Moskisvet.com
image (28)

Visoki obrati

Tehnologije, ki bodo definirale leto 2011

U.K.
31. 12. 2010 11.50
0

V vzdihljajih leta 2010 mnogi vedeževalci poskušajo napovedati številne dogodke v letu 2011. V svetu tehnologije pa vedeževalcev ne potrebujemo.

Rob Enderle, tehnološki analitik, je predstavil seznam tehnologij in inovacij, ki bodo po njegovem mnenju prevladovale v prihajajočem se letu.

Leto 2010 je bilo s tehnološkega vidika res izjemno. Začela se je 'vojna' tabličnih računalnikov, preboj 3D-tehnologij v dnevne sobe, igralne konzole, ki ne potrebujejo krmilnika, NASA je predstavila bitja, ki so se najverjetneje razvijala popolnoma neodvisno od preostale evolucije na Zemlji in še bi lahko naštevali. In brez vedeževanja lahko napovemo, da bo leto 2011 s tehnološkega vidika verjetno še precej bolj zanimivo.

Sistemi v oblakih
Ideja, da bi bili podatki, igre, pač vse kar imajo uporabniki na računalnikih dosegljivo kjer koli, kadar koli in na kateri koli napravi, je že kar nekaj časa popularna. SugarSync, MobileMe in Live Mesh so že ene od aplikacij, ki to omogočajo, in ideja se je hitro razširila do ostalih večjih proizvajalcev tehnoloških napravic. Programov, iger ... po Robovem mnenju, v kratkem ne bomo uporabljali samo takrat, ko bomo sedeli za svojimi računalniki, temveč kjer koli. Računalništvo v oblaku bo še dodatno pospešilo popularnost tabličnih računalnikov, pametnih telefonov in podobnih naprav.

Tablični računalniki
Že prej omenjena 'tablična vojna' še zdaleč ni končana, prej bi si upali trditi, da se je šele prav začela. Z miniaturizacijo računalniških delov in vedno večjo močjo teh, lahko pričakujemo bolj zmogljive tablične računalnike in hibridne naprave. Trenutno Apple prepričljivo vodi na tem področju, vendar je samo vprašanje časa, kdaj bodo ostali konkurenti, kot so Google, Microsoft in Samsung resno zapretili s svojimi proizvodi.

OnLive
OnLive ponuja igranje najnovejših računalniških iger prek sistema OnLive, poleg tega pa lahko igre uporabniki igrajo tudi prek določenih HD-televizorjev. V letu 2011 naj bi OnLive ponudil tudi gledanje filmov, nadaljevank in nanizank.

4G
Standardi tretje generacije, ki so bili v uporabi do sedaj, enostavno ne zmorejo več tega, kar si želijo uporabniki, kar pomeni, da se bo morala razviti povezava četrte generacije. Rob je v to prepričan, čeprav še ne ve, kaj točno naj bi 4G pomenil, vendar če bomo želeli uporabljati sisteme, kot je OnLive, oblake ... na naših telefonih, bo treba nekaj spremeniti tudi v povezavah.

Windows 8
Večina se šele navaja na Windows 7, vendar se že šušlja o 'osemki'. Vendar o operacijskem sistemu še ne vemo prav veliko, razen tega, da naj bi bil narejen kot konkurenca produktom, kot sta iPhone in ChromeOS.

Električni in hibridni avtomobili
Že leto 2010 je ponudilo kar precejšnjo število električnih avtomobilov, ki so podirali hitrostne rekorde. Žal je glavna težava še zmeraj v tem, da so električni avtomobili sicer vedno bolj zmogljivi, a ne morejo prevoziti večjih razdalj in da polnjenje traja dlje časa. Vendar smo lahko prepričani, da se bo to v prihodnosti spremenilo.

IE9 in tekma za hitrejšo strojno opremo
Prvi pravi brskalnik, ki ga pospešuje strojna oprema, naj bi prišel na tržišče leta 2011. To pa bo pospešilo bolj slikovne spletne strani, saj bodo lahko imele v sebi več podatkov. Videli bomo, kakšni bodo odgovori pri Googlu glede brskalnika Internet Explorer 9.

AMD Fusion
Fusion je mešanica CPU (centralno procesne enote) in GPU (centralni procesor na grafični kartici). Prišel naj bi na tržišče ravno nekje v času, ko bo izšel tudi IE9, saj bo Fusion podpiral DX11, ki ga IE9 potrebuje za popolno delovanje. Že na CESU so napovedani številni prenosniki, ki bodo imeli v sebi Fusion, kar pomeni, da bodo podpirali HD-grafiko, a se to ne bo poznalo na trajanju baterije.

Leto 2011 bo najverjetneje, gledano s stališča tehnoloških napravic, v glavnem posvečeno povezavam, se pravi oblaku, internetu, mobilni telefoniji in multifunkcionalnim napravam. Rob pa še verjame, da je bilo leto 2010 nekakšen uvod v robotiko, ki se bo razbohotila ravno v letu 2011, nekaj podobnega pa lahko rečemo tudi za 3D-zaslone. Vsekakor leto, ki se ga vsaj iz tehnološkega stališča lahko zelo veselimo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578