Moskisvet.com
Kava vsebuje kofein in antioksidante.

Kolesarstvo

To je najbolj priljubljeno poživilo na dirki po Franciji

Ma.K.
12. 07. 2024 13.23
0

Ljubitelji kolesarstva v teh dneh na televizijskih zaslonih pozorno spremljajo legendarno, že 111. izvedbo Dirke po Franciji. Čisto od blizu pa dogajanje spremlja Gal Primožič, ki mu je sodelovanje v nagradni igri 'Tour tvojega življenja' omogočilo, da na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu sodeluje kot asistent v ekipi Mateja Mohoriča. Na touru ga spremlja tudi kamera, ki nam vsem omogoča vpogled v zakulisje dogajanja ter delo v ekipi našega kolesarja. V preteklih epizodah smo tako lahko že spoznali serviserje koles in kuharja, tokrat pa je pred kamero stopil glavni nutricionist, ki je Galu med drugim zaupal, zakaj vsi kolesarji pijejo kavo.

Dirka po Franciji oziroma 'Tour de France' je najbolj znana tritedenska cestna kolesarska dirka na svetu, ki jo tradicionalno v juniju prirejajo že vse od leta 1903 - z izjemo obdobja obeh vojn. Letošnja trasa meri 3.492 km, zaradi priprav na Olimpijske igre pa se prvič v zgodovini ne bo končala na Elizejskih poljanah sredi Pariza, temveč v obmorski Nici.

Tam bo tudi srečni izbranec naše nagradne igre 'Tour tvojega življenja'Gal Primožič, ki kot asistent ekipe spremlja našega kolesarja Mateja Mohoriča. Pri tem mu je ves čas za petami tudi kamera, tako da imamo ljubitelji kolesarstva možnost vpogleda v zakulisje dogajanja. V tokratni epizodi je nutricionist Mohoričeve ekipe Nicola Maria Moscetti Galu zaupal, kakšno vlogo ima kava v življenju profesionalnih kolesarjev. Poglejte video, saj se v njem skriva odgovor na nagradno vprašanje na dnu članka, ki vam lahko prinese super nagrado!

Zakaj imajo vsi kolesarji radi kavo?

Kava je pomemben sestavni deli življenja kolesarjev, saj igra njena glavna učinkovina kofein, pomembno vlogo pri učinkovitosti kolesarjev. Skodelica espressa vsebuje približno 60 mg kofeina, kar je približno toliko kot energijski kofeinski gel, ki ga kolesar včasih zaužije med dirko, je Galu pojasnil nutricionist ter dodal, na kakšen način ta sestavina učinkuje na kolesarja. Kofein zmanjša občutek utrujenosti in skrbi za večjo osredotočenost med dirko.

Kofein igra pomembno vlogo pri učinkovitosti profesionalnih kolesarjev.
Kofein igra pomembno vlogo pri učinkovitosti profesionalnih kolesarjev. FOTO: Arhiv naročnika

 Kot je poudaril nutricionist, je potrebno imeti v mislih dejstvo, da kofein v telesu največji učinek doseže eno uro po zaužitju, zato je treba skrbno načrtovati, kdaj ga bo kolesar zaužil. Seveda pa je naloga nutricionista, da pozorno spremlja in sledi, kaj in koliko posamezni kolesar zaužije skozi ves dan - tudi med dirko. In kofein v tem kontekstu predstavlja eno najpomembnejših učinkovin za boljši perfomans. 

Tako tudi ne čudi, da ga praktično ni kolesarja, ki ne bi pil kave. Je pa zaradi odziva telesa pomembno, kdaj in koliko je spije. Če je kolesar navajen, da spije dve kavi na dan, bo učinek kofeina manjši, kot pri tistem, ki nima ustaljene navade pitja kave, je pojasnil nutricionist ekipe Mateja Mohoriča, zato kolesarji kakšen teden dni pred dirko ne pijejo kave (oziroma pijejo brezkofeinsko kavo), ter tako povečajo učinek zaužitega kofeina med samo tekmo. Tudi zvečer jim pitje kave osvetuje, saj je kakovosten spanec nujno potreben za dobro regeneracijo telesa.

Kot je pojasnil nutricionist v ekipi Mateja Mohoriča, ga praktično ni kolesarja, ki ne bi pil kave.
Kot je pojasnil nutricionist v ekipi Mateja Mohoriča, ga praktično ni kolesarja, ki ne bi pil kave. FOTO: Arhiv naročnika

Spremljajte Galovo pustolovščino in se potegujte za super nagrade!

Gal je vsak dan znova bolj navdušen nad dogajanjem na Dirki po Franciji in s pridom izkorišča razsežnosti edinstvene priložnosti, ki jo je dobil. A Toura še zdaleč ni konec; kolesarje v prihodnjih dneh čaka nekaj izjemno težkih in zanimivih etap, Gala pa še veliko zanimivih doživetij, zato ne zamudite njegovega poročanja o zakulisju dela v ekipi Mateja Mohoriča. 

Vsaki epizodi Galovega poročanja z Dirke po Franciji je dodana tudi nagradna igra in ker je bila tokrat osrednja 'zvezda' etape kava, bomo petim srečnežem oziroma srečnicam, ki boste pravilo odgovorili na nagradnjo vprašanje podelili vzdržljivostni nagradni paket'. To pomeni, da bo 5 srečnih nagrajenk/nagrajencev prejelo vrednostni bon MOL za 30 EUR in 1 kg kave Fresh Corner - točno takšno, s kakršno si lahko sicer postrežete tudi na katerikoli MOL poslovalnici/bencinskem servisu. Sodelujte in osvojite TOP paket za boljšo učinkovitost pri vseh izzivih vašega življenja! 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497