Moskisvet.com
Jedrsko orožje

Novice

ZDA v Evropo pošiljajo jedrsko orožje?

N.J.
10. 06. 2015 08.12
11

Ameriške jedrske rakete naj bi znova hranili v Veliki Britaniji, razlog pa naj bi bile neprestane grožnje Rusije. Britanski zunanji minister je izjavil, da vlada razmišlja o tem, da bi prvič po hladni vojni v Veliki Britaniji hranili tuje orožje. Oboroževalne tekme, ki je zaznamovala obdobje hladne vojne, tako kljub mednarodnemu sporazumu o neširjenju jedrskega orožja še zdaleč ni konec.

Jedrsko orožje
Jedrsko orožje FOTO: Reuters

Philip Hammond je prepričan, da mora Velika Britanija poslati jasno sporočilo Vladimirju Putinu, navaja britanski Daily Mail. Zahod naj sicer ne bi izzival po nepotrebnem, vseeno pa ZDA razmišljajo o tem, da bi prekinile dogovor iz časa hladne vojne in namestile svoje rakete na območju Evrope. Dogovora, ki so ga leta 1995 sicer podaljšali za nedoločen čas, se praktično nihče več ne drži.

Hammond je dejal, da zaradi naraščajočih groženj Rusije Velika Britanija resno razmišlja o tem, da bi se pri njih hranilo ameriško jedrsko orožje, jedrske rakete. Britanci morajo po njegovem mnenju postali jasno sporočilo predvsem zaradi 'zaskrbljujočih znakov' povečane vojaške aktivnosti ruskih sil - vključno z namestitvijo raket v Kaliningradu. V odgovor bi ZDA prekršile sporazum o neširjenju jedrskega orožja in namestile rakete v Evropi. »Posvetili se bomo primeru. Zelo tesno sodelujemo z Američani,« je izjavil Hammond v nedavnem intervjuju. »To bi bila odločitev, ki bi jo sprejeli skupaj. Rusiji moramo dati vedeti, da jim ne bomo dovolili prekoračiti rdeče črte.«

Jedrsko orožje
Jedrsko orožje FOTO: Thinkstock

Kljub vsemu je dodal, da ustrahovanje po nepotrebnem ne pride v poštev in da ne želi nepotrebnih provokacij. Vprašanje o hranjenju jedrskih raket naj bi bilo hipotetično, se je nato 'povlekel' nazaj. Vsaka takšna poteza bi pomenila povečanja strahu pred novo oborožitveno hladno vojno, še posebej zaradi konstantnih napetosti med Rusijo in Ukrajino.

Namestitev ameriških manevrskih izstrelkov pri RAF Greenham Commonu v Berkinshiru v osemdesetih letih je recimo izzvalo spopade med policisti in protestniki, predvsem ženskami, ki so v bližini vojaške baze postavile številne mirovniške kampe. S postavljanjem kampov so pričele septembra 1981, prva blokada vojaške baze pa se je zgodila maja 1982. Aprila 1983 je okoli 14.000 ljudi oblikovalo živo verigo od Greenhama do Aldermastona in tovarne v Burghfieldu. Sledilo je še več izgredov. Orožje so hranili od nove,bra 1983 do marca 1991, ko so ga zaradi podpisa pogodbe o razoroževanju med ZDA in Sovjetsko zvezo.

Hammond je še dejal, da sicer ni bilo jasnega sporočila o neposrednem napadu na Ukrajino, a da je Putin postil odprte možnosti. Rusija naj bi imela po njegovih besedah občutek, da je obkoljena in napadana. »Zaradi tega nočemo izzvati nepotrebnih provokacij,« je dejal za BBC1.

Več kot 10.000 jedrskih konic naj bi imelo 8 velesil: ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija, Indija, Pakistan in Izrael. Okoli 9.000 naj bi jih imeli v ZDA in Rusiji. ZDA naj bi jih imele nekaj več kot Rusija, čeprav Putin rad govori o ruski premoči. Celo Severna Koreja naj bi imela nekaj jedrskih konic....

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578