Moskisvet.com
wd-40

Novice

Tako je nastal legendarni sprej, brez katerega ne znamo živeti

E.R.
26. 08. 2024 03.00
0

Sprej je bil razvit po zamisli ameriškega proizvajalca letal in raket.

Okrajšava WD pomeni "Water Displacement" ali preprosteje "water remover". Številka 40 označuje formulo oziroma zaporedje, v katerem je uspela – torej 40. uspešen poskus ustvarjanja formule. Združite oboje in dobili boste WD-40, najbolj znano pršilo na svetu, ključno sestavino v garažnem in domačem kompletu orodij ter potrebščin vsakega mojstra. 

Tako boste preprečili, da bi drugi parkirali preblizu vas
Preberi še
Tako boste preprečili, da bi drugi parkirali preblizu vas

Formulo je ustvaril Iver Norman Lawson leta 1953 za Rocket Chemical Company (kasneje WD-40 Company), ta pa ni bila nikoli patentirana. Vendar do danes še nihče ni prodrl v skrivnost njenega nastanka. Ugiba se, da gre za pršilo na osnovi ogljikovodikov, omenja pa se celo dodatek ribjega olja v določenem odmerku.

To se zgodi, če v rezervoar za olje nalijete tekočino za pranje stekel
Preberi še
To se zgodi, če v rezervoar za olje nalijete tekočino za pranje stekel

Lawson je svojo formulo prodal podjetju Rocket Chemical Company za samo 450 evrov, predsednik podjetja Norman Larsen pa se je nato odločil, da bo izdelek zapakiral kot pršilo v pločevinke z značilnim videzom.

Sprej je bil razvit po zamisli ameriškega proizvajalca letal in raket Convair za zaščito medcelinskih balističnih raket Atlas pred rjo. Kmalu je WD-40 našel veliko širšo uporabo in letalski družbi United in Delta sta ga začeli uporabljati kot sredstvo za mazanje gibljivih in fiksnih delov letal DC-8 in Boeing 720. V šestdesetih letih je prečkal veliko lužo in kmetje so ga začeli uporabljati za zaščito svojih strojev.

Orodje, ki ga mora imeti v domači delavnici vsak moški
Preberi še
Orodje, ki ga mora imeti v domači delavnici vsak moški

Vse po tem je samo zgodba o uspehu.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: revijahak.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578