Moskisvet.com
Naslovna

Športi z žogo

Znan influencerski par vas bo popeljal skozi najbolj ikonične EURO trenutke

M. A.
21. 06. 2024 09.33
0

Že od leta 1960 se superzvezdniki s cele celine podajajo na največje nogometne odre, kjer ustvarjajo spomine, ki za vedno ostanejo v srcih strastnih navijačev. Gre za tekme, ki so polne napetih trenutkov, spektakularnih zadetkov in šokantnih preobratov, ki jih lahko ponudi le igra, kot je nogomet. A le nekateri trenutki so tisti, ki bodo za vedno ostali zapisani v zgodovini in naših srcih. Skozi te nas bosta preko posebnega kviza popeljala vplivneža Jure in Tjaša Marolt, ki sta že od nekdaj velika oboževalca nogometa. Poglejmo, kdo od njiju je večji poznavalec, in se v nadaljevanju poglobimo v najbolj ikonične trenutke tega legendarnega športnega dogodka.

Evropsko prvenstvo v nogometu, znano kot EURO, je tekmovanje, na katerem se evropske reprezentance pomerijo za prestižni naslov prvaka stare celine. Organizira ga UEFA, ki od leta 1960 na vsake štiri leta poskrbi za vrhunski nogometni spektakel. Letošnje prvenstvo, ki se je začelo 14. junija, že tretjič v zgodovini gosti Nemčija. 

Jure Marolt, spletni vplivnež, in njegova žena Tjaša Marolt sta velika oboževalca nogometa. Ker spremljata vsako Evropsko prvenstvo in sta že v navijaškem razpoloženju, smo ju postavili pred zanimiv izziv. Kdo med njima je večji poznavalec ikoničnih trenutkov iz zgodovine EURO? Preverite v videu.

 

Rezultat prvega izziva je znan, a zmagovalca bitke še ni. V času EURA se bosta pomerila še v dveh navijaških izzivih, ki bosta na koncu določila velikega zmagovalca. Tako kot njiju lahko tudi vas pot pred ali po ikoničnih tekmah popelje do McDonald'sa. Sploh pa se to splača ob sredah, ker izbrani srednji menu stane le 4,80 evra. Boljšega navijaškega obroka namreč ni!
Izkoristite SUPER SREDO v McDonald'su
Izkoristite SUPER SREDO v McDonald'su FOTO: Arhiv naročnika

Leta 2000 je Slovenija prvič nastopila na Evropskem prvenstvu v nogometu

Seveda je smiselno, da najprej omenimo trenutek, ki se ga zagotovo spominjamo vsi Slovenci. Ko je Srečko Katanec prevzel vodenje slovenske reprezentance, so bili navijači polni dvomov. Toda že v začetku kvalifikacij za Evropsko prvenstvo leta 2000 se je zdelo, da se stvari obračajo na bolje. Niz zaporednih zmag je pripeljal do drugega mesta v skupini, kar je prineslo dodatne kvalifikacije. 

Naslednji izziv za Slovenijo je bil obračun z Ukrajino. Ukrajina je veljala za močnega tekmeca, saj je v predhodnih tekmovanjih premagala zelo močne ekipe, kot sta Rusija in Francija, ter veljala za favorita. Prva tekma na domačem terenu je bila zelo napeta, a je Slovenija uspela preobrniti izid in doseči zmago s 2:1. V gosteh se je zgodba ponovila, ko je Slovenija z golom Mirana Pavlina v zadnjih minutah uspela izenačiti in si zagotoviti prvo uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Leta 2008 sta Hrvaška in Turčija poskrbeli za eno najbolj razburljivih in dramatičnih četrtfinalnih tekem v zgodovini Eura

Hrvaška je vstopila na prvenstvo tako, da je v kvalifikacijah premagala Anglijo. Pod vodstvom Slavena Bilića je presenetila s prvim mestom v skupini B, premagala Nemčijo, Avstrijo in Poljsko. Turčija pa je zmagala proti Švici in Češki.

Nato je sledila tekma Hrvaške proti Turčiji, kjer so Turki zaostajali z 0:2, a je Nihat Kahveci z dvema zadetkoma v zadnjih minutah poskrbel za izenačenje. Dramo je nadaljevala podaljšana igra, v kateri je sprva vodila Hrvaška, a je v 122. minuti prišlo do izenačenja. Sledile so enajstmetrovke, ki so Turčiji prinesle zmago. Hrvaški igralci Luka Modrić, Ivan Rakitić in Mladen Petrić so namreč zgrešili vse svoje poskuse. Gre za tekmo, ki je nedvomno pokazala, kako nepredvidljiv je lahko nogomet.

Leta 2012 je bila Španija označena kot 'najboljša reprezentanca vseh časov'

Španija je bila v nogometnem svetu dolgo znana po svoji moči, a tudi po razočaranjih na velikih tekmah. A vse se je spremenilo leta 2008, ko si je ekipa zasluženo priborila naslov evropskega prvaka. A to je bil le začetek. Le dve leti pozneje so pod vodstvom Vicenteja del Bosqueja osvojili še svetovno prvenstvo. Njihova dominacija pa ni bila kratkotrajna, saj so leta 2012 postali prva ekipa v zgodovini evropskega prvenstva, ki je uspela ubraniti svoj naslov, s čimer so utrdili svoj status ene najbolj izjemnih ekip v zgodovini nogometa.

Leta 2012 je Španija še enkrat slavila
Leta 2012 je Španija še enkrat slavila FOTO: Shutterstock

 Leta 2012 je Mario Balotelli poskrbel za nepozabno predstavo v več pogledih

Mario Balotelli je na evropskem prvenstvu leta 2012 zablestel v polfinalu, ko je z dvema izjemnima zadetkoma pomagal Italiji premagati Nemčijo z rezultatom 2:1. Prvi gol je dosegel že po dvajsetih minutah, nato pa je še pred koncem prvega polčasa z neverjetnim strelom iz razdalje povišal vodstvo na 2:0. Najbolj pa se navijači spomnijo ikoničnega trenutka, ko je po zadetku slekel majico in pokazal mišice. To bo za vedno ostal nepozaben del zgodovine prvenstva, ki se je v spomin italijanskih navijačev zapisal kot eden najbolj ikoničnih trenutkov v njegovi karieri.

Leta 2016 je v Eder na finalni tekmi poskrbel za zmagoviti gol in Portugalsko popeljal do zmage 

Leta 1986 je Francija gostila evropsko prvenstvo in mnogi so bili prepričani, da bodo tisto leto osvojili tudi naslov prvaka. Kazalo jim je dobro, saj so z lahkoto osvojili prvo mesto v skupini A, nato pa premagali Irsko in Islandijo v izločilnih fazah. V polfinalu so prepričljivo ugnali aktualne svetovne prvake Nemce z 2:0.

Na drugi strani je stala Portugalska, ki ji na začetku ni kazalo dobro. Njihova edina zmaga je bila v polfinalu, ko so premagali Wales z 2:0 na Parc Olympique Lyonnais. Ključni trenutek v finalu je bil zgodnji odhod kapetana Cristiana Ronalda zaradi poškodbe, ki je šokiral navijače. Po izenačenju je rezervist Eder z izjemnim strelom od daleč v 109. minuti odločil tekmo in pripeljal Portugalsko do prvega evropskega naslova, kar je bil morda tudi nekakšen odgovor na poraz izpred 30 let. Eder je s svojim zadetkom postal heroj Portugalske.

 

 

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 597