Moskisvet.com
Vladimir Putin

Novice

Vladimir Putin izginil!

N.J.
13. 03. 2015 11.30
44

Kje je ruski predsednik Vladimir Putin, se zadnje dni sprašujejo v številnih svetovnih medijih. V Kremlinu so morali v četrtek posebej poudariti, da se Putin dobro počuti, potem ko so se v javnosti pojavile govorice o njegovem domnevno šibkem zdravju, nekateri pa celo ugibajo, ali je bil morda ugrabljen ali celo likvidiran.

Eden izmed možnih razlogovnaj bi bil po poročanju švicarskih medijev ta, da naj bi Putinova ljubica Alina Kabajeva rodila in da naj bi bil na očetovskem dopustu. Nekdanja gimnastičarka in Putin naj bi bila v razmerju, pred nekaj dnevi pa naj bi jo sprejeli v bolnišnici St. Anne's Hospital v Švici, kjer naj bi povila njunega skupnega otročka. Ali je res ali ne, bi lahko ostala skrivnost za vse večne čase, saj Putin osebnih podatkov ne mara deliti z javnostjo, njegova zasebnost pa je ood vselej skrbno varovana skrivnost.

Razlogi za 'zaskrbljenost' javnosti

Putin se je v zadnjem obdobju veliko pojavljal v medijih, zdaj pa naenkrat poniknil. Nazadnje se je v javnosti pojavil 5. marca, ko se je sestal z italijanskim premierjem Matteom Renzijem, od tedaj pa je preložil obisk Kazahstana, v Rusiji pa so se sprožile številne govorice o tem, kaj bi lahko bil razlog za njegovo odsotnost. Iz Kazahstanske vlada je neimenovani zaposleni dejal, da je videti, kot da bi Putin zbolel.

Ne sme pokazati šibkosti

62-letnik ves čas ohranja podobo zdravega, vitalnega, možatega in neustrašnega predsednika in le redko se zgodi, da se dlje časa ne pojavi v javnosti. »Z njegovim zdravjem je vse v redu,« je povedal Putinov tiskovni predstavnik Dmitry Peskov za moskovsko radijsko postajo.

Putin je medtem prestavil tudi že srečanje za podpis sporazuma s predstavniki separatistične gruzijske pokrajine Južne Osetije in se ni prikazal na sestanku z varnostno agencijo FSB. Peskov je dejal, da je prvi obisk Putin prestavil na prihodnji teden, Putinova prisotnost na sestanku z varnostno agencijo pa po njegovih besedah ni bila predvidena. Putin naj bi se, kot je dejal Peskov, ves ta čas udeleževal raznih sestankov, »vsi sestanki in srečanja pač niso odprti za javnost«. Na vprašanje, ali je Putinov stisk roke še vedno trden, je Peskov odgovoril; »Zlomi vam roko.« Odgovoru na vprašanje, kdaj bo mogoče Putina spet videti na televiziji, se je ves čas spretno izogibal. »Takoj ko se pokaže sonce ... in zadiši po pomladi, se ljudem pojavijo blodnje,« je za tiskovno agencijo izjavil Peskov.

Vodo na mlin javnosti prilivajo tudi nekateri mediji. Spletna stran RBK je recimo poročala, da so posnetke Putinovega srečanja z regionalnimi guvernerji in ženskami ob dnevu žena v resnici posneli že pred časom vnaprej, a Peskov tudi to zanika.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: Reuters

Nazadnje se je to, da se Putin dlje časa ni pokazal v javnosti, zgodilo leta 2012, ko je odpovedal številna potovanja zaradi šepanja, v Kremlinu pa so tedaj dejali, da je šlo za poškodbo pri športu. Putin si šepanja v javnosti že zaradi imidža, ki si ga je ustvaril, ne more privoščiti. Govorice o zdravju ruskih predsednikov so v Moskvi sicer že skoraj stalnica. Putinov predhodnik Boris Jelcin je imel namreč kar nekaj zdravstvenih težav, prav tako je bilo veliko govora tudi o Leonidu Brežnjevu in njegovem zdravju.

Javnost izjavam Peskova ne verjame in še naprej dvomijo, da je s Putinom vse v najlepšem redu. Nekateri sumijo, da ga je zadela kap, drugi celo, da so ga likvidirali, so se pa že večkrat tudi pojavile govorice o tem, da ima Putin raka. Kaj se zares dogaja z njim, bo po vsej verjetnosti jasno prav kmalu.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 616