Moskisvet.com
G20 - 14

Novice

Na mejo članic Nata pošiljajo 100.000 ruskih vojakov

N.J.
14. 09. 2017 08.08
17

Ob začetku ruske vojaške vaje 'Zapad 2017' se poraja marsikatero vprašanje glede varnosti. Po eni strani Rusija vajo napoveduje kot redno, že dalj časa načrtovano urjenje, po drugi strani gre za eno največjih vaj po koncu hladne vojne in zato ni čudno, da nekateri vajo ocenjujejo za očitno demonstracijo ruske moči.  

Združena rusko-beloruska vojaška taktična vaja Zapad 2017, ki naj bi jo načrtovali že celo od leta 2009, bo potekala med 14. in 20. septembrom v Belorusiji, enklavi Kaliningrad ob Poljski, pa tudi v Rusiji - Leningradu, Pskovu, Novgorodu in Smolenski regiji.

Ruska vojska v Siriji
Ruska vojska v Siriji FOTO: AP

Glede na uradne navedbe naj bi se vaje udeležilo vsega le 12.700 pripadnikov ruske in beloruske vojske, 370 oklepnih vozil (vključno z 200 tanki), 250 enot artilerije in več kot 70 zračnih plovil. Kar je sporno, je, da morajo  v skladu z Dunajsko listino Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), enim od temeljnih dokumentov na področju politično-varnostne dimenzije za gradnjo zaupanja in varnosti, vse sodelujoče strani vnaprej napovedati vaje in omogočati udeležbo opazovalcem, da bi se izognili morebitnim sporom. Dokument določa mejo 13.000 udeležencev, medtem ko jih je Belorusija napovedala 'le' 12.700. Toda vaje naj bi se po napovedih tujih strokovnjakov udeležilo veliko več pripadnikov ruske vojske - vojakov, članov vojaškega osebja in pripadnikov logistične podpore, vsega kar med 60 in 100 tisoč.

Nekateri namigujejo, da naj bi Rusija vajo izkoristila za prikrivanje krepitve stalne prisotnosti enot v Belorusiji, čeprav so možnosti, da bi prisotnost ruskih enot na tamkajšnjem ozemlju sprožila incidente na beloruski meji z Nato članicami oziroma z Ukrajino, majhne. Med vajo bodo uporabljali tudi zračni prostor tik ob meji, s čimer sporočajo, kakšen doseg imajo lahko njihove enote. Nato naj zaradi vaje same ne bi krepil prisotnosti ob meji: enote naj bi le pozorno spremljale dogajanje.

V preteklih letih je Rusija sicer precej modernizirala svoje oborožene sile in svojo moč vztrajno razkazuje že na tradicionalnih paradah. Vaja, ki velja za največjo po hladni vojni, naj bi bila še eden izmed načinov razkazovanja svoje okrepljene moči.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549