Moskisvet.com
padec

Novice

Ste res pomislili na vse?!

N.J.
04. 11. 2015 08.36
0

Ko je vse v najlepšem redu, ne pomislimo na to, da se utegne stanje v enem samem trenutku spremeniti. Ko smo zdravi, ne razmišljamo o tem, da bomo potrebovali zdravniško pomoč. Ko sproščeno uživamo ob prasketanju ognja v kaminu, ne razmišljamo o tem, da nam lahko ogenj vzame vse, kar imamo. In med vožnjo v službo ne razmišljamo o tem, da lahko avto v trenutku nepazljivosti postane le kup zmečkane pločevine, mi pa utrpimo hude poškodbe. A kljub vsemu imamo vse to vnaprej zavarovano. Kaj pa, ko se naenkrat znajdemo brez službe? Morda nas kdo ogoljufa? Kaj pa, če med sprehodom po pločniku nenadoma na nas pozimi pade ledena sveča in nas poškoduje?

sodišče
sodišče FOTO: Thinkstock
V vseh teh in številnih drugih primerih, recimo ob prejemu odločbe, za katero menimo, da ni pravilna, če nas toži sosed ali bi mi nekoga tožili, ker se nam godi nepravica, bi nam prav prišla pomoč odvetnika. Toda žal si tega marsikdo ne more privoščiti. Razlog? Dolgotrajnost postopka in s tem povezani visoki stroški ter strah pred 'tožarjenjem'. Postopki pred sodiščem se pogosto navadnim smrtnikom zdijo težavni in nerazumljivi, težave pa običajno nastanejo že, ko ljudje ne vedo, na koga se obrniti v primeru spora. Vsemu temu se je mogoče izogniti, če se na nepredvidljive dogodke pripravimo s preprosto sklenitvijo zavarovanja pravne zaščite. 

Zavarovati se moramo pravočasno

Tako kot pri sklenitvi drugih zavarovanj, tudi pri zavarovanju pravne zaščite velja, da zavarovalnica zavaruje prihodnje dogodke in ne nekaj, kar se je zgodilo v preteklosti. Tako kot pri poškodbah avtomobila ne morete uveljavljati kaska za stare poškodbe, ki so nastale, ko ustreznega zavarovanja niste imeli sklenjenega, ne morete z zavarovanjem pravne zaščite zahtevati kritja stroškov starih zadev, ki so se zgodile, preden ste sklenili zavarovanje.

"V primerih, kjer je zadaj neki naključni dogodek, kot je na primer prometna nesreča, velja, da zavarovanje velja od tistega dne, ko stranka sklene zavarovanje. Skratka, če sem včeraj sklenil zavarovanje, danes pa sem imel prometno nesrečo, moje zavarovanje ta dogodek že krije," pojasnjuje Marko Vončina, direktor slovenske podružnice zavarovalnice ARAG, ki ponuja zavarovanje pravne zaščite. "So pa določeni primeri, kjer imamo tako imenovane čakalne dobe, kamor sodijo na primer spori z institucijami, ki delujejo na socialnem področju (ZPIZ, ZZZS ...), in spori z delodajalci, kjer pa jaz lahko pričakujem, da se mi bo nekaj zgodilo, torej, da bom prejel neko odločbo ali kak drug pravni akt. Torej, če vidim, da gre podjetju slabo in da je možno, da me bo doletela odpoved, sklenem zavarovanje. Da bi ga lahko uveljavljal, mora nato preteči tri mesece, in če me odpustijo četrti mesec, bom svoje pravice na sodišču že lahko uveljavljal s pomočjo ARAG-a. Pri dednih in družinskih sporih je čakalna doba šest mesecev, pri sporih glede očetovstva pa devet mesecev. Seveda so stranke s tem seznanjene v splošnih pogojih."

Pravosodje
Pravosodje FOTO: Thinkstock
'Moje finančno stanje ni najboljše, omislil si bom brezplačno pravno pomoč'

Čeprav morda kdo razmišlja tudi o tem, se na to ne gre zanašati. Do brezplačne pravne pomoči je upravičena le oseba, ki glede na svoj finančni položaj in glede na finančni položaj svoje družine brez škode za svoje socialno stanje in socialno stanje svoje družine ne bi zmogla stroškov sodnega postopka, oziroma stroškov nudenja pravne pomoči. Šteje se, da bi bilo socialno stanje prosilca in njegove družine zaradi stroškov sodnega postopka ogroženo, če mesečni dohodek prosilca (lastni dohodek) oziroma mesečni povprečni dohodek na člana družine (lastni dohodek družine) ne presega višine dveh osnovnih zneskov minimalnega dohodka, določenega z zakonom, ki ureja socialnovarstvene prejemke.

Brezplačna pravna pomoč poleg tega NI namenjena postopkom zaradi kaznivih dejanj razžalitve, obrekovanja, žaljive obdolžitve in opravljanja, razen če oškodovanec verjetno dokaže, da mu je bila zaradi storitve takih dejanj povzročena pravno priznana škoda. Namenjena ni niti postopkom v sporih zaradi znižanja ali ukinitve preživnine, kadar preživninski zavezanec ni poravnal zapadlih obveznosti iz naslova preživnine, razen če jih ni poravnal zaradi okoliščin, na katere nima vpliva. Prav tako lahko misel na brezplačno pravno pomoč opustite v odškodninskih sporih zaradi povrnitve nepremoženjske in premoženjske škode pri žalitvi časti in širjenju neresničnih trditev, razen če kot oškodovani upravičenec verjetno dokažete, da je to vplivalo na vaš materialni ali družbeni položaj. Tudi kadar je prosilec dolžnik v izvršilnem postopku, začetem na podlagi izvršilnega naslova po zakonu, ki ureja izvršbo, razen če verjetno izkaže obstoj razlogov za ugovor proti sklepu o izvršbi, ki po določbah zakona, ki ureja izvršbo, preprečujejo izvršbo, brezplačna pravna pomoč za take primere ni namenja. Namenjena pa ni niti v primeru upravnih sporov zaradi dodelitve brezplačne pravne pomoči.

Torej – kaj, če presegate zakonsko določeno mejo za le kakšen evro? Kaj če bi se radi borili za določeno pravico, pa nimate dovolj denarja? Boste potem misel na to, da bi se borili za svoje pravice, kar odmislili?

padec
padec FOTO: Thinkstock
Mislite vnaprej, zavarujte svoje pravice!

Sklenitev zavarovanja pravne zaščite je pravzaprav preprosta – in ugodna, še posebej, če strošek zavarovanja primerjamo s stroški odvetniških storitev ter sodnih taks, ki bi jih v primeru spora morali plačati sami in lahko nanesejo tudi precej več kot 10 tisočakov.

Za zavarovanjem pravne zaščite pri ARAG dobite en brezplačen posvet pri odvetniku mesečno, za minimalno meselno premijo lahko zavarujete vse družinske člane, ter se tako izognete visokim sodnim in odvetniškim stroškom, prav tako pa boste imeli krite tudiu vaše stroške in stroške nasprotne strani tudi v primeru, da na sodišču izgubite. Zavarovanje velja v celotni Evropi, ne le v Sloveniji.

Zavarovalnica krije stroške izvedencev, prič, tolmačev, izvensodnih poravnav, mediacij in materialnih stroškov postopka. V zavarovanje pravne zaščite je vključen tudi polog varščine do višine 100.000 evrov, vključeno pa je tudi povračilo potnih stroškov za sojenje v tujini.

Na koga se obrniti?

V primeru zavarovanja pravne zaščite se tudi s tem vprašanjem ni treba ukvarjati. Obrnete se na zavarovalnico in njihovi strokovnjaki vam svetujejo nekaj odvetnikov, ki so specializirani za ustrezno področje. Mnogi si odvetnike izbirajo tudi glede na 'ime', a ob tem pozablajo, da v 'slavni' pisarni delajo še številni drugi odvetniki, ki pa morda niso tako zelo dobri in specializirani za prav to, kar vi potrebujete.

Prednost zavarovanja je med drugim ta, da vam daje občutek varnosti, še posebej v časih, ko je prihodnost zelo negotova: lahko se vam zgodi, da kmalu ostanete brez službe, lahko vas bo kdo ogoljufal, lahko boste vpleteni v prometno nesrečo ...

Nenazadnje se veliko nesreč zgodi tudi pozimi: poledenela ali mokra tla, kjer ni ustrezno označeno, neprimerno urejeno smučišče ipd. Zato: mislite na svojo prihodnost in ukrepajte že danes ter se zavarujte za take primere. 

skrbi
skrbi FOTO: iStockphoto
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578