Moskisvet.com
Hugo Chavez

Novice

Najbolj šokantne izjave Huga Chaveza

N.J.
11. 03. 2013 16.07
64

Hugo Chavez je od nekdaj veljal za kontroverzno osebnost. Javnost in javno mnenje je razdelil na dva pola, eni so ga ljubili, drugi sovražili, pogosto pa je zaradi svojih izjav požel kritike s strani drugih državnih voditeljev in diplomatov. Kako jih ne bi, kajti v svojih izjavah z besedami ni nikoli skoparil. Še več, mnenje je izražal na šokantno odkrit način, ki je pogosto presegal meje dobrega okusa in zmernosti.

Hugo Chavez z besedami v svojh govorih ni varčeval in največkrat si je privoščil Združene države Amerike in Izrael, deželi, ki sta v njegovih očeh poosebljali zlo. Predvsem ZDA so se največkrat pojavljale v središču njegovih močnih izjav in igrale glavno vlogo v teorijah zarote, ki so zrasle na njegovem zelniku.

Chavez in Castro
Chavez in Castro FOTO: Reuters
ZDA odgovorne za njegov boj z rakom

V eni od svojih teorij je Hugo Chavez ZDA okrivil za svojo dolgotrajno bolezen: "ZDA zagovarjajo rakava obolenja med južnoameriškimi voditelji. Razvile so tehnologijo, ki povzroča rast tumorjev, to tehnologijo pa uporabljajo pri južnoameriških voditeljskih nasprotnikih."

S teorijami zarote pa naj bi ga nalezel nihče drugi kot Chavezov veliki učitelj Fidel Castro. "Fidel mi je vedno pravil, naj bom pozoren. Pravil mi je, da so Američani razvili številne tehnologije. Da nisem dovolj previden. Naj nadzorujem vse, kar zaužijem in kar mi prinesejo pojesti. Dejal je, da ti lahko Američani z eno majhno iglo vbrizgajo bog ve kaj."

Potres na Haitiju kot priložnost za ZDA

ZDA pa naj ne bi imele na vesti zgolj njegove bolezni. Chavez jih je obtožil tudi, da so odgovorne za potres na Haitiju leta 2010, ki je zahteval 230 tisoč žrtev. Potres naj bi namreč sprožila ameriška vojska s testiranjem novega orožja, s ciljem pod krinko humanitarnega delovanja izkoristiti nesrečo za okupacijo Haitija. "Bral sem, da na Haiti prihaja 3000 ameriških vojakov, marincev, ki so oboroženi, kakor da bi se odvijala vojna. Še več, vojakov na ulicah sploh ni videti. Ali zbirajo trupla? Iščejo ranjence? Vi jih ne vidite. Jaz jih ne vidim. Kje so?"

Bush: hudič in pijanec

Chavez pa ni z besedami varčeval niti leta 2006 na zasedanju Združenih narodov, ko je ameriškega predsednika obtožil kolonialističnega odnosa. "Govori, kakor da ima v lasti ves svet," je dejal in predsednika opisal kot hudiča. Leta 2009 pa je hudiča spremenil tudi v pijanca. "Ti si alkoholik, g. Nevarni. Oziroma si kar pijanec!" ZDA so tako bile v času Busheve administracije tarča številnih njegovih govorov. Očital mu je celo uničenje starodavnih civilizacij na Marsu. Ameriški vojaki naj bi namreč požgali zemljo in uničili civilizacije, kamor koli stopijo. V sklopu tega je še izjavil: "Pojdite k vragu, 'gringoti'! Pojdite domov!"

Hugo Chavez
Hugo Chavez FOTO: Reuters

Tudi Izraelu ni prizanesel

Ko je bilo govora o ZDA, je Chavez sovražil prav vse, celo njihove praznike. Leta 2005 je med radijskim intervjujem Hugo napadel noč čarovnic. Praznik je primerjal s terorizmom. Poleg ZDA pa je Chavez kritiziral tudi Izrael. To državo je leta 2006 obtožil, da izvaja novi holokavst in da se je Izrael spremenil v deželo, kjer nenadzorovano "napadajo otroke in nihče ne ve, koliko je pokopanih".

Včasih je pa le imel prav ...

Zaključimo pa lahko z napadom na prsne vsadke, ki so za Chaveza simbolizirali vse slabosti potrošniške družbe. "Sramotno je gledati dekleta, ki nimajo denarja niti za vzdževanje stanovanja in otrok, ali za nakup lepe oblekice, in ne počnejo drugega, kakor da se razgledujejo okoli in tuhtajo, kako bi prišle do umetnega oprsja." Tu pa tam je Hugo Chavez le znal postreči z nekaj resnice.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549