Moskisvet.com
image (28)

Novice

VIDEO: Šokantno! Policist z elektrošokom nad 14-letnico!

S.R.
15. 12. 2011 08.10
74

Tudi policisti ga med svojim delom kdaj pošteno polomijo in tole je zagotovo eden takih primerov. Na spletu se je namreč pojavil posnetek policista, ki z elektrošokom oz. 'tazerjem' ustreli 14-letno dekle. Ne preseneča torej, da je omenjeni posnetek tudi glavni dokaz v tožbi proti policistu.

Vse skupaj se je zgodilo kje drugje kot v ZDA, natančneje v mestu Allentown v Pensilvaniji. Incident se je sicer pripetil že 29. septembra letos pred srednjo šolo Dieruff. Video najprej pokaže 14-letno Keshano Wilson, ki se skupaj z dvema prijateljema odpravi proti avtomobilu, nato pa se ustavi in se začne pogovarjati z drugo skupino dijakov. Video nato preskoči za kakšno minuto ter že kaže policista, ki se preriva s Keshano ob parkiranem avtomobilu.

V nekem trenutku celo izgleda, da najstnica policista Jasona Ammaryja poskuša udariti z roko, slednji pa se jo trudi umiriti ob avtomobilu. Ammary se nato malce umakne, potegne 'tazer' in najstnico ustreli v mednožje, zaradi česar se zgrudi na tla. Nato na prizorišče prispe še več policistov, eden izmed njih pa kmalu vklene nekega fanta in ga s prizorišča odpelje v lisicah.
Lokalni časopis je poročal, da so Keshani krogle iz tazerja (ki se precej možno zapičijo v telo) morali odstraniti v bolnišnici. Razjarjena najstnica je nato 21 dni preživela v popravnem domu za mladoletnike, saj so jo obtožili napada na policista, razgrajanja, izgreda in upiranja aretaciji. Sodišče jo je pozneje obsodilo le za razgrajanje, medtem ko je bila hujših obsodb oproščena. Seveda pa vse skupaj ni ostalo le pri tem.
Odvetnik Richard J. Orloski je na okrožnem sodišču v imenu Keshanine mame Victorie Geist vložil tožbo proti policistu zaradi uporabe prekomerne sile. Tazerji so namreč lahko še kako smrtonosni. Po njegovih besedah manjka ena minuta in 40 sekund videa, tako da slednji ne pokaže celotnega soočenja med policistom in najstnico, niti ne pokaže vzroka. Orloski v tožbi trdi, da Keshana z ničemer ni izzvala policista, ter da jo je Ammary brez predhodnega opozorila in identifikacije zgrabil od zadaj in jo potisnil ob avtomobil, ob tem pa naj bi tudi ''žalil njen ekonomski položaj''. Mama Victoria je k temu še dodala, da njena hčerka ni udarila policista ter da jo je slednji tudi davil.

Policija v Allentownu trdi, da je Kesnaha preklinjala in dražila skupino ljudi. Trdijo tudi, da se je izvila iz policistovega prijema, ko jo je le-ta poskušal aretirati, nato pa ga je s komolcem celo udarila v brado, zato je bila uporaba tazerja po mnenju policije upravičena. Šef policije Joseph Hanna je novinarjem razložil, da je njihov policist le sledil standardnim navodilom za uporabo sile ("use-of-force continuum''). Gre za standard, ki policistu narekuje smernice za uporabo sile v različnih situacijah. Navodila tako dovoljujejo policistom, da v primeru, ko ''njihova prisotnost in verbalni ukazi ne zaležejo, osumljenca obvladajo s prisilnimi, a ne smrtonosnimi sredstvi''. Med prisilna sredstva spadajo solzivec, roke, teleskopska palica in tudi elektrošoki oziroma tazerji. Hanna je za lokalni časopis povedal, da je njihov policist s Keshano ravnal kot z ''napadalcem srednjega nivoja, ki bi med upiranjem lahko poškodoval sebe ali policista.'' Poleg tega so policisti naučeni, da vedno uporabijo ravno toliko sile, kolikor je je potrebno za obvladanje osumljenca in pri tem ne gledajo na njihovo starost ali spol. Policijsko poročilo na sodišču poleg tega trdi tudi, da je Ammary Keshano ustrelil nižje zato, ker je poskusila strel prestreči z nahrbtnikom, česar pa na videu ni videti. Izjavi se razlikuje tudi v drugih točkah. Policijsko poročilo na primer trdi, da je incident spremljalo na tisoče študentov, medtem ko jih je na videu videti le malo število. Podatkov o tem, kaj je policija storila z Ammaryjem, zaenkrat niso na voljo, prav tako izjav ne daje Keshana. Čeprav zaradi dejstva, da nekaj videa manjka, težko potegnemo kakršen koli zaključek, je kljub temu žalostno, da je do samega incidenta sploh prišlo, medtem ko uporaba elektrošoka na najstnici skoraj zagotovo ni bila potrebna.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578