Moskisvet.com
image (28)

Kriminalne zgodbe

Začelo se je: pazite, kaj objavljate na Twitterju!

S.R.
30. 01. 2012 16.20
35

Da ameriške varnostne agencije v lovu za teroristi in drugimi kriminalci vohljajo tudi po družbenih omrežjih, ni nobena skrivnost. Britanec pa je sedaj na lastni koži spoznal, da se z objavami na družbenih omrežjih zares ni šaliti, saj so ga Američani zaradi objave na Twitterju celo aretirali.

Leigh Van Bryan in njegova prijateljica Emily Bunting, oba doma iz Velike Britanije, sta se odpravila na izlet v Los Angeles. Pred obiskom pa je Leigh naredil veliko napako in na Twitterju zapisal, da bo ''uničil Ameriko'' ter da bo med obiskom ''izkopal Marilyn Monroe''. Če nekdo zapiše, da bo uničil Ameriko, bi človek bržkone pričakoval, da se bodo varnostne agencije v ZDA zganile, a tokrat se je vse skupaj zgodilo zaradi jezikovne prepreke. ''Uničiti'' v britanskem slengu namreč lahko pomeni tudi, da se bo nekdo noro zabaval in nasploh zelo užival.

Ameriškim varnostnim organom se to ni zdelo smešno, zato so Leigha in Emily aretirali takoj po pristanku v ZDA. Na letališču so ju pet ur zasliševali, nato pa ju vklenili in ju skupaj z ilegalnimi prebežniki čez noč pridržali. Po 12 urah v celici ju je Oddelek za domovinsko varnost (Homeland Security) izpustil in posadil na prvo letalo proti domu.
Bryan je za časopis The Sun povedal, da so agenti z njim ravnali kot s teroristom. Čeprav jim je vseskozi poskušal dopovedati, da se je le šalil, so med zasliševanjem vseskozi pritiskali nanj in mu govorili, da je s tem twittom zares ''zaj****''. Čeprav je bilo očitno, da se je Leigh s twitti šalil (mimogrede, drugi twitt je bil iz priljubljene serije Family Guy), so policisti vseeno preiskali prtljago obeh Britancev, za primer, če v njej skrivata lopate, s katerimi bosta izkopala Marilyn Monroe. Zaradi nedolžne objave na Twitterju Leigh in Emily sedaj ne smeta več v ZDA. A to ni prvič, da se je objava na družbenih omrežjih nekomu grdo maščevala. Leta 2010 je še en nezadovoljni Britanec Paul Chambers na Twitterju objavil svoje nezadovoljstvo, ker so njegov let zaradi slabega vremena prestavili. Paula je kmalu prijela policija in ga obtožila terorizma. Na sojenju ga je sodnik k sreči spoznal za krivega ''pošiljanja nestrpnih in žaljivih sporočil'' in mu naložil 1.200 evrov kazni (1000 funtov). Poleg tega je zaradi omenjene obtožbe Paul že dvakrat izgubil službo. Van Bryana je neprijetna izkušnja z ameriškimi oblastmi sicer izučila, saj je njegov profil na Twitterju sedaj zaseben. Očitno ga je izučilo, da še tako nedolžna in smešna sporočila niso mačji kašelj, če jih lahko vidi prek 200 milijonov uporabnikov tega družbenega omrežja, da varnostnih agencij sploh ne omenjamo.

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578