Moskisvet.com
Potapljanje na dah - 10

Novice

Slovenec do rekorda, Američan umrl

A.M.
19. 11. 2013 10.25
16

Svetovno prvenstvo v potapljanju na dah je zahtevalo človeško življenje. Boj z 'Deanovo modro luknjo' je izgubil Američan Nicholas Mevoli.

Samo Jeranko se je potopil do novega slovenskega rekorda.
Samo Jeranko se je potopil do novega slovenskega rekorda. FOTO: Facebook
Tekmovanje na Bahamih je potekalo po načrtih, lepe uspehe pa sta zabeležila tudi slovenska predstavnika – Samo Jeranko se je brez pomoči plavutk potopil do globine 75 m, s plavutkami pa do globine 92 m. S tem je osvojil 3. oz. 6. mesto, postavil dva nova državna rekorda, kar je zadostovalo za skupno 7. mesto. Najgloblje se je brez plavuti potopil Novozelandec William Trubridge, ki se je brez plavuti potopil 93 m, s plavutmi pa 120 m globoko. Drugi Slovenec Luka Pengov je opravil potop s plavutkami do globine 70 m.

Tragedija je udarila 17. novembra, ko je Američan Nicholas Mevoli izpeljal potop brez plavuti do globine 72 m. Po uvodnih pripravah se je pognal v globino, sodniki in potapljači pa so njegov potop spremljali preko sonarja. Vse je potekalo gladko, nakar so pri globini 68 m opazili, da se je potapljač obrnil nazaj proti površju, a si trenutek kasneje premislil, se zopet obrnil in potopil do načrtovane globine. Prisotne tekmovalce je manever zaskrbel. ''Potop do takšne globine brez plavutk je težak. Mislil sem si, da se bo zelo težko vrnil,'' je povedal britanski rekorder Mike Board.

Nicholas Mevoli je prvi Američan, ki se je potopil globlje od 100 m.
Nicholas Mevoli je prvi Američan, ki se je potopil globlje od 100 m. FOTO: Facebook

Mevoli se je kljub temu po treh minutah in 38 sekundah vrnil na površje. V skladu s pravilnikom je zagotovil, da je vse v redu, vendar temu ni bilo tako. Deloval je zmedeno, njegov pogled je bil odsoten in že po nekaj sekundah na površju je izgubil zavest. Slednje za ta šport sicer ni nobena redkost. Spravili so ga na zdravniško ploščad, ga obrnili na bok, takrat pa se je iz njegovi ust ulila kri. Po 15 minutah se mu je ustavilo srce in zdravniška ekipa je pričela z oživljanjem. Ko so ga prepeljali v bolnišnico, so iz njegovih pljuč izčrpali skoraj liter tekočine, kmalu za tem pa je Američan umrl. Zanj je bil usoden pljučni edem.
'Dean's blue hole' velja z 202 m globine za najglobljo morsko podvodno jamo.
'Dean's blue hole' velja z 202 m globine za najglobljo morsko podvodno jamo. FOTO: Facebook


Organizatorji so tekmovanje prekinili, 18. novembra pa so se vsi udeleženci tekmovanja zbrali nad 'modro luknjo' in se od 32-letnega potapljača poslovili na svoj način – s pesmijo, molitvijo in obujanjem spominov nanj in njegove potope.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549