Moskisvet.com
XSTAT 30

Novice

Z bojišč se seli v civilno sfero

N.J.
11. 12. 2015 08.07
7

Ameriška administracija je dovolila uporabo sredstva XSTAT 30 za zaustavljanje krvavitev v primeru hudih poškodb, razvitega za vojsko, tudi za civilne namene, so sporočili iz ameriškega Urada za prehrano in zdravila (FDA, Food and Drug Administration).

XSTAT 30
XSTAT 30 FOTO: Arhiv proizvajalca
Esmarchova preveza lahko celo zaustavi dotok krvi v ud, kjer je nameščena, zato obstaja možnost resnega poškodovanja uda. Znani so številni primeri, ko je bilo treba ud zaradi tega amputirati.

Gre za nekakšno injekcijo, s pomočjo katere se v rano vstavi spužvaste tablete. Te se ob aplikaciji na prizadeto mesto napihnejo in delujejo podobno kot Esmarchova preveza, le da je uporaba primerna tudi za tiste dele telesa, kjer je prevezo nemogoče izvesti. Esmarchovo prevezo se sicer uporablja v primerih, ko je tveganje, da nekdo umre zaradi krvavitve veliko in je zaustavitev krvavitve pomembnejša od reševanja uda.

Prednost XSTAT 30 je, da je uporabno tudi za primere, ko je resna poškodba na področju recimo dimelj ali podpazduhe, kjer je nemogoče napraviti prevezo in drugače ustaviti krvavitev recimo na bojišču ali v primeru strelskih obračunov, nesreč civilistov.

Uporabo sredstva nameravajo zdaj z vojaškega področja razširiti tudi v civilno sfero, a zaenkrat le za odrasle in najstnike, ne pa tudi otroke.

XSTAT 30 je primeren za paciente v življenjski nevarnosti zaradi hudih krvavitev in travmatskega šoka in oskrbo ran na področjih, kjer izvedba kompresije ni mogoča in prva pomoč ne more dovolj hitro prispeti. XSTAT 30 ni indiciran za uporabo na določenih delih prsnega koša, trebuha, medenice ali tkiva nad ključnico.

Okoli 30 do 40 odstotkov smrti civilistov nastopi zaradi izkrvavitve in prepoznega prihoda v bolnišnico, kjer bi kirurško lahko pomagali ranjenim, je pokazala raziskava ameriškega vojaškega inštituta za kirurške raziskave. Med prej omenjenimi žrtvami izkrvavitev kar 56 odstotkov poškodovanih umre še pred prihodom v bolnišnico, kar pomeni, da bi morda lahko preživeli, če bi uspelo že na licu mesta zaustaviti krvavitve. »Če je nekaj izdelano namensko za uporabo na bojišču, je običajno namenjeno res ekstremnim situacijam, kjer napredni medicinski posegi niso mogoči,« je dejal Wiliam Maisel iz FDA. »Zanimivo je videti prehod tehnologije v civilno sfero za nudenje prve pomoči v primeru hudih krvavitev.«

XSTAT 30
XSTAT 30 FOTO: Arhiv proizvajalca

Zadeva krvavitev lahko zaustavi v 20 sekundah in pritiska na rano maksimalno 4 ure, s tem pa naj bi pacient imel na voljo dovolj časa, da prejme kirurško oskrbo. Naprava je na voljo v posamičnih pakiranjih ali pakiranjih po tri skupaj, vsak aplikator pa vsebuje 92 skompresiranih celuloznih gobic, ki so visoko vpojne. Spužvice se ob aplikaciji napihnejo in zapolnijo prostor (recimo pri strelski rani) ter tako zaustavijo krvavitev. Koliko blazinic je potrebno vstaviti, je odvisno od velikosti rane. Cena enega aplikatorja naj bi se gibala okoli 100 dolarjev.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549