Moskisvet.com
maraton

Šport

Kako se najbolje pripraviti na maraton?

L.G.
20. 08. 2024 05.00
0

Tek je ena izmed najbolj priljubljenih oblik rekreacije po vsem svetu. Ljudje pogosto začnejo teči z namenom izboljšanja telesne kondicije in zmanjšanja stresa, a za mnoge tek kmalu preraste v strast, ki jih vodi do večjih izzivov, kot je maraton. Maraton je ultimativni tekaški izziv na katerega pa se moramo primerno pripraviti.

Prvi pretečeni kilometri so pogosto težki, vendar z vztrajnostjo in redno vadbo telo postaja kos večjim naporom in kmalu kilometri postanejo lažji. Ko začnemo opažati koristi rednega teka, ta hitro postane del vsakdana in pogosto tudi velika strast. Mnogi tekači zato iščejo nove izzive, pri čemer je maraton eden izmed najbolj priljubljenih ciljev. Maraton ni le fizična, temveč tudi psihična preizkušnja, ki zahteva izjemno pripravljenost in disciplino. V tem članku najdete pet nasvetov za pripravo na maraton.

1. Ustvarite načrt treninga 

Preden začnete s pripravami za maraton, se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom, še posebej če imate zdravstvene težave ali ste starejši od 40 let. Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen tekač, je priporočljivo slediti tekaškim načrtom, ki jih pripravijo izkušeni strokovnjaki na tem področju. Ti načrti so prilagojeni vašim izkušnjam in ciljem ter pomagajo preprečiti pretiravanje, ki je pogosto ob visoki začetni motivaciji in želji po hitrem napredku. Sledenje načrtu preprečuje nastajanje poškodb in pomaga pri ohranjanju motivacije skozi celoten proces priprav.

2. Pravilna oprema 

Preden začnete s treningi, poskrbite za ustrezno opremo, še posebej za kakovostno obutev. Nošenje starih tekaških čevljev povečuje tveganje za nastanek poškodb, zato je priporočljivo, da superge kupite v specializirani športni trgovini, kjer vam lahko izkušeni prodajalci pomagajo izbrati pravi model. Ne pozabite tudi na nogavice, ki zmanjšujejo nastanek bolečih žuljev. Pri izbiri oblačil sledite vremenski napovedi, vendar pri tem ne pozabite, da se med tekom segrejete, zato je bolje obleči manj, kot mislite. Priporočeno je, da vso opremo preizkusite že v času priprav in se tako prepričate, da vam ustreza in se v njej počutite udobno.

Ne zanemarite pomembnosti kakovostne obutve in udobnih oblačil.
Ne zanemarite pomembnosti kakovostne obutve in udobnih oblačil. FOTO: Arhiv naročnika

3. Ne pozabite na uravnoteženo prehrano 

Zadostna hidracija in pravilna prehrana sta ključni za uspeh vaših priprav. Pomembno je, da uživate raznoliko in uravnoteženo prehrano z veliko s svežega sadja, zelenjave in polnovrednimi živili. Med treningom bodite pozorni, da pijete dovolj tekočine. Če vaš trening traja več kot 90 minut, vzemite s seboj tudi prigrizke, kot so energijske ploščice, sadje ali drugi sladki prigrizki, ki vam bodo povrnili energijo. V dneh pred maratonom malce povečajte vnos ogljikovih hidratov, da napolnite zaloge glikogena pred velikim dnem.

4. Pomembnost počitka

Poleg redne vadbe je pomembno, da en ali dva dni na teden rezervirate za počitek. Na dan počitka se izogibajte fizičnim aktivnostim in telesu dajte čas, da si opomore in regenerira. Počitek je izrednega pomena, saj preprečuje nastajanje poškodb in zagotavlja, da boste kos naslednjim treningom.

5. Psihična priprava

Poleg fizične priprave je psihična pripravljenost ključnega pomena na dan maratona. Maraton je dolgotrajen preizkus vaše vzdržljivosti, kjer vaše misli lahko začnejo begati, hkrati pa se vam prikradejo dvomi o vaših zmožnostih. Vaši treningi naj bodo zato namenjeni tudi psihični pripravi. Osredotočite se na sprostitev, pravilno dihanje in vadite pozitivno mišljenje. Dan pred maratonom vizualizirajte, kako bo potekal vaš dan od jutranje priprave do trenutka, ko se postavite na štartno črto.

Diamantni sponzor Ljubljanskega maratona zavarovalnica Generali vam v okviru Programa prednosti Generali ZAME ponuja nižjo prijavnino za polmaraton.
Diamantni sponzor Ljubljanskega maratona zavarovalnica Generali vam v okviru Programa prednosti Generali ZAME ponuja nižjo prijavnino za polmaraton. FOTO: Arhiv naročnika

Do ugodnejših prijavnin za Ljubljanski Polmaraton Generali ZAME

Zavarovalnica Generali že vrsto let podpira vrhunski in rekreativni šport v Sloveniji. Lansko leto je kot diamantni sponzor postala del Ljubljanskega maratona, kjer je tek na 21 kilometrov tudi prejel ime Polmaraton Generali ZAME.

V okviru lojalnostnega Programa prednosti Generali ZAME zavarovalnica organizira različne športne dogodke in ugodnosti. Eden takih je NLB 28. Ljubljanski maraton, ki do 30. septembra članom Generali ZAME ponuja nižjo prijavnino za polmaraton, ki znaša 55 evrov. Poleg tega bo Generali od vsake kupljene prijavnine preko programa Generali ZAME namenil 2 evra Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, saj želijo k razvoju svojih potencialov spodbuditi tudi posameznike iz ranljivejših skupin.

Na letošnjem maratonu bo zavarovalnica Generali vsem tekačem omogočila brezplačno nezgodno zavarovanje v času prireditve in preventivni zdravstveni pregled, ki se bo izvajal na sejmu Tečem. Zmagovalec polmaratona pa bo tudi letos prejel enoletno brezplačno zavarovanje Specialisti z asistenco. 

Zmagovalcu polmaratona zavarovalnica Generali podarja enoletno brezplačno zavarovanje Specialisti z asistenco.
Zmagovalcu polmaratona zavarovalnica Generali podarja enoletno brezplačno zavarovanje Specialisti z asistenco. FOTO: Arhiv naročnika

Za uspešne in varne priprave na maraton Generali v okviru pobude "Najboljše zavarovanje je tvoje ravnanje", na svoji spletni strani ponuja vsebinski sklop za tekače ''Nasveti strokovnjakov za tek'', kjer lahko najdete koristne nasvete, vaje in tekaške načrte, ki vam bodo pomagali pri pripravah na maraton.

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 572