Moskisvet.com
eksekucija Tikrit

Novice

Vzel vsaj 60 duš, zdaj grize sandal

N.J.
24. 07. 2015 07.30
7

Nekdanji borec ISIS je obtožen poboja kar 60 vojakov v eni najbolj brutalnih eksekucij islamskih skrajnežev, ko je v iraškem mestu Tikrit po nekaterih ocenah padlo kar 1.700 iraških vojakov in rekrutov.

eksekucija Tikrit
eksekucija Tikrit FOTO: YouTube

V arabski kulturi je že kazanje podplatov čevljev nekaj neprimernega, žaljivega, o čemer je zahodni svet več izvedel verjetno komaj ob incidentu, ko je na enem izmed srečanj leta 2009 iraški novinar zalučal čevelj v glavo nekdanjemu ameriškemu predsedniku Georgu W. Bushu.

Adnan Abdul Ridha, kakor moškega imenujejo na socialnih omrežjih, je bil nedavno aretiran zaradi vpletenosti v grozljivi poboj v bližini ameriškega oporišča Speicher, zaradi česar ta pokol imenujejo tudi 'Speicher massacre'. Fotografirali so ga, kako grize podplat čevlja, s čimer naj bi mu izkazali skrajno nespoštovanje.

V bližini oporišča Speicher je bilo sicer zajetih okoli 770 neoboroženih kadetov, ki so se urili za pripadnike iraških zračnih sil, in okoli 1.000 iraških vojakov, ki so jih pripadniki Islamske države brutalno postrelili in zakopali njihova trupla. Adnan Abdul Ridha naj bi vzel vsaj 60 študentskih duš in naj bi bil med obsojenimi na smrt, čeprav iraške varnostne sile tega še niso potrdile.

Ridho so med drugim po aretaciji prisilili v številne intervjuje z iraškimi mediji in prav v enem izmed intervjujev naj bi priznal, da je zadal 60 smrtnih strelov skopaj s še enim teroristom, Abujem Aymanom. Študente naj bi ugrabila, jih prisilila, da so legli na tla, in streljala nanje – ciljala naj bi v glavo. Leta 1996 naj bi sodeloval z Al Kaido in v intervjuju naj bi pojasnil, da se ISIS finančno napaja s strani Savdske Arabije, Katarja in Turčije.

Usmrtitve so se odvijale junija 2014, Tikrit pa so iraške vladne sile in šiitske milice konec marca osvobodile izpod nadzora skrajnežev. Po odkritju okoli 1.700 trupel študentov in šiitskih vojakov, ki naj bi skušali pobegniti pred neizbežnim pobojem, je odgovornost za pokol prevzela Islamska država. Ta je v medije poslala številne posnetke eksekucije. Na njih je videti, kako mladi možje, večinoma v civilu, padajo s tovornjakov in prosijo za življenje, nato pa jih skrajneži poležejo na tla in zasujejo s streli. 22-minutni video se je razširil po džihadističnih forumih.

Iraško sodišče je za preiskavo območja, kjer so bili pobiti njihovi možje, uporabilo satelitske slike, pa tudi posnetke pripadnikov ISIS, ustvarjenih za namene njihove lastne propagande. Zaradi vpletenosti v masaker so 24 islamskih skrajnežev obsodili na smrt.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578