Moskisvet.com
Ingemar Stenmark

Šport

To danes počne moški, za katerim so norele naše babice

E.R.
23. 08. 2024 02.00
0

Se spomnite legendarnega alpskega smučarja, za katerim so norele naše mame in babice? Ne boste verjeli, s čim se ukvarja danes.

Vroče novice iz sveta slavnih

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

8. marca je praznoval 68. rojstni dan in v letih, ko njegovi vrstniki iščejo mir, upokojenske užitke in se igrajo z vnuki z vnuki,  legendarni Ingemar Stenmark počne vse prej kot to. Najuspešnejši alpski smučar v zgodovini tega športa ne uživa na krilih stare slave, ampak se je v tretji mladosti odločil za nov začetek.

To pomeni skrivnostna kratica na čeladi Mikaele Shiffrin
Preberi še
To pomeni skrivnostna kratica na čeladi Mikaele Shiffrin

Njegovo rivalstvo s slovenskim smučarjem Bojanom Križajem je zaznamovalo osemdeseta leta prejšnjega stoletja v svetovnem smučarskem pokalu, naše mame in babice pa so vzdihovale za postavnim Ingemarjem Stenmarkom, ki jim je jemal sapo z rdečimi lasmi in pegami, vsi drugi pa so mu zavidali mirnost in zbranost na progi, s katerima je osvajal vse prestižne lovorike.

Ingemar Stenmark je bil nesporen tehnik, ki je kar petnajst polnih sezon absolutno dominiral v dveh najzahtevnejših smučarskih disciplinah – slalomu in veleslalomu, ter bil ob legendarnem teniškem igralcu Bjornu Borgu razglašen za švedsko nacionalno športno ikono in najboljšega športnika sveta dvajsetega stoletja.

To lepotico ljubi najboljši tenisač na svetu
Preberi še
To lepotico ljubi najboljši tenisač na svetu

Od smučarskih tekmovanj se je poslovil leta 1989, v moški konkurenci pa še vedno drži svoj rekord s 86 zmagami v svetovnem pokalu. Poleg tega je tudi rekorder najprepričljivejše slalomske zmage v svetovnem pokalu, saj je drugouvrščeni Bojan Križaj leta 1979 za njim zaostal za neverjetne 4 sekunde in 6 stotink.

V pokoju pa se je navdušil za skok s palico in postal veteranski reprezentant svoje države v tej atletski disciplini.

Na nedavnem svetovnem veteranskem prvenstvu v atletiki, ki je potekalo v Göteborgu na Švedskem, se je v svoji starostni kategoriji uvrstil v finale in navijače razveselil s skokom čez letvico na višini treh metrov. Da mu novi izzivi niso tuji, je pokazal, ko je leta 2015 sodeloval v švedski različici televizijskega šova Zvezde plešejo, kjer je prišel do samega konca. Zasebno uživa v družbi svoje tretje žene Tarje Stenmark, s katero sta letos praznovala osmo obletnico poroke, skupaj pa vzgajata tudi njuno 17-letno hčerko Izo Stenmark.

Hčerka mu je zadala še zadnji udarec
Preberi še
Hčerka mu je zadala še zadnji udarec

Ingemar Stenmark ima iz prvega zakona s stevardeso in manekenko Ann Uvhagen tudi 40-letno hčerko Nathalie, rojeno v Monaku. Ingemar Stenmark je namreč na vrhuncu svoje slave v tej davčni oazi prijavil svoje prebivališče, da bi plačal manj davka na svoje prihodke, ampak tudi ta izjemno nepriljubljena poteza med športniki ni zmanjšala njegove priljubljenosti na Švedskem.

Šport

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: www.gloria.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 572