Moskisvet.com
Parček, ki gre marsikomu v nos.

Novice

Kdo si 'privošči' Rajka in njegovo Dašo?

E.N.
04. 04. 2012 10.09
39

Rajko in Daša Hrvatič, ki sta februarja povila svojega prvega sinčka, sta še vedno pod drobnogledov novinarjev, ki poskušajo na vsak način razkriti grdo plat njunega zakona. Zlobni jeziki govorijo, da naj bi Rajko lepo mamico že nekaj časa varal ... Nekateri pa si upajo tudi dlje in svoje mnenje (nespametno) izrazijo kar na najbolj priljubljenem družbenem omrežju.

Fotografija, ki jo je Daša objavila na svojem profilu.
Fotografija, ki jo je Daša objavila na svojem profilu. FOTO: Facebook
Primorski poslovnež gre seveda marsikomu v nos in marsikdo si ga zelo rad privošči – glavno 'orožje' je predvsem širjenje raznoraznih govoric, ki bi Rajku in njegovi ženi lahko potencialno škodovale.

Pred kratkim je v medijih izbruhnila novica o domnevni Rajkovi nezvestobi. 30 let mlajša lepotica in sedaj tudi srečna mamica Daša mora biti še kako močna, da zdrži vse te medijske pritiske.

Facebook – orožje za širjenje govoric?
V dobi družbenih omrežij pa se marsikdo poslužuje tudi Facebooka zato, da izraža svoje negativno mnenje. Svoboda govora, boste rekli ... A vendar – če na zid določene osebe napišeš nekaj negativnega, je isto, kot bi ji to rekel v obraz, in to pred vsemi prijatelji. Kar predstavljajte si reakcijo. Seveda izražati mnenje prek spleta je veliko lažje kot v živo. Skriti smo za monitorjem in upamo si več ... Veliko več. Zagotovo se bodo tudi pod tem člankom pojavili negativni komentarji. Sicer pri komentiranju člankov je nekoliko drugače, saj se skrivamo za nekim vzdevkom in je naša identiteta pač skrita (če tako hočemo). Facebook pa je čisto druga zadeva – naša identiteta je na tem družbenem omrežju javna in če se prijavimo z lažnim imenom, nas prej ali slej dobijo na delu.

Srečni parček je torej tarča raznih nesramnih komentarjev, in to se je ponovilo tudi na zidu lepe mamice, ki je ostro odreagirala ... V pomoč pa so ji priskočili tudi njeni (spletni) prijatelji:

Ena od 'ostrih' debat, ki se lahko pojavijo na družbenem omrežju.
Ena od 'ostrih' debat, ki se lahko pojavijo na družbenem omrežju. FOTO: Facebook
______________________

Pazljivo na Facebooku!

Da moramo precej paziti, kaj počnemo na največjem spletnem družbenem omrežju, čivkajo že vrabci na strehah. In kakšne težave pravzaprav lahko povzroči Facebook?

FAD pomeni Facebook Addiction Disorder.
Strokovnjaki in predvsem odvetniki opažajo, da je Facebook vse pogostejši razlog za ločitve. Razloga za to ni težko najti. Flirtanje je namreč s Facebookom postalo zelo enostavno. Sedaj za spoznavanje deklet in fantov sploh ni več treba zapustiti doma, saj lahko potencialne partnerje spoznavamo kar iz domačega naslanjača. Včasih je ločitve tako povzročala šminka na ovratniku, nato so prišla na vrsto kratka sporočila, sedaj pa po poročanju ameriških odvetnikov kar eno izmed petih ločitev povzroči Facebook. Vsekakor družbena omrežja zvezam povzročajo precej več škode kot koristi. A to je le vrh ledene gore.
Nedavne študije so namreč pokazale tudi, da je Facebook v zadnjih letih postal tudi eden izmed glavnih krivcev za depresijo pri ljudeh. Neprestano ogledovanje ''veselih'' statusov in fotografij vaših prijateljev lahko vodi do razmišljanja, da prav vsi živijo bolj vesela in zanimiva življenja kot vi, čeprav to v veliki večini primerov sploh ni res. Fotografije in statusi, vzeti iz konteksta, namreč ne pomenijo prav dosti, poleg tega pa se na tem omrežju znajde cela množica ljudi, ki s svojim neprestanim objavljanjem fotografij in hvaljenjem v statusih svoje

prijatelje želi prepričati, da se jim v življenju zares dobro godi, čeprav je lahko resničnost precej drugačna.
Skoraj zagotovo vsak izmed nas pozna tudi koga, ki je bolestno obseden s Facebookom. Stvari so šle celo že tako daleč, da ameriški psihologi za označevanje tovrstne zasvojenosti že uporabljalo izraz FAD, ki pomeni Facebook Addiction Disorder. S tem izrazom označujejo ljudi, ki jim življenje krojijo nekontrolirana dejanja na tem omrežju. Najbolj opazni simptomi zasvojenosti so izguba produktivnosti, nezmožnost koncentracije, površinski odnosi s prijatelji in v skrajnih primerih celo popolna izolacija. Za tovrstno odvisnostjo naj bi danes trpelo že kar 350 milijonov ljudi, kar je slaba polovica vseh uporabnikov Facebooka.
Facebook je torej poleg kar nekaj prednosti, kot so na primer lažje vzdrževanje stikov s prijatelji iz oddaljenih krajev, prinesel tudi obilico težav, ki imajo lahko resne posledice. Paziti moramo torej, kaj počnemo na spletu, da nas pozneje ta dejanja ne bodo preganjala v resničnem življenju.  

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578