Moskisvet.com
Jeremy Clarkson - 3

Novice

Jeremy Clarkson: Mož brez dlake na jeziku!

N.J.
13. 03. 2015 06.21
0

V medijih je odjeknila novica o suspendiranju kontroverznega britanskega voditelja Jeremyja Clarksona. Sprva je bilo govora o tem, da je do tega prišlo zaradi glasnega prepira s producentom in njegovih preteklih neprimernih komentarjev, tudi rasističnih, a zdaj je znan resničen vzrok.

Jeremy Clarkson - 1
Jeremy Clarkson - 1 FOTO: Reuters

Clarkson naj bi si suspenz zaslužil, ker je udaril producenta. In razlog? Po snemanju ga menda ni čakala večerja, kot je pričakoval. Razlog tako ni bil le 'glasni prepir', temveč celo fizični obračun s producentom. 54-letni Clarkson, dolgoletni voditelj avtomobilistične oddaje Top Gear je znorel po koncu snemanja oddaje v Newcastle upon Tynu, potem ko mu je producent, 36-letni Oisin Tymon, dejal, da za voditelje oddaje niso priskrbeli večerje. "Jeremy je začel divje kričati na enega izmed producentov, prepir pa se je končal tako, da ga je s pestjo udaril v obraz. Vsi smo obstali kot okopani. Bil je spor okoli postrežbe, producent pa se je znašel v vlogi grešnega kozla, ker ni organiziral hrane," je izdal neimenovani vir.

Jeremy Clarkson - 3
Jeremy Clarkson - 3 FOTO: Reuters
Clarkson naj bi sicer dobil pripravljeno večerjo, a mu menda ni ustrezal izbor. V luksuznem hotelu, kjer je bil nastanjen, naj bi prejel hladen obrok, čeprav naj bi zahteval - zrezek. Razlog za spremembo naj bi bil, da je kuhar ob tako pozni uri že odšel domov. Razburjeni Clarkson naj bi se spravil na pomočnika asistenta Oisina Tymona. Clarksona so sicer z večerjo čakali že tri ure, a se je, raje, kot da bi se ob predvideni časovnici vrnil v hotel, kjer ga je čakal topel obrok, zasedel v enem izmed lokalov, osebje, sito čakanja, pa je odšlo, preden se je Clarkson vrnil v hotel.

Začasna ukinitev oddaje

Naslednje tri dele že 22. sezone oddaje so umaknili s sporeda, pri BBC-ju pa zaenkrat še niso izdali, ali se bo Top Gear, sicer izjemno priljubljena in menda najbolje gledana oddaja vseh časov, sploh kdaj vrnil na male zaslone. Proti Clarksonu so sprožili preiskavo.

Odhaja na Sky?

Šušlja se, da naj bi Clarkson s sovoditeljema Richardom Hammondom in Jamesom Mayem načrtoval prestop na televizijo Sky, kjer bi snemali novo avtomobilistično oddajo. Top Gear pa je avtorsko zaščiten (v lasti BBC), zato imena ne morejo kar tako prevzeti za novo oddajo. 

Že v preteklosti je dvigoval prah

Clarkson ni prvič zabredel v težave zaradi predolgega jezika (in rok). Predvsem so veliko prahu dvignile njegove rasistične in ksenofobne izjave.

Kamenjanje zaradi tablice

Ekipa Top Gear je med drugim morala pobegniti iz Argentine, ker so jih tam obmetavali s kamni zaradi registrske tablice na enem od njihovih avtomobilov. Sporna registrska tablica naj bi bila namerna provokacija, ki naj bi namigovala na britansko-argentinsko vojno za Falklandske otoke.

Težavo je predstavljala tablica na vozilu znamke porsche H982 FKL, ki naj bi po pisanju lokalnih medijev namigovala na spopad leta 1982, v katerem je Velika Britanija premagala Argentino. "Čeprav je vodstvo BBC prosilo priljubljenega voditelja Jeremyja Clarksona, naj se lepo obnaša v Argentini, se je odločil, da bo imel na svojem porschu provokativno tablico H982 FKL, ki namiguje na vojno za Falklande," je zapisal časnik Diario Jornada. A vodstvo BBC je zatrdilo, da je bila registrska tablica naključna. "Producenti Top Gear so za bližnjo oddajo kupili tri avtomobile. Namigovanja, da je bil ta avtomobil izbran zaradi registrske tablice ali da je bila ta tablica zamenjava z originalno, so povsem neutemeljena," je tedaj izjavil izvršni producent Andy Wilman.

Rasizem

Nedavno je sicer v eni izmed oddaj zamomljal slabšalno besedo za temnopoltega. Tega izseka na televiziji sicer niso nikoli predvajali, a izrekel naj bi besedo »črnuh«. Sprva je vse zanikal, kasneje pa cinično dejal: »Zgrožen sem nad seboj, saj je to beseda, ki jo sovražim.«

Užalil je tudi Indijce

Ekipa je v Indiji predstavila jaguarja s školjko v prtljažniku, kar je Clarkson komentiral, da je nekaj popolnega za Indijo, saj se ob obisku te države vsak bori z drisko. Indijski diplomat se je odzval z izjavo, da je neprimerno tako napasti celoten narod, družbo, zgodovino in kulturo.

Privoščil si je ...

Med drugim je tudi sprožil diplomatski spor v Mehiki, dejal je, da so Mehičani "leni plavajoči čistilci bazenov" in nekdanjega britanskega premierja Gordona Browna označil za "enookega škotskega idiota".

Privoščili so si tudi že šale na račun Albancev, Romunov, Nemcev (dejal je, da nemškemu avtomobilu po njegovem manjka le GPS, ki bi ga vodil le na Poljsko).

Peticijo množično podpisujejo

Na spletu se je kmalu po novici, da je suspendiran Jeremy Clarkson, pojavila peticija, naj BBC prekliče svojo odločitev. V manj kot 24 urah je spletno peticijo na strani Change.org, s katero oboževalci zahtevajo, da BBC prekliče odločitev in da se Clarkson s Top Gear vrne na male zaslone, podprlo 500.000 ljudi. Do trenutka pisanja članka je podpisov že več kot 726.100.

Jeremy Clarkson - 3
Jeremy Clarkson - 3 FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578