Moskisvet.com
Naslovna

Kolesarstvo

Kako ekskluzivno do zakulisne izkušnje med dirko po Franciji? Kliknite tukaj

M. A.
11. 06. 2024 13.13
0

Dirka po Franciji je najprestižnejša kolesarska dirka na svetu, ki jo tradicionalno v juliju prirejajo že vse od leta 1903. Tri tedne so vse oči uprte v najboljše kolesarje na svetu, ki se na to več kot 2.500 kilometrov dolgo pot pripravljajo celo sezono. V tem članku bomo delili nekaj skrivnosti iz intenzivnih priprav in vam predstavili edinstveno priložnost, ki vam je letos na voljo. Prav vi lahko namreč letos postanete član ekipe kolesarja Mateja Mohoriča in z lastnimi očmi vidite, kako se na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu obnaša vrhunska kolesarska ekipa.

Pomembnost pomočnikov

To, da je kolesarstvo ekipni šport, je najbrž jasno že vsem. A kolesarska ekipa ni sestavljena le iz kolesarjev, ki vozijo eden za drugega. Vrhunski kolesar Matej Mohorič iz ekipe Bahrain victorious se mora zanašati na mnogo širšo postavo strokovnjakov. 

''Že na običajnih dirkah število osebja, ki nam pomaga, presega število kolesarjev. Na dirki po Franciji pa je tega še ogromno več.'' Od maserjev, kuharjev, serviserjev, pa do pomočnikov, ki Mateju v času dirke podajajo rehidracijske bidone. Posadka je v zaodrju dirke po Franciji vedno velika. ''V bistvu je vsak posameznik zelo pomemben, in če eden naredi večjo napako, se to potem pozna.''

In tudi priprave na tako velik dogodek se odvijajo že mesece prej, nam pripoveduje simpatični Gorenjec.

7 mesecev pred dirko: delo na osnovi

Večina kolesarjev se začne počasi vračati k treningom že v sredini novembra ali v začetku decembra. Takrat preživijo veliko časa na kolesu, vendar ohranjajo nizko intenzivnost. Poudarek je na ustvarjanju aerobne spretnosti in krepitvi sposobnosti telesa, da uporablja maščobo kot gorivo. Ta pristop omogoča kolesarjem, da postopoma povečujejo svojo vzdržljivost brez prevelikega pritiska, kar je ključno za uspešen začetek nove sezone. Nizko intenzivni treningi pomagajo pri prilagoditvi telesa na večje napore, kar je bistveno za dosego vrhunske forme v kasnejših mesecih.

Ker so zahteve na dirki po Francije velike, je dajanje velikega poudarka na izgradnjo močne aerobne podlage zgodaj v sezoni ključnega pomena. Močna aerobna podlaga naredi športnike bolj vzdržljive in jim omogoča lažje vzdrževanje forme skozi celotno sezono. Poleg razvijanja aerobne osnove številni kolesarji dva do trikrat na teden v svoj urnik treningov vključijo tudi delo za moč in gibljivost. Takšna kombinacija treningov pripomore k celostni pripravljenosti telesa, izboljšanju splošne telesne kondicije ter zmanjšanju tveganja za poškodbe.

5 mesecev pred dirko: povečevanje intenzivnosti

Intenzivnejši trening se začne februarja ali marca, ko se začnejo tudi resne dirke. Takrat povečajo intenzivnost na nekoliko višjo raven in vključijo več tempa, da zgradijo močno kondicijsko osnovo. To je ključnega pomena, saj se kolesarji pripravljajo na daljše etapne dirke, ki trajajo od šest do deset dni. Vse je prilagojeno glede na zdravje in počutje kolesarja.

Kolesarji, ki se pripravljajo na dirko po Franciji, pazljivo uravnavajo svojo telesno težo. Pomembno je najti ravnovesje med tem, da dosežejo vrhunsko kondicijo pravočasno, a hkrati ne preobremenijo svojega telesa. Ta proces traja tedne in mesece pred turnejo, kjer se veliko časa posveti natančnemu načrtovanju in prilagajanju treningov posameznikom. Cilj je, da so kolesarji v najboljši možni formi ravno takrat, ko je to najbolj pomembno.

3 meseci pred dirko: treningi, ki so prilagojeni intenzivnosti dirke

Približno aprila kolesarji preidejo v fazo treninga, ki je bolj usmerjena na specifične zahteve dirke. Namesto da bi še naprej gradili aerobno kondicijo, se osredotočajo na obvladovanje visoko intenzivnih naporov. V tem času se delo za moč, ki so ga izvajali, preusmeri v vzdrževanje dosežene ravni. Poudarek v tem obdobju je na doseganju rezultatov in pripravi na pomembnejše dirke, kot je tudi dirka po Franciji. 

Kolesarji v teh mesecih velikokrat izvajajo 10- do 20-minutne intenzivne treninge, saj je to obdobje še vedno ključnega pomena za vzdržljivost in izboljšanje zmogljivosti pri visoki intenzivnosti. Pristop k treningom pa je odvisen od vloge kolesarja v ekipi in njegove specifičnosti. 

1 teden pred dirko: 'tapering'' ali dvigovanje forme v dnevih pred dirko

Večina kolesarjev bo par dni pred velikim tekmovanjem začela postopno zmanjševati obsege treningov. Pet do šest urni treninge na kolesu se takrat zamenja s krajšimi treningi, dolgimi le še približno eno uro. Ali pa si celo privoščijo dan počitka, če ga res potrebujejo. Skratka, v tem obdobju delajo na okrevanju med treningi. Skozi ta proces priprav se običajno sproščajo napetosti in povečuje koncentracija, saj kolesarji ciljajo na vrhunsko pripravljenost za veliko preizkušnjo, ki jih čaka.

Res pa je, da ima vsak kolesar prilagojeno strategijo, ki ustreza zgolj njegovim potrebam in specifičnim ciljem. Na primer, Matej Mohorič, naš vrhunski kolesar, ima drugače priprave kot kolesar neke druge kolesarske ekipe. Če ste vedno sanjali o tem, da bi doživeli vzdušje dirke po Franciji na avtentičen način, imate zdaj enkratno priložnost. Oddajte svoje podatke in nam povejte, zakaj bi bili ravno vi idealen dodatek ekipi Mateja Mohoriča. Kot boste lahko videli v spodnjem videu, vas nestrpno pričakuje tudi on.

Zmaga vas bo popeljala v samo srce dogajanja. Spoznali boste logistiko, taktike in tehnične priprave ekipe ter se učili od najboljših. Za piko na i pa si boste z nami ogledali zaključek dirke v Nici med 18. in 22. julijem.

Prijavite se na tour svojega življenja! 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med vsemi prijavljenimi bomo izbrali še 6 srečnežev, ki bodo prejeli bogate tolažilne nagrade: 

  • 1 x ekskluzivno doživetje na dirki po Franciji,
  • 1 x kolo Merida,
  • 2 x prijava na L'Étape Slovenia by Tour de France
  • in 3 x kolesarski dres Bahrain Victorious.

 

 

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 487