Moskisvet.com
image (28)

Novice

Grozljivo: To bi se lahko zgodilo vsakomur od nas!

S.R.
24. 05. 2012 11.15
15

Tole je pa res huda kazen. Nelegalno nalaganje pesmi s spleta je dandanes tako razširjeno, da je kakršen koli boj proti temu izjemno težak. Predvsem v ZDA pa vlada vseeno bije tovrsten boj z mlini na veter ter sem in tja iz določenih posameznikov napravi vzorčne primere.

Eden izmed nesrečnežev, na katerega se je spravila ameriška vlada z vso svojo močjo, je tudi Joel Tanenbaum. Danes 25-letni študent z univerze v Bostonu je pred skoraj desetimi leti s spleta nelegalno prenesel 30 pesmi in jih s preostalim svetom delil preko 'peer-to-peer' programov (in jih tako ponudil tudi drugim).

Njegova kazen je milo rečeno neverjetna. Po skoraj desetletjih obiskov sodišč in pritožb je ameriško vrhovno sodišče 21. 5. potrdilo kazen 675.000 ameriških dolarjev (528.000 evrov), kar preračunano nanese kar 22.500 dolarjev na pesem (17.622 evrov). Najvišji ameriški sodni organ je namreč zavrnil Joelov 'certiorari', kar pomeni, da višje sodišče presodi o tožbi nižjega sodišča. Spletna stran Bloomberg še navaja, da je organizacija 'The Recording Industry Association of America' (RIAA), ki v ZDA skrbi za zaščito avtorskih pravic, v imenu največjih založb tožila preko 12.000 ljudi in še tisočim drugim, za katere je ugotovila, da nelegalno nalagajo glasbo, poslala opozorila. Tanenbaum in še neka ženska iz Minnesote sta bila edina, ki sta šla s svojima primeroma na sodišče. Oba sta izgubila.

Seveda pa Joelu kljub izgubljeni tožbi podpornikov ne manjka. V ta namen je bila ustanovljena tudi spletna stran 'Joel Fights Back' ('Joel se bori nazaj'), na kateri mladi študent razlaga, da ne gre zgolj za njegov primer, temveč za 'boj običajnega Davida proti korporacijskemu Goljatu'.

Kljub ogromni kazni pa bo učinek, vsaj kar se tiče nelegalnega nalaganja pesmi s spleta, očitno precej zanemarljiv. RIAA je spremenila svojo taktiko in se ne zateka več k tožbam, temveč sodeluje s ponudniki internetnih storitev, s pomočjo katerih najprej opozorijo tiste, ki nelegalno nalagajo pesmi, v kolikor pa kršitelji s početjem ne prenehajo, jih celo odrežejo od spleta. Joel bo očitno na koncu moral plačati kazen, mi pa lahko samo upamo, da se kaj takega ne ponovi tudi pri nas.

 

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578