Moskisvet.com
Sony Tablet P

Visoki obrati

Največje zvezde sejma IFA 2011

S.R.
08. 09. 2011 12.26
0

V Berlinu se je zaključil še en sejem IFA oziroma Internationale Funkausstellung Berlin, kar v prevodu pomeni 'mednarodni berlinski radijski šov.' Gre za enega najstarejših sejmov zabavne elektronike in drugih elektronskih naprav, saj so ga prvič priredili že leta 1924.

Danes je IFA eden izmed največjih tovrstnih dogodkov na svetu, saj ga vsako leto obišče okoli 200.000 obiskovalcev, na njem pa sodeluje okoli 1000 razstavljavcev. Tudi letos je sejem IFA še okrepil svoj položaj na mednarodnem prizorišču in zopet privabil veliko obiskovalcev. Glede na to, da so bile na tehnološkem področju letos največje zvezde različne tehnološke igračke oziroma 'gadgeti', prav nič ne preseneča dejstvo, da so bile prav te naprave letos največje zvezde sejma. Oglejte si deset elektronskih 'igračk,' ki so na sejmu IFA 2011 (2.–7. september) pritegnile največ pozornosti.

Sony Tablet P
Sony Tablet P FOTO: Reuters
Sonyjevi androidni tabletki
Na sejmu so obiskovalci lahko prvič videli težko pričakovane Sonyjeve tablične računalnike, ki naj bi po napovedih japonskega podjetja v zelje hodili samemu iPadu 2. Tablična računalnika  Sony Tablet P (stane 568 evrov) in Tablet S (454 evrov) se lahko pohvalita s procesorji Nvidia tegra 2 mobile, poganja pa ju operacijski sistem android honeycomb (verzija 3.1, kmalu nadgradnja na 3.2.). Obe tabletki imata poleg tega tudi sprednjo in zadnjo kamero, vhod USB 2.0 in čitalec SD kartic. Tako kot pri iPadu 2 za povezljivost skrbi Wi-Fi in 3G.
Zbrano občinstvo je v Nemčiji še najbolj presenetil Tablet P, ki ima kar dva na dotik občutljiva 13.9-centimetrska zaslona. Enega v podstavku in enega v pokrovu. Tablet P tako lahko prepognemo na pol, zaradi česar ga precej lažje spravimo v žep kot druge tablične računalnike, takšna konfiguracija pa ima seveda tudi očitne prednosti pri določenih aplikacijah. Tabletka se tako še posebej dobro obnese pri pisanju, saj ima tipkovnica svoj zaslon, zasnova pa je seveda odlična tudi za igranje iger, pri čemer Tablet P spominja na Nintendovo prenosno igralno konzolo 3DS, ki se prav tako ponaša z dvema zaslonoma.

Samsung Galaxy Note
Samsung Galaxy Note FOTO: Reuters
Telefon Samsung Galaxy Note
Applov iPhone 5 se sicer nezadržno približuje, a mu ob izidu zagotovo ne bo tako lahko, saj je konkurenca vsak dan močnejša. Samsung je na sejmu namreč prikazal najnovejši pametni telefon, ki sliši na ime Galaxy Note. Z ogromnim, 13.5-centimetrskem zaslonom (največji zaslon katerega koli mobilnika do sedaj) bo telefon še dodatno zabrisal meje med pametnimi mobilnimi telefoni in tabličnimi računalniki. Poleg velikega zaslona se telefon ponaša še z WXGA resolucijo, kar v praksi pomeni ločljivost 1.200 x 800 točk, 1.5 gigaherčnim dvojedrnim procesorjem, androidom verzije 2.3 'gingerbread' ter kamero spredaj in zadaj. Slednja je z osmimi megatočkami sposobna zajemati video v polni HD resoluciji (1080 p). Pri telefonu pa je morda najbolj zanimivo to, da so mu Korejci zopet dodali pisalo 'stylus,' ki ga že kar dolgo časa nismo videli. Samsungov 'S Pen' je seveda idealen za natančno tipkanje, na roko napisane opomnike in različne skice.

Samsung Galaxy Tab 7.7
Poleg omenjenega velikana med pametnimi mobilnimi telefoni je Samsung svojo ponudbo obogatil še z malce pomanjšano verzijo svojega tabličnega računalnika. Kot pove že ime, ima novi Tab zaslon v velikosti 7.7 palcev oziroma 19,6 centimetrov. Ločljivost AMOLED zaslona je 1.280 x 800 (WXGA), vse skupaj pa poganja 1.4-gigaherčni procesor. Na voljo so modeli z 8, 16, 32 ali 64 gigabajti spomina, z vstavljeno microSD kartico pa spominski prostor naraste na zavidljivih 96 gigabajtov, kar bo najverjetneje prišlo še kako prav. Pomanjšana tablica namreč omogoča predvajanje filmov v polni HD resoluciji (1080p), tako da bodo uporabniki potrebovali kar precej prostora. Na tablici teče operacijski sistem android verzije 3.2, ki ga je Samsung kot običajno izboljšal s svojim uporabniškim vmesnikom TouchWiz.

HTC Titan
Trend velikih telefonov v Berlinu nadaljuje HTC-jev Titan, ki je poleg tega tudi eden prvih mobilnikov s prednaloženim operacijskim sistemom Windows 7 Mango. Titan ima 11,4-centimetrski (4.5 palčni) zaslon in je precej širok, a hkrati tudi zelo tanek, zato prav dobro 'sede' v roko, čeprav zaradi velikosti ne bo primeren za vsak žep. Za velikostjo zaslona pa malce zaostaja resolucija, saj je ločljivost zaslona kljub dobri svetilnosti, lepim barvam in dobrim odtenkom črnine le 800 x 480. Windows 7 Mango na Titanu poganja 1.5-gigaherčni enojedrni procesor, najboljše pri telefonu pa je dejstvo, da je HTC vanj vgradil kar nekaj odličnih aplikacij in odlično kamero, ki omogoča panoramske slike in večje število posnetkov na sekundo.

Lenovo IdeaPad U300/U400 ultrabook
Eno izmed največjih presenečenj na sejmu je bil zagotovo tudi prihod prvih 'ultrabookov' – izjemno tankih prenosnikov, ki bodo v prihodnosti velika konkurenca Applovemu Macbooku Air. Za zdaj sta na voljo modela U300 in U400, ohišje obeh pa je narejeno iz čvrstega aluminija. Na voljo je 33,8-centimetrski (model U300) in 35,6-centimetrski (U400) zaslon, oba modela pa poganja Intelov procesor Core i7 ULV (ultra low voltage), medtem ko za grafiko skrbi AMD-jev Radeon HD5470M. Model U300 se ponaša z 256 gigabajti SSD (solid state drive) trdega diska, medtem ko pri modelu U400 lahko izbiramo med 256 gigabajti in enim terabajtom. Po besedah proizvajalca baterija zagotavlja 8 ur delovanja, medtem ko naj bi računalnika v pripravljenosti zdržala kar 30 dni. Oba aluminijasta prenosnika sta na voljo v grafitno sivi in oranžni barvi, cena pa še ni znana.

Toshiba AT200 Excite
Ob nedavnem neslavnem propadu HP-jevega TouchPada je postalo še bolj očitno, da konkuriranje iPadu 2 nikakor mi mačji kašelj, še posebej če se moraš poleg tega boriti še s Samsungom in Sonyjem, ki prav tako želita biti konkurenca 'jabolčni tabletki'. A Toshiba se ne pusti prestrašiti in je na sejmu pokazala tablični računalnik AT200 Excite, ki se ponaša s 25,6-centimetrskim zaslonom (10.1 palcev), poleg tega pa gre za najtanjšo tabletko v tem trenutku, saj Excite v debelino meri le 7,7 milimetra (0.3 palca). V notranjosti tiktaka 1.2-gigaherčni procesor, ki poganja android verzije honeycomb, tablica pa ima poleg tega še 1GB delovnega pomnilnika (RAM) in največ 64GB trdega diska. Največja ločljivost zaslona je 1.200 x 800 točk, baterija pa naj bi bila dovolj za okoli 8 ur delovanja.

Samsung MV800 Multi-View
Ena izmed svetlih točk sejma je bila tudi predstavitev treh novih Samsungovih kompaktnih fotoaparatov. Govora je o modelih BW750, NX200 in MV800, ki je prvi kompaktni fotoaparat na svetu, ki se ponaša z vrtljivim LCD-zaslonom. Slednji je sicer že nekaj časa velik hit med digitalnimi zrcalno-refleksnimi fotoaparati (DSLR), saj so takšni zasloni idealni za uporabo v situacijah, kjer običajni zaslon preprosto odpove. Dober primer je fotografiranje  dogodka v množici, kjer moramo fotoaparat za dober posnetek dvigniti. Prav zato se 7,62-centimetrski na dotik občutljivi LCD-zaslon aparata MV800 lahko premakne do 180-stopinjskega kota, v primeru, da morate aparat obrniti z glavo navzdol, pa lahko zaslon tudi obrnete, tako da ste vedno v pripravljenosti za najboljši možni posnetek. Poleg naštetega MV800 omogoča tudi širokokotne fotografije s kombiniranjem več posameznih posnetkov. Tudi sicer se fotoaparat ponaša s 16.1 megatočko, 5-kratnim optičnim zoomom in 26-milimetrskim objektivom. Cena modela MV800 je okoli 283 evrov.

Samsungov MV800 Multi-View v rokah miss sejma IFA 2011
Samsungov MV800 Multi-View v rokah miss sejma IFA 2011 FOTO: Reuters
Sony SMP-N200 Network Media Player
Eden izmed naraščajočih tehnoloških trendov na letošnjem sejmu IFA je bil zagotovo vse večja priljubljenost pametnih televizorjev, povezanih z internetom. Kaj pa ostane tistim, ki bi radi imeli vse prednosti pametnih televizorjev, a bi hkrati radi obdržali svoj stari TV? Tu nastopi Sonyjev SMP-N200 Network Media Player, ki vam omogoča prav to. SMP-N200 namreč vključuje Bravia internet video, ki omogoča spremljanje vsebine preko BBC-jevega iPlayerja, filmov s portala Lovefilm, gledalci pa lahko poleg tega spremljajo tudi 3D-vsebine. Seveda je skoraj odveč poudarjati, da je Network Media Player popolnoma kompatibilen z zgoraj omenjenima tablicama Tablet P in S.
 

LG PenTouch TV
Kot vam lahko zatrdi prav vsak starš, pisala in televizorji običajno ne gredo prav dobro skupaj, zato je predstavitev LG-jevih plazemskih televizorjev PenTouch malce presenetljiva in morda tudi malce zaskrbljujoča.
Televizorji PenTouch uporabljajo posebno na svetlobo občutljivo pero, s katerim lahko pišete in rišete po zaslonu, igrate igre in organizirate in urejate fotografije s svojega računalnika. Problem pri vsem skupaj je, da znajo otroci pisalo hitro zamenjati za običajen kemični svinčnik in malce preveč pritiskati na zaslon, kar ima za posledice trajne 'zapise' na zaslonu. Poleg te zanimive lastnosti LG-jevi televizorji omogočajo spremljanje 2D- in 3D-vsebin, dvodimenzionalno sliko pa lahko s posebnim konverterjem tudi pretvorimo v tri dimenzije. Televizorji PenTouch so na voljo s 140- in 152-centimetrsko diagonalo, cene pa še niso znane.

Televizorji Philips Cinema 21:9
Ogromni in temu primerno tudi precej dragi Philipsovi televizorji so bili ena največjih atrakcij že na nekaj preteklih sejmih IFA, a omenjene naprave so kljub temu vsako leto boljše in boljše. Philips je ponudbo letos razširil še z modeloma Platinum in Gold, ki se lahko pohvalita s kinematografskim formatom slike 21:9, ki je televizorjema tudi dala ime ('cinema'), 3D-sliko in seveda konverterjem 2D-vsebin v tri dimenzije. Poleg naštetega se televizorja ponašata tudi z vsemi prednostmi pametnih TV-jev, za nameček pa lahko s pomočjo opcije razdeljenega zaslona istočasno spremljamo internetne in običajne televizijske programe. TV-ji se poleg tega lahko pohvalijo še z LED-osvetlitvijo, tehnologijo Philips Ambient, 0,5-sekundnim časom osveževanja, medtem ko je frekvenca osveževanja 1.200MHz. Cene še niso znane, vsekakor pa tako razkošje ne bo prav poceni.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 616