Moskisvet.com
Charlie Sheen - 1

Novice

Znani igralec v hollywoodskih vrstah namenoma širil HIV

N.J.
13. 11. 2015 10.16
20

Nedavno je svet slavnih razburila novica, da naj bi nekdo iz njihovih vrst že več let vedel, da je okužen z virusom HIV, kljub temu pa ženske podiral kot za stavo. Po številnih ugibanjih tuji mediji poročajo, da naj bi bil skrivnostni moški Charlie Sheen.

50-letni Charlie Sheen je znan po svojem razvratnem življenju. Pred dvema letoma naj bi izvedel, da je okužen z virusom HIV, novico pa javnosti in znancem tajil, češ da bi to zagotovo odgnalo njegove oboževalce (in ljubimke). Strah naj bi ga bilo, da bi se ga javnost spominjala kot nekoga, ki je okužen s HIV, in ne kot velikega igralca. Najbližjim prijateljem je novico menda zaupal oktober lani, a naj bi ti dolgo molčali.

Si je kupil molk?

Prijatelji naj bi mu sicer že pred časom svetovali, naj javno razkrije zadevo, a naj bi se bal tožb in naj bi bilo to za njegovo kariero precej tvegano početje. Pričakovati je val tožb njegovih nekdanjih ljubimk, s katerimi je igral rusko ruleto, nekaterim pa naj bi celo plačeval, da so bile tiho.

Krive prostitutke ali droga?

Pred dvema mesecema je podobno novico javnosti razkril igralec Danny Pintauro. Ta naj bi bil z virusom okužen že debelih 12 let, zgodilo pa naj bi se med oralnim seksom, saj je imel v ustih veliko ranic, preko katerih je virus prišel v njegov krvni obtok. Kje in od koga se je okužil Sheen, mediji ne poročajo. Charlie velja sicer za nekakšen sinonim za razvratno življenje in znano je, da je seksal s številnimi prostitutkami in si vbrizgaval droge.

Pričakuje tožbe

Med ženskami, ki so bile izpostavljene okužbi (ali so se dejansko okužile, ni znano), naj bi bile oskarjevka, 'zelo verna' filmska zvezdnica, televizijska osebnost, dekle, ki dela kot model in zelo slavna hollywoodska zvezdnica s kontroverzno preteklostjo. O konkretnih imenih tuji mediji zaenkrat molčijo.

O virusu HIV

Virus HIV se med ljudmi širi s telesnimi tekočinami (kri, semenska tekočina, nožnični izločki, slina in materino mleko) in okuženi osebi postopoma uničuje imunski sistem. Ko je imunski sistem toliko okvarjen, da se pojavijo določene okužbe ali rakava obolenja, pomeni, da se je razvila končna oblika bolezni, aids. V tem obdobju lahko mikrobi, ki sicer za zdrave ljudi niso škodljivi, povzročajo hude bolezni (pljučnice, toksoplazmoza, glivične okužbe kože, tuberkuloza...).

HIV se ne prenaša z vsakdanjimi socialnimi stiki, kot je rokovanje, s kašljanjem ali kihanjem. Vaše zdravje ni ogroženo, če delate ali živite z osebo, okuženo s HIV.

Simptomi

Prvi znaki se pogosto pojavijo v prvih šestih tednih po okužbi. Pri velikem številu okuženih oseb se razvijejo gripi podobni bolezenski znaki in nekateri drugi simptomi:

• povišana telesna temperatura,
• pekoča bolečina v žrelu,
• izpuščaj,
• bolečine v mišicah,
• utrujenost,
• povečane bezgavke

Te težave običajno minejo po nekaj tednih, potem pri večini bolnikov sledi obdobje bolezni povsem brez simptomov.

Lahko pa se pojavijo simptomi, kot so:

• stalno povečane bezgavke,
• okužbe v ustni votlini, predvsem kandidoza ustne votline in žrela,
• bolezni dlesni,
• pogostejši zagoni herpetične okužbe s hujšim potekom,
• obsežne genitalne bradavice,
• srbeča, luščeča koža (seboroični dermatitis),
• hujšanje,
• v napredovalem obdobju bolezni tudi nevrološki simptomi, na primer demenca.

Trajanje bolezni od okužbe s HIV do razvoja aidsa se med posamezniki razlikuje, pri nezdravljenih osebah je to obdobje dolgo od enega do 14 let. Več o virusu HIV lahko preberete TUKAJ.

 

Testiranje krvi
Testiranje krvi FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 616