Moskisvet.com
Dieta

Kolesarstvo

To je sestavina, ki jo kolesarjem skrbno odmerijo

Ma.K.
16. 07. 2024 14.29
0

Dirka po Franciji 2024 se počasi, a vztrajno bliža vrhuncu. Povsem od blizu, iz štaba ekipe Mateja Mohoriča, jo spremlja tudi Gal Primožič, srečni izbranec nagradne igre Tour tvojega življenja', ki ima edinstveno priložnost spoznati tudi zakulisje dogajanja na največji in najbolj prestižni kolesarski dirki sveta. Tam se vse vrti okrog priprave koles in kolesarjev na vsako posamezno etapo toura, ter neprestanega preštevanja kalorij.

Gal Primožič si bo letošnje poletje vsekakor zapomnil za vse življenje. Strasten ljubitelj kolesarstva je kot izbranec natečaja 'Tour tvojega življenja' namreč dobil priložnost, da se udeleži znamenite Dirke po Franciji, tritedenske kolesarske preizkušnje, ki letos zaradi priprav na olimpijske igre poteka po nekoliko spremenjeni trasi s štartom v italijanskih Firencah in ciljem v francoski Nici. 

A Gal ni del nepregledne množice, ki se vsako etapo zbere ob trasi in bučno navija za svoje favorite, temveč ima vlogo asistenta v ekipi Mateja Mohoriča. Kako je to videti v praksi, si lahko ogledate v spodnjem video posnetku, v katerem se skriva tudi odgovor na nagradno vprašanje na dnu članka, ki vam lahko prinese čudovito praktično nagrado! 

Gal sodeluje pri vsakodnevnih pripravah ekipe na treninge in dirke ter se z ekipo prevaža med kolesarji in Mateja oskrbuje z ledom, napitki ter prigrizki. Sliši se sanjsko, a v resnici zna biti stanje na terenu kar precej kaotično ter stresno. Vsaka malenkost je natančno načrtovana in izmerjena - od koles, ki so kot 'tetris' zložena na strehi spremljevalnega avtomobila na dirki, do hrane in pijače, ki jo zaužijejo kolesarji. 

Na etapo v spremljevalnem avtomobilu

V tokratni epizodi se je Gal najprej odpravil na teren. Športni direktor Gorazd Štangelj ga je vzel s sabo v avtomobil, ki je spremljal Mateja med dirko in mu dal celo radio, preko katerega sicer ni mogel komunicirati, je pa lahko poslušal pogovore med člani ekipe. Zanimalo ga je, kako težko je dobiti kolesa s strehe avtomobila in športni direktor mu je pojasnil, da s sodobnimi sistemi to uredijo v vsega nekaj trenutkih. Veliko večji izziv predstavljajo veje, ki se nagibajo na trase etap, saj se lahko hitro ujamejo v kolesa na strehi. 

Kot je pojasnil Gal, ga je najbolj presenetilo dejstvo, da športni direktor med dirko spodbuja kolesarje in jih oskrbuje z vsem, kar potrebujejo, da čim lažje in čim hitreje pridejo do cilja. Sam je namreč mislil, da je vloga športnega direktorja samo dajanje navodil ekipi. 

Našega srečnega izbranca je prav tako presenetila količina dela, ki ga ekipa opravi na dnevni ravni. Vsak dan namreč zjutraj in zvečer naložijo in razložijo na desetine kovčkov z vsemi potrebnimi pripomočki in materialom, skrbijo, da imajo kolesarji vedno na voljo ledene vrečke in da zaužijejo zadostne količine hranil. Še posebej pomembne so beljakovine in pa ogljikovi hidrati, vsa hrana, pa tudi pijača, pa je skrbno odmerjena. 

Hrana in pijača kolesarjev sta skrbno odmerjeni.
Hrana in pijača kolesarjev sta skrbno odmerjeni. FOTO: Arhiv naročnika

Ne tehta se samo hrana, temveč tudi pijača

Kot je pojasnil nutricionist ekipe Nicola Maria Moscetti, je poleg glavnih obrokov potrebno poskrbeti tudi za ustrezne prigrizke čez dan. Še posebej po treningih so odlična izbira proteinske ploščice, ki poskrbijo za vnos primerne količine beljakovin tekom dneva. Med tekmo pa proteinskih ploščic ne uporabljamo, ker preferiramo vnos ogljikovih hidratov. Ti so namreč izjemnega pomena, saj predstavljajo gorivo za naše kolesarje, je pojasnil nutricionist. 

Tako med zajtrkom, kot tudi kosilom in večerjo morajo kolesarji zaužiti veliko ogljikovih hidratov. Poleg hrane so tu všteti tudi razni napitki, med katerimi je strokovnjak za prehrano v ekipi Mateja Mohoriča izpostavil zlasti 100-odstotne sadne sokove. Ti namreč vsebujejo kakovostne ogljikove hidrate naravnega izvora, brez dodanih sladkorjev in veliko vitamini, zlasti vitaminom C. En kozarec tega soka vsebuje približno 20 gramov ogljikovih hidratov in ima zadostno količino vitamina C, je pojasnil Moscetti. 

Še posebej zanimiva je bila za Gala informacija, da tudi sokove kolesarjem skrbno odmerijo - in to do grama natančno! Na ta način imajo namreč natančno informacijo o količini zaužitih ogljikovih hidratov pri kolesarjih. 

Odgovorite na nagradno vprašanje in si zagotovite energijski nagradni paket!

K celodnevni prehrani poleg glavnih obrokov pomembno prispevajo tudi prigrizki, še posebej proteinske ploščice, in pa sokovi, ki so v teh vročih poletnih dneh popolna osvežitev. Za optimalno hranilno vrednost je pomembno, da je oboje kakovostno in vsebuje čim manj umetnih snovi. 

Oboje vam lahko služi tudi kot popolno okrepčilo in osvežitev med gledanjem zaključnih etap Dirke po Franciji, zato si velja pripraviti ustrezno zalogo. Za razliko od Mateja Mohoriča ne morete računati na pomoč asistentov, si pa lahko del zaloge zagotovite povsem brezplačno - s pravilnim odgovorom na nagradno vprašanje! 5 srečnežem oziroma srečnicam, ki boste pravilno odgovorili na zastavljeno vprašanje, bomo namreč podelili energijski nagradni paket – 5 frutabela rezin, bidon ter kolesarske nogavice. 

Veliko sreče in se gledamo v naslednji epizodi! 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549