Moskisvet.com
Hrvaški električni avtomobil XD - 3

Visoki obrati

VIDEO: Hrvaška 'mestna bolha' v prodaji leta 2012

V.S.
11. 11. 2010 14.07
5

Hrvaški električni avtomobil XD, ki je bil prvič predstavljen na ženevskem avtomobilskem salonu marca 2010, bo luč sveta ugledal leta 2012. Dogovor o proizvodnji elektromobila sta sklenila hrvaško podjetje DOK-ING AUTOMOTIV in Lenovo Hrvaška.

Hrvaški električni avtomobil XD - 2
Hrvaški električni avtomobil XD - 2 FOTO: arhiv proizvajalca
Mestna bolhica, kakor sosedje ljubkovalno imenujejo prvi električni avtomobil domače proizvodnje, je že v Ženevi vzbudila veliko pozornosti, njegova najtesnejša tekmeca pa naj bi bila smart in toyota IQ.
Obliko koncepta so oblikovalci, na čelu z Igorjem Jurićem, znanim imenom iz sveta avtomobilskega oblikovanja, zasnovali v zgolj treh mesecih. Malček v dolžino meri 2,8, v višino 1,6 ter širino 1,7 metra. In čeprav je oblikovan kot trosed, se bosta v praksi bolj udobno vozili dve osebi. Inovatorji obljubljajo športni duh, saj naj bi ga poganjala dva močna elektromotorja: hitrost do 100 km/uro naj bi razvil v fantastičnih 7,7 sekunde, kar naj bi bilo enakovredno klasičnim kompaktnim vozilom z okoli 200 konjskimi močmi pod pokrovom.

Za varnost bo dobro poskrbljeno

Podjetje DOK-ING AUTOMOTIV je sicer specializirano za razvoj ter proizvodnjo daljinsko vodenih in robotiziranih vozil za posebne namene, kot so vozila za razminiranje, gašenje velikih požarov in delo v rudnikih. Njihova vozila omogočajo upravljanje na daljavo, zato upravljavci niso izpostavljeni preveliki nevarnosti. V podjetju razvijajo tako hibridna kot električna vozila in pričakovati je, da bo tudi vozilo XD vsebovalo veliko sodobne elektronike za varnost in stabilnost v vožnji.

Celotna kabina bo opremljena z več varnostnimi blazinami, elektropogon z močjo 2 x 40 kW bo v prvi različici nameščen na zadnjih kolesih. Vozilo bo imelo sistem za nadzor stabilnosti, elektroregenerativne zavore, standardni ABS, elektronski servo volan, predvidena je tudi proizvodnja vozila s pogonom na vsa štiri kolesa.

Hrvaški električni avtomobil XD - 1
Hrvaški električni avtomobil XD - 1 FOTO: arhiv proizvajalca

Z enim polnjenjem do Portoroža in nazaj

Vozilo bo imelo dva načina vožnje, in sicer sport ter comfort. Litij-železno-fosfatne baterije s kapaciteto 32 kWh bodo z enim polnjenjem omogočale domet od 200 do 250 kilometrov. Čas polnjenja baterije od 0 do 100 odstotkov bo odvisen od jakosti izvora, trajal pa naj bi od tri do osem ur. In emisije? Nične, obljublja proizvajalec, poleg tega naj bi bilo vozilo narejeno iz biorazgradljivih materialov.

Da gre za resen projekt, sta v začetku novembra 2010 potrdila tudi partnerja v proizvodnji, podjetje DOK-ING AUTOMOTIV in Lenovo Hrvaška. Podjetji sta v ta namen ustanovili poseben tim ljudi, ki bo poskrbel za vgradnjo Lenovo IT opreme v vozila. Zadnje konceptno vozilo topless XD concept bodo predstavili še pred začetkom serijske proizvodnje. Naslednje vozilo bo že serijsko in homologirano, direktor podjetja DOK-ING AUTOMOTIV Tomislav Boško pa obljublja, da ga bodo prvi kupci lahko naročili in tudi kupili že 21. junija 2012.

Oglejte si video prvega koncepta mestne bolhice. 

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492