Moskisvet.com
Prvi utrinki iz 81. Ženevskega avtosalona 2011 - 2

Visoki obrati

Prvi utrinki z 81. ženevskega avtosalona

Matej Jurgele
03. 03. 2011 17.33
4

Če vas vsaj malo zanimajo novice iz sveta avtomobilizma, skoraj zagovo ne boste zamudili enega izmed najpomembnejših avtomobilskih dogodkov letošnjega leta – ženevskega avtosalona 2011.

Že na začetku leta je bilo jasno, da bo leto 2011 postreglo z mnogimi avtomobilski novostmi. In če teh v zadostni meri ni uspel predstaviti detroitski avtosalon, bo to zagotovo uspelo že 81. ženevskemu avotsalonu. Številne novosti iz sveta avtomobilizma so svoje neuradne predstavitve doživele že nekaj tednov pred začetkom, saj so se, zlasti na spletu, pojavile številne 'spy' fotografije vozil, na katerih jih proizvajalci preizkušajo do zadnjih trenutkov. Ali so to zgolj marketinške poteze, ki bi še povečale zanimanja za določene modele, ali dejanska testiranja, sicer ni znano, je pa znano, da s tem številni proizvajalci vzbujajo skomine pri svojih kupcih in oboževalcih.

Ultimativni pagani huayra
Ultimativni pagani huayra FOTO: Samo Gabrovec

Treba je priznati, da se trend 'eko' vsako leto bolj uveljavlja in da vsak pomembnejši avtomobilski dogodek postreže z novostmi s področja okolju prijaznih vozil. In tudi letošnji salon, ki bi ga lahko poimenovali kar 'velesalon', se po tem prav nič ne razlikuje od drugih. Tako si bo v paviljonu Vert mogoče ogledati 17 svetovnih 'eko' premier 36 razstavljavcev, na razstavišču Essais verts pa bo mogoče preizkusiti 13 različnih električnih vozil.

Tudi pri Mercedesu stavijo na 'eko'.
Tudi pri Mercedesu stavijo na 'eko'. FOTO: Samo Gabrovec

Poleg ekološko sprejemljivih vozil bodo zagotovo največ zanimanja vzbudila 'superšportna' vozila, izmed katerih bodo izstopali koenigsegg agera R, pagani huayra in lamborghini aventador. Predstavljeni bodo tudi številni manj znani proizvajalci, kot so Wiesmann, ki bo s svojim modelom spyder poskušal navdušiti vse tiste, ki imajo radi svobodo in veter v laseh. Vozilo poganja osemvaljnik, ki razvije moč 313 kilovatov in obenem tehta le 990 kilogramov. Pri proizvajalcu obljubljajo, da naj bi to zadostovalo za pospešek do 100 kilometrov na uro v manj kot 4 sekundah. Mogoče si bo ogledati tudi prvega ferrarija four s štirikolesnim pogonom, ki naj bi v notranjosti ponudil dovolj prostora za štiri osebe. Ferarri je s tem modelom odločno odgovoril Porscheju in njihovi panameri in postaja jasno, da se bo bitka v razredu 'superšportnikov' iz dvosedov razširila tudi na štirisede.

Ne manjka niti lepotičk.
Ne manjka niti lepotičk. FOTO: Samo Gabrovec

Na avtomobilistično sceno pa se vračajo tudi nekatere v preteklosti že uveljavljene znamke. In ena izmed njih je tudi De Tomaso, ki se po skoraj tridesetih letih ponovno vrača z modelom Deauville, ki je v preteklosti bolj spominjal na športno limuzino, sedaj pa odločno vstopa v luksuzni Mercedesov razred S ali BMW-jevo serijo 7. Ali jim bo to tudi uspelo, pa bo seveda, kot že neštetokrat do sedaj, pokazal čas.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 607