Moskisvet.com
image (28)

Visoki obrati

Sejem CES 2011

S.R.
04. 01. 2011 11.27
1

CES (Consumer Electronic Show) je največji sejem zabavne elektronike na svetu. Z nekaj prekinitvami in rahlimi spremembami poteka že od leta 1967.

Od 6. do 9. januarja bo potekal v Las Vegasu, organizatorji pa tudi letos pričakujejo okoli 150.000 obiskovalcev.

CES je pri mnogih podjetjih prva izbira za predstavitev novih naprav in najnovejših tehnologij, ki v nekaterih primerih še nekaj časa ne bodo na voljo. Prav zato je v preteklih letih CES doživel že kar nekaj zanimivih predstavitev. Redni govornik na sejmu je Bill Gates, ki se mu je leta 2005 ponesrečila predstavitev Windows Media Centra, saj se mu je na zaslonu prikazal zloglasni modri zaslon. Na CES sta bitko bila tudi standarda Blu-Ray in HD-DVD, dokler ni prvi prevladal. Tudi za leto 2011 so podjetja napovedala številne novosti, zato bo letošnji CES po mnenju poznavalcev eden najboljših.
Katere tehnologije bodo najbolj zaznamovale največji sejem elektronike?

(Nedokončani) tablični računalniki
Pri podjetju Google so priznali, da verzija operacijskega sistema Android 2.4 (Honeycomb) še ni pripravljena, kar v praksi pomeni, da bo velika večina tablic na sejmu še nedokončanih. Apple bo morda najavil rahlo prenovljeni iPad ter s tem nase prevzel del pozornosti. Tablična računalnika, ki bosta blizu končni verziji pa bosta HP-jev Palm in Rim-ov PlayBook, ki je že skoraj pripravljen za proizvodnjo.
Presenetiti zna Motorola, ki bo s svojo tablico (delovno ime Motorola 'XOOM') neposredno izzvala iPad, kar so nazorno pokazali v kratkem videu konec decembra.

Dodatki za iPad
Na sejmu bomo zagotovo videli poplavo dodatkov za iPad, med drugim stenska držala, nastavke za v avto, nove izvirne polnilce, boljša ohišja in tipkovnice, ščitnike za zaslon in vse ostalo, kar si podjetja lahko izmislijo. Pri vsem skupaj je najbolj zanimivo, da iPad-a tam sploh ne bo, saj Apple uradno na CES ne sodeluje.

3D
3D-televizije se v letu 2010 niso prav dobro prodajale, na CES pa bo zanje predstavljenih obilo novih vsebin, kar jim bo zagotovo dvignilo priljubljenost. V nasprotju s CES 2010, ki je s 3D-tehnologijo bolj kot ne dražil, pa letošnji sejem to želi popraviti. Med drugim lahko pričakujemo opazno znižanje cen 3D-televizorjev in očal ter ogromno novih vsebin. Eno izmed podjetij, ki je za CES najavila 3D-novost, naj bi predstavilo 3D LED-televizijo z diagonalo kar 182 centimetrov, a tudi s temu primerno ceno.

Novi pametni telefoni
LG je že pred nekaj časa najavil telefon osnovan na Nvidinem dvojedrnem procesorju Tegra-2, ki bo pošteno zamešal štrene v svetu pametnih telefonov, saj bodo telefoni z dvema jedroma občutno boljši pri večopravilnosti, poleg tega naj bi večina dvojedrnih telefonov podpirala tudi nov standard 4G.
Glavni dogodek prvega dneva CES bo razkritje Verizonovih telefonov, ki bodo vsi po vrsti podpirali omenjeni standard 4G. Prvi izmed telefonov naj bi bil HTC Incredible HD (oziroma Mecha) ali Thuderbolt. Kakor koli že, oba bosta podpirala nov, izjemno hiter prenos LTE (Long Term Evolution). Čeprav imena telefonov še niso potrjena, bo HTC s svojimi telefoni zagotovo ena glavnih zvezd sejma.
 

Samsung Galaxy Player
Samsung je za CES potrdil predvajalnik glasbe z operacijskim sistemom Android, ki bo eden redkih neposrednih tekmecev Applovemu iPod Touchu. Galaxy Player je v bistvu Galaxy S brez možnosti klicanja. Samsungov predvajalnik glasbe bo imel kar dve kameri (3,2 milijona točk na zadnji strani, spredaj pa kamero z VGA-ločljivostjo), bluetooth, GPS, gigaherčni procesor, operacijski sistem pa bo Android 2.2 (Froyo). Zaslon bo imel dobrih 10 centimetrov diagonale, kar je več kot Touch, a bo imel od Applovega tekmeca za malenkost slabšo ločljivost. Cena še ni znana, ve pa se, da bo Player na voljo z 8, 16 in 32 gigabajti spomina.

AMD Fusion
Sicer so luč sveta že ugledali prvi prenosniki s tehnologijo AMD Fusion, ki je mešanica centralne procesne enote (CPU) in grafične kartice, a na CES lahko pričakujemo poplavo novih prenosnih računalnikov s to revolucionarno AMD-jevo tehnologijo, s katero se bo AMD z vsemi topovi lotil večnega tekmeca Intela, ki se bo na sejmu predstavil s procesorji Sandy Bridge.

To je le majhen del tega, kar lahko pričakujemo na letošnjem CES, saj bo tam predstavljenih še mnogo drugih naprav, zanimivi pa so tudi stranski dogodki. Tako bomo na sejmu prvič videli novo generacijo elektronskih bralnikov ter množico novih kamer. Vsako leto pa CES spremlja več predelanih avtomobilov, ki jim po pravilu vgradijo vse mogoče elektronske 'igračke'.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578