Moskisvet.com
image (28)

Zanimivo

Največji morski pes, največji krokodil in druga 'nora' odkritja leta 2011

U.K.
03. 01. 2012 07.53
23

Leto 2011 je bilo izjemno, kar se tiče novih odkritij. In bralci revije NG so glasovali za tista odkritja, ki se jim zdijo najbolj pomembna.

Planet podoben Zemlji – približno 36 svetlobnih let od Zemlje so astronomi odkrili planet z imenom HD85512b. To je kamniti planet v tako imenovanem 'območju življenja'. Čeprav tega še ne moremo potrditi, pa znanstveniki verjamejo, da bi se na tem planetu lahko razvilo življenje.

Meč pirata Črnobradca – Blackbeard je verjetno eden najbolj znanih piratov in v letu 1996 so podmorski arheologi odkrili ostanke ladje, za katero se verjame, da je pripadala Črnobradcu (Queen Anne's Revenge). Vendar tega ni bilo mogoče dokazati. V letu 2011 pa so odkrili ročaj meča, za katerega se bo morda izkazalo, da gre za ostanek meča zloglasnega pirata.

Izgubljeno majevsko mesto – arheologi so v gvatemalski džungli našli mesto, ki je bilo sicer skoraj popolnoma uničeno. Gre za ostanke majevskega mesta, ki je imelo sedemnadstropno piramido in preko sto zgradb v njeni okolici.

Zemljina dvojčica – astronomi so našli planet, ki so ga poimenovali zemljina dvojčica. Podobno kot HD85512b leži tudi 'Zemlja 2' v coni življenja, nahaja pa se približno 600 svetlobnih let od Zemlje.

Največji beli morski morski pes – pri otoku Guadalupe so raziskovalci ujeli, in nato izpustili, največjega belega morskega psa, kar smo jih kadarkoli videli. Gre za 5,5 metra dolgega samca, ki je prejšnjega rekorderja premagal za pičle štiri decimetre.

Gljive in zombi mravlje – novo odkrite gljivice, Ophiocordyceps camponoti-balzani (gre namreč za štiri vrste gljiv), imajo izjemno sposobnost, ki je kar malo grozljiva. Gljive namreč dobesedno zavzamejo možgane mravlje, jo odpeljejo na določeno mesto, ubijejo in nato spustijo svoje spore.

Največji krokodil – na Filipinih so zoologi ujeli 1057 kilogramov težkega in 6,4 metra velikega slanovodnega krokodila. Po uradnih podatkih je to največji krokodil, kar so jih kadarkoli ujeli. Poimenovali so ga Longlong.

Kiklopski morski pes – ob obalah Mehike so znanstveniki našli morskega psa z enim očesom. Kiklopija je pojav, ki se občasno pojavi tudi pri človeku. Znanstveniki verjamejo, da v naravi takšen morski pes ne more preživeti.

Area 51: razbitina letala – v petdesetih je ameriška vlada razvijala A-12, vohunsko letalo, ki bi nadzorovalo Sovjetsko zvezo. Med poskusnim poletom naj bi se letalo zrušilo in rodilo legendo o NLP-ju iz Roswella.

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578