Moskisvet.com
Supanje je za marsikoga tudi oblika meditacije.

Šport

Ta vodna aktivnost je obnorela Slovence

S.V.
14. 06. 2022 05.00
0

Supanje je v zadnjih letih postalo eno izmed najbolj priljubljenih športnih aktivnosti in tudi letošnje poletje bo ostala top izbira za sprostitev. Aktivno preživljanje poletja in uživanje v naravi sta dva najpogostejša razloga, zakaj vse več Slovencev supa.

Ta vodna športna aktivnost, pri kateri potrebujete široko desko in veslo, je najverjetneje hitro postala ena izmed najbolj priljubljenih poletnih in tudi celoletnih aktivnosti. Supanje je popularno po celem svetu in se je tudi zelo hitro razvilo v pravo športno disciplino. Primerno je za vse starosti, potrebujete le voljo, željo in malo poguma. Če vas je strah, da boste hitro padli v vodo, ne skrbite, sup je dovolj širok, da se boste ravnotežja zelo hitro navadili. 

Supanje je sproščujoča aktivnost, ki je zdrava za vaše telo in hkrati popolna za uživanje v čudoviti naravi. Med to aktivnostjo se v telesu aktivirajo številne posamezne mišice, zaradi česar lahko rečemo, da gre za enega najbolj aktivnih športov. Poleg odlične vadbe je kot nalašč primeren za uživanje in zabavo. In ravno zaradi vseh teh razlogov se za supanje odloča tudi vse več Slovencev. 

Širši model supa je odlična izbira za začetnike in tiste, ki boste na njem peljali svoje ljubljenčke.
Širši model supa je odlična izbira za začetnike in tiste, ki boste na njem peljali svoje ljubljenčke. FOTO: Arhiv naročnika

Kako izbrati pravi Sup?

Izbirate lahko med trdim in napihljivim supom, med katerima je napihljiv zagotovo bolj praktičen. Ko se boste odpravljali na izlet, vam ne bo treba razmišljati, kako ga boste pritrdili na avto in kam boste shranili najljubšo desko, saj ko je ta izpihnjena, ne zavzame veliko prostora. Zlahka jo boste enostavno pospravili v prtljažnik, medtem ko je transport trdega možen le na strehi avta.  Po uporabi boste sup preprosto izpraznili, zložili in pospravili v torbo, ki je temu namenjena. Napihljiva deska je tudi zelo trpežna. Če vam trda deska pade na tla, se bo na kakšnem robu hitro poznala praska, medtem ko so napihljivi supi narejeni iz prožnega materiala, ojačanega vinila, ki je bolj odporen na udarce. Če ste začetniki in boste na supu na primer peljali tudi psa, zagotovo izberite širši model, saj bo bolj stabilen in imel bo večjo nosilnost. Taki supi so, na primer primerni za družine z otroki, za izvajanje joge na deski in  za številne druge aktivnosti. 

Dodatna oprema 

Tlačilka je pri napihljivih supih obvezna oprema. Napihnete jih lahko z nožno ali ročno tlačilko ali pa električno. Koliko časa boste potrebovali, da se sup napihne, je odvisno od izbrane tlačilke. S standardno črpalko z dvojnim delovanjem boste na primer porabili približno 10 minut in deska bo že pripravljena na vodne dogodivščine. Poleg deske in tlačilke so obvezna oprema vesla. Pri veslih lahko izbirate med različnimi materiali. Aluminijasta so cenovno ugodna, a precej težka, medtem ko so vesla iz karbona res lahka in zelo praktična tudi za prenašnje v/iz avta in do vode. 

S tem vodnim športom lahko zabavno in aktivno preživljate poletje.
S tem vodnim športom lahko zabavno in aktivno preživljate poletje. FOTO: Arhiv naročnika

Kako začeti s supanjem? 

Če ste začetnik, se najverjetneje sprašujete, kako začeti. O opremi ste izvedeli veliko, zdaj pa poglejmo, kako prvič stopiti na desko na vodi. Pred pričetkom z aktivnostjo je treba poskrbeti za ogrevanje. Dobro ogrejte noge, roke, trup in glavo, nato pa ste pripravljeni, da stopite na desko. Preverite še, ali je sup pravilno nameščen in ali ste dolžino vesel prilagodili vaši višini. Ko ste to storili, sup položite v vodo tako, da je vzporeden z obalo, da se boste nanj lahko povzpeli s strani. V roke primite veslo in se s koleni postavite na sredino supa. Sedaj v tem položaju – s koleni na supu, a z vzravnanim trupom zaveslajte, da boste nekaj metrov stran od obale. Nato se umirite in počasi vstanite ter poiščite ravnotežje. Lažje vam bo, če boste stali v širini svojih bokov. Postavite se v aktivno pozicijo, pri kateri stisnete trebušne in zadnjične mišice ter začnite veslati. Veslo držite na zgornjem robu in pazite, da je to pravilno obrnjeno. 

Sedaj ste pripravljeni na čudovito odkrivanje slovenskih vodnih kotičkov. Lahko se odpravite na Blejsko jezero, ki vas bo presenetilo s čudovitimi razgledi in svojo umirjenostjo, ali pa odhitite na morje, kjer lahko supate na primer od Pirana do Mesečevega zaliva. Lepih lokacij po Sloveniji je veliko, zato vam idej za izlete ne bo zmanjkalo. 

Sponzorirana objava

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 630