svoje vojake opremila z boljšo zaščitno opremo: v načrtu imajo nakup novih neprebojnih jopičev, zaščitnih čelad, bojnih majic in ščitnikov za predel medenice. Nova oprema je v primerjavi s staro lažja in omogoča vojaku lažje premikanje in boljšo balistično zaščito.

Trenutni taktični jopič, znan kot IOTV, ameriški vojaki uporabljajo od leta 2007. Številni neprebojni jopiči so že obrabljeni, zaščitnim ploščam pa bo kmalu potekel rok trajanja, poročajo ameriški mediji.

Vojne izkušnje so botrovale iskanju bolj udobnih, lažjih zaščitnih jopičev, ki bi nudili še boljšo zaščito. Oddelek ameriške vojske, ki se ukvarja z nabavo nove opreme, je predstavil nov zaščitni sistem TEP System (Torso and Extremities Protection system), ki naj bi v uporabo prišel leta 2019. TEP sistem naj bi vojakom nudil veliko boljšo zaščito kot obstoječa zaščitna oprema, teža pa naj bi se s sedanjih dobrih 14 kg (večja različica tehta celo okoli 16 kg) zmanjšala na 10 kg. Teža se lahko še zmanjša z odstranitvijo nekaterih elementov, sicer pa bo z novim jopičem vojaku omogočeno lažje premikanje po bojišču, kar je ključnega pomena predvsem za pripadnike specialnih enot, med izvidovanjem ali prečkanjem nevarnih območij, kjer je hitrost premikanja izjemno pomembna. Z razvojem novih zaščitnih balistinih plošč upajo, da bodo težo še dodatno zmanjšali. Novi materiali so zaenkrat še v fazi testiranj in rezultati preliminarnih testiranj kažejo, da bodo plošče v novih jopičih okoli 7 odstotkov lažje od starih.

Vojaki naj bi dobili tudi nove medenične ščitnike (ščitnike za genitalije). Potreba po teh je zaradi vse več improviziranih eksplozvnih sredstev iz leta v leto večja. Gre za nekakšno balistično spodnje perilo, glede katerega se pogosto šalijo, da so 'bojne plenice', ki vojake ščitijo pred poškodbami na predelu dimelj. Balistična zaščita medenice je sicer že dolgo v uporabi in je izjemno koristna, a je lahko izjemno neudobna za nošenje – predvsem med daljšimi bojnimi operacijami in patruljami, saj draži kožo in številni vojaki poročajo, da povzroča precejšnje bolečine. Novi ščitniki bodo kot vrhnje 'oblačilo', ki se ga poveže neposredno z neprebojnim jopičem, bolj ergonomsko oblikovani in manj moteči. Vojaka naj ne bi tako zelo ovirali pri gibanju in povzročali bolečin, kljub vsemu pa bi lahko še vedno povzročali manjše težave.

Trenutne bojne majice bodo doživele velikanske spremembe, napovedujejo. Nadomestile jih bodo nove bojne balistične majice. Standardne so izjemno udobne majice, ki jih vojak obleče pod zaščitno opremo, medtem ko nove majice zagotavljajo že balistično zaščito na področju rok, vratu, zgornjega dela torza (takšno zaščito je zdaj zagotavljal jopič) – a ne na račun mobilnosti vojaka. S takšnimi majicami so odpravili potrebo po nameščanju neudobnih balističnih ovratnikov na jopiče in neudobnih zaščit za predel deltoidov (DAP - Deltoid Axillary Protector), ki so vojakom predstavljali številne težave pri obračanju glave in oteževali streljanje. Predvsem je ta težava pestila pripadnike specialnih enot.

Tudi nova čelada bo vojakom nudila boljšo zaščito in bo lažja. Nova čelada bo imela ščitnik za brado, integrirano zaščito za oči in izboljšane nastavke za pritrditev naprav za nočno opazovanje. Prav tako naj bi nudila veliko booljšo zaščito namerilcem na bojnih vozilih, topničarjem, ki so veliko bolj izpostavljeni ostrostrelcem, in nudila posebno zaščito obraza pred šrapneli.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549