Moskisvet.com
Pariz bo olimpijske igre gostil že tretjič.

Šport

To se bo na olimpijskih igrah 2024 zgodilo prvič v zgodovini

E.R.
14. 07. 2024 03.00
0

Kdaj bodo potekale? Kje? Koliko stanejo karte? Vse to in še več izveste v nadaljevanju.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Pred nami so 33. poletne olimpijske igre, ki jih bo gostila Francija v svoji prestolnici. Pariz bo tako postal drugo mesto, ki se bo v vlogi gostitelja izkazalo že tretjič. Pred tem so se poletne olimpijske igre tam odvile leta 1900 in 1924. Trikrat jih je sicer gostil samo še London (1908, 1948 in 2021).

Kdaj so olimpijske igre v Parizu ?

Olimpijske igre v Parizu bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta 2024.

Olimpijske igre
Olimpijske igre FOTO: Shutterstock

Tekmovanja se bodo zvrstila od Pariza do Francoske Polinezije

Čeprav je Pariz gostitelj olimpijskih iger, bodo tekmovanja potekala tudi v sosednjih mestih Saint-Denis, Le Bourget, Nanterre, Versailles in Vaires-sur-Marne ter 225 kilometrov oddaljenem Lillu, ki bo gostil košarkarske in rokometne tekme.

Več kot 750 kilometrov od Pariza je Marseille, ki bo gostil jadralce in nekaj nogometnih tekem. Nogomet bodo sicer igrali še v Bordeauxu, Lyonu, Nantesu, Nici in Saint-Etiennu.

Najbolj pa izstopa dejstvo, da se bo deskarski dogodek odvijal v vasici Teahupo'o v Francoski Polineziji, neverjetnih 15.716 kilometrov od Pariza.

Pariz bo olimpijske igre gostil že tretjič.
Pariz bo olimpijske igre gostil že tretjič. FOTO: Profimedia
To nam je zaupal kralj prvega dela sezone moto GP
Preberi še
To nam je zaupal kralj prvega dela sezone moto GP

329 dogodkov v 32 športih 

Program poletih olimpijskih iger v Parizu sestavlja 329 dogodkov v 32 športih. Tako kot v letih 2016 in 2020 je stalnih športov 28, in sicer: kolesarstvo, gimnastika, rokoborba, atletika, boks, dviganje uteži, golf, hokej na travi, jadranje, judo, košarka, sabljanje, moderni peteroboj, nogomet, ragbi, potapljanje, rokomet, namizni tenis, lokostrelstvo, taekwondo, tenis, triatlon, veslanje, kajak/kanu, konjeništvo, odbojka, vodni športi.

Vsako gostiteljsko mesto lahko izbere štiri športe, ki jih želi videti na olimpijskih igrah, Pariz pa je za debi na olimpijskih igrah leta 2024 izbral deskanje, plezanje, rolkanje in break dance.

Toliko hamburgerjev bi moral pojesti Pogačar na dirki po Franciji
Preberi še
Toliko hamburgerjev bi moral pojesti Pogačar na dirki po Franciji

Uradni plakat in maskota olimpijskih iger 2024

Uradni plakat je ustvaril Ugo Gattoni in je bil predstavljen 4. marca 2024 v Musée d'Orsay. Na plakatu so stilizirane številne pariške znamenitosti.

Za maskoto iger so izbrali frigijske kape Phryges. Pariški organizacijski odbor je dejal, da je to priložnost za utelešenje francoskega duha s ponudbo nečesa novega v odmiku od tradicionalnega živalskega značaja, ki je pogosto izbran za olimpijske igre.

"Maskota mora biti utelešenje francoskega duha, kar pa ni enostavno. Je ideal, nekakšno prepričanje, ki vsebuje vrednote naše države in je nastajalo skozi čas, skozi zgodovino," so Francozi pojasnil izbor maskote.

Maskota
Maskota FOTO: Profimedia

Logotip olimpijskih iger 2024

Prvič v zgodovini bo isti logotip za olimpijske in paraolimpijske igre. Razlog je v tem, da želijo dodatno poudariti enakopravnost vseh športnikov in poslati skupno sporočilo: Šport spreminja življenja!

Logotip, ki združuje tri simbole – zlato medaljo, (para)olimpijski ogenj in žensko figuro Marianne, simbol Francije, uteleša vodilno nit iger, katerih glavni cilj je približati šport vsakemu človeku.

Logotip olimpijskih iger
Logotip olimpijskih iger FOTO: Profimedia

Vstopnice za olimpijske igre

Vstopnice za olimpijske igre je mogoče kupiti le preko uradne spletne strani. Cene vstopnic se gibljejo od 24 do 2700 evrov, odvisno od dogodka, ki ga želite obiskati.

Toliko morate v Kaliforniji plačati za popoln surfarski val
Preberi še
Toliko morate v Kaliforniji plačati za popoln surfarski val

Slovenija bo imela 90 predstavnikov v 17 panogah

V Parizu nas bo zastopalo 90 predstavnikov, ki sestavljajo najštevilnejšo olimpijsko reprezentanco do sedaj. 44 športnic in 46 športnikov se bo za najvišja mesta borilo v kar 17 različnih športnih panogah.

Šport

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: net.hr & pariz2024.olympic.si

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578