Moskisvet.com
letenje leta 2050 - 1

Visoki obrati

Kako bomo leteli leta 2050

S.R.
20. 06. 2011 09.07
2

Največji letalski sejem Paris Air Show je za vogalom (20. - 26. junij) in podjetja kar tekmujejo v predstavitvah novitet. Trendu se je pridružil tudi Airbus, ki je svoj koncept letala prihodnosti dopolnil s predstavitvijo futuristične potniške kabine.

Gre za nadgradnjo Airbusovega letala prihodnosti, ki so ga predstavili leta 2010 na letalskem mitingu v Farnboroughu. Celotna potniška kabina naj bi bila po vizijah Airbusovih oblikovalcev, izdelana iz lahkih materialov, prekrivala bi jo 'bionična koža,' zgornji del pa bi bil po želji lahko tudi prozoren. Prihodnost sicer že na prvi pogled izgleda precej svetla, še posebej v primerjavi z današnjimi masovnimi poleti v ekonomskem razredu (ki bodo po mnenju Airbusa do leta 2050 le še zgodovina), kjer je prostor za noge dobesedno fantazija.

Med letom bodo potniki lahko odigrali tudi partijo virtualnega golfa.
Med letom bodo potniki lahko odigrali tudi partijo virtualnega golfa. FOTO: arhiv proizvajalca
Airbusova kabina prihodnosti (the Airbus Concept Cabin) se osredotoča predvsem na čim večjo prilagodljivost posameznim potnikom, kamor med drugim spadajo tudi elektronska zabava in posebni sedeži. Slednji bodo potnike sedaj povsem sprostili, saj se bodo samodejno prilagodili obliki telesa posameznega potnika. Kabina prihodnosti bo tudi okolju prijazna, saj bodo 'pametni' materiali, ki bodo integrirani v električno omrežje letala zbirali telesno toploto potnikov.

Ob prihodu na krov se bodo potniki prihodnosti preprosto dotaknili stene in tako vstopili v 'mrežno povezavo letala,' ki bo nato sledila potniku, po celotnem letalu in se avtomatsko odzvala na njegove potrebe. Namesto tradicionalnih kabin bo notranjost letala razdeljena na več različnih 'con.' Tako poimenovane 'poživljajoče cone' bodo potnikom zagotavljale popolno sprostitev. Na voljo jim bodo masažni in celo akupunkturni sedeži, zrak bo obogaten z antioksidanti, razpoloženje pa bo izboljševala tudi posebna razsvetljava in panoramski razgled neba. 'Interaktivna cona' ter cona s 'pametno tehnologijo' bosta lahko poustvarila katerokoli socialno okolje, kar v praksi pomeni, da bodo potniki lahko kar med letom opravili spletni sestanek, odigrali igro virtualnega golfa, nakupovali na spletu, ali pa prebrali pravljico otrokom doma. Kabina bo mogoče v celoti reciklirati, izdelana pa bo iz rastlinskih vlaken.

Panoramski pogled na nočno nebo.
Panoramski pogled na nočno nebo. FOTO: arhiv proizvajalca

Charles Champion, podpredsednik razvojnega oddelka pri Airbusu pravi, da so tehnologije iz konceptne kabine prihodnosti že v razvoju, ter da bodo ideje, ki jih prikazuje konceptna kabina igrale pomembno vlogo pri letalih prihodnosti.

Airbus je svojo konceptno kabino prihodnosti predstavil tudi s kratkim video.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549