Moskisvet.com
Brane Kastelic

Novice

Brane Kastelic je to zmogel!

N.J.
19. 06. 2013 11.24
0

Vsem dobro poznani dopisnik iz Londona, publicist, pisatelj in slikar Brane Kastelic se je pred nekaj meseci uspešno poslovil od cigarete. Njegov dvoboj se je sicer vlekel kar nekaj let, na koncu pa so mu bili v veliko pomoč nikotinski žvečilni gumiji in dvigovanje uteži na fitnesu.

Naš londonski dopisnik Brane Kastelic se je odločil prenehati s kajenjem. "S prenehanjem kajenja sem se v bistvu ukvarjal zadnjih 10 let. Zadnjih 5 let bolj intenzivno, zadnji dve leti še bolj, zadnje pol leta pa sem opustil kajenje," je ob dnevu brez tobaka povedal v intervjuju za 24ur in priznal, da ni bilo enostavno: "Po približno 14 dnevih je zelo hudo in takrat se potiš ponoči in lahko postaneš tudi malo agresiven in zoprn svojemu okolju."

Brane Kastelic
Brane Kastelic FOTO: POP TV
V pomoč pri odvajanju so mu bili nikotinski žvečilni gumiji, veliko časa pa je preživel tudi v telovadnici. Nad vadbo ga je navdušil sin Adrian, ki je hkrati njegov fitnes guru in osebni trener.

Prav zaradi napredka, ki ga opaža vsak dan, je danes Brane, od nekdaj zagovornik zdrave prehrane, tudi velik zagovornik zdravega načina življenja. Pred kratkim se je kot podpornik - ambasador pridružil tudi projektu Opustimo kajenje, s katerim želi čim več ljudem pomagati na pot k bolj zdravem življenju.

Dejstvo pa je, da z opustitvijo kajenja svojemu organizmu naredimo veliko uslugo. Kajenje namreč povzroča številne vrste raka, bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, motnje erekcije oz. impotenco, sivo mreno, nizko kostno gostoto, zmanjšano plodnost pri ženskah, pri kajenju v nosečnosti pa nizko porodno težo otroka in prezgodnji porod. Kajenje matere med nosečnostjo in po porodu je vzročno povezano tudi z nenadno smrtjo dojenčka.

Prenehajte tudi vi!

Vsi se zavedamo, da kajenje škoduje zdravju, zato bi bilo najbolje, če navado opustite sedaj, še to sekundo! Prve pozitivne učinke opustitve boste lahko začutili že po 20 minutah, prav kmalu pa si boste na ta način zmanjšali tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, kapi, srčnega infarkta, raka na pljučih in marsikatero drugo bolezen.

Vas zanima, kako dolgo ostane nikotin v telesu in s kakšnimi simptomi pomanjkanja nikotina se boste soočali, če boste opustili kajenje? Veste, koliko časa potrebuje telo, da si popolnoma opomore?

kajenje
kajenje FOTO: Profimedia

20 minut pozneje: Srčni utrip se vam bo umiril in padel na normalo.

2 uri pozneje: Srčni utrip in krvni pritisk se bosta znižala na zdrav nivo, izboljšala pa se vam bo tudi prekrvavitev okončin. Konice prstov na rokah in nogah bodo postajale vedno bolj tople, pojavili pa se bodo tudi simptomi pomanjkanja nikotina, ki se lahko kažejo kot razdraženost, napetost, hrepenenje po cigareti, težave, zaspanost ali pa motnje spanja in povečan apetit.

12 ur po prenehanju: Količina ogljikovega monoksida v organizmu se bo uravnala na normalno, uravnala pa se tudi količina kisika v krvi.

24 ur brez cigarete: Tveganje za srčni infarkt, ki je pri kadilcih kar 70 odstotkov večje kot pri nekadilcih, bo začeli v samo enem dnevu od prenehanja že bistveno upadati.

Minilo je že 48 ur: Kajenje močno vpliva na sposobnost vonjanja. Po 48 urah brez cigarete se bodo vaši živčni končiči začeli obnavljati, vi pa boste ponovno začeli pridobivati vonj in okus.

Po mučnih 72 urah: V tem času se nikotin popolnoma izloči iz telesa. Žal pa to pomeni, da boste ravno v tem času začeli najbolj čutiti pomanjkanje nikotina. Pojavljali se vam bodo lahko fizični simptomi, kot so na primer glavobol, slabost in krči ter psihični simptomi, med katerimi so najpogostejši razdražljivost, občutljivost, napetost in motnje spanja. K sreči fizični simptomi izginejo dokaj hitro, žal pa so čustveni prisotni nekoliko dlje.

Dva do tri tedne brez nikotina: Končno se boste spet lahko gibali, ne da bi se pri tem močno zadihali. To je posledica številnih regenerativnih procesov, ki se odvijajo v telesu – poveča se namreč prekrvavitev, bistveno pa se izboljša tudi delovanje pljuč. Morda se boste zbujali s kašljem, a to pomeni le, da se vaša pljuča čistijo in obnavljajo.

Nekaj mesecev pozneje: Že približno mesec po prenehanju se začnejo čistiti pljuča. Majhni organeli v pljučih, ki jih imenujemo cilia in so podobni laskom, ki potiskajo sluz iz pljuč, se začnejo obnavljati in spet pravilno delovati. Ker ti organeli ponovno normalno delujejo, se bo zmanjšalo tveganje za infekcije. S pravilnim delovanjem pljuč se bo vaše kašljanje in pomanjkanje sape pomembno zmanjšalo.

Po enem letu: Če ste zdržali celo leto brez cigareta, je to že kar lep uspeh. Po enem letu se bo tveganje za bolezni srca in ožilja v primerjavi z začetnim 70 odstotnim tveganjem zmanjšalo že za 50 odstotkov. Nekadilci so sicer še vedno v enkrat boljšem položaju kot vi, a nikar ne obupajte.

Pet let od zadnjega 'dima': Številne substance, ki se sproščajo med kajenjem, med katerimi prevladuje ogljikov monoksid, povzročajo oženje krvnih žil, kar povečuje tveganje za možgansko kap. Pet do 15 let po prenehanju kajenja se tveganje za kap povsem izenači z nekadilci.

10 let pozneje: Kadilci so izpostavljeni večjemu tveganju za pojavitev raka, še posebej na pljučih, ki naj bi bil v 90 odstotkih posledica kajenja. Po desetih letih se tveganje za raka pljuč zmanjša za polovico, zmanjša pa se tudi tveganje za nastanek raka v ustih, na grlu, požiralniku, mehurju, ledvicah in trebušni slinavki.

Uspešnih 15 let: Če vam je uspelo zdržati toliko let brez cigarete, se je vaše tveganje za bolezni srca že popolnoma izenačilo s tveganjem, ki so mu izpostavljeni nekadilci. Srčni infarkt, bolezni koronarnih arterij, aritmija, angina pektoris, okužbe srca in druge bolezni, ki vplivajo na delovanje vašega srca, vas ne bojo več ogrožale toliko kot prej.

Pa srečno!

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549