Moskisvet.com
Armin Schmieder

Novice

VIDEO: Pomahal in skočil v smrt!

Ma.K.
30. 08. 2016 16.29
11

Italijanski BASE skakalec je na Facebooku v živo predvajal svoj skok z enega izmed vrhov v švicarskih Alpah. Pripravil je vse potrebno, nastavil kamero, pomahal vanjo in se nasmehnil. »Danes boste poleteli z mano,« je navdušeno povedal svojim sledilcem, preden je skočil – na žalost, v smrt.

28-letni italijanski BASE skakalec Armin Schmieder se je odločil v svoji skakalni obleki skočiti z enega izmed vrhov v švicarskih Alpah. Pripravil je vse potrebno, nastavil kamero, pomahal v telefon, s katerim je želel svoj podvig v živo deliti s sledilci na Facebooku, se nasmehnil in ga pospravil v žep oblačila. Čez nekaj minut je skočil in pri tem izgubil življenje.

Obleka je sicer prekrila objektiv kamere, a nekaj trenutkov po skoku je na posnetku slišati glasen krik in zvok udarca ob tla. Nato se sliši samo še kravje zvonce z bližnjega pašnika. Čeprav so nekateri, ki so grozo spremljali v živo na Facebooku, mislili, da gre za šalo, in Armina v komentarjih celo prosili, naj se jim oglasi, je policija kmalu po dogodkupotrdila pristnost posnetka. Truplo pogumnega skakalca so namreč našli v švicarskem Kanderstegu, priljubljeni točki BASE skakalcev. Policija nesrečni dogodek še preiskuje, zato še ni jasno, zakaj se je (sicer sila nevaren) skok končal s smrtjo.

Armin naj bi po poročanjih tujih medijev sicer živel v nemškem Freiburgu, za seboj pa naj bi pustil partnerico in majhnega otroka. »Bil je izkušen padalec, BASE skoke pa je izvajal samo kakšno leto dni,« je po tragediji medijem dejal eden izmed njegovih prijateljev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj pomeni BASE?

'BASE jumping' velja za enega najbolj nevarnih ekstremnih športov na svetu. Do danes je pri skokih umrlo že več sto ljudi, če štejemo še skoke z 'wingsuit' obleko. Za prvo žrtev velja Franz Reichelt, krojač, ki je s posebnim plaščem/padalom leta 1912 skočil z Eifflovega stolpa ter pri tem umrl. BASE je sicer angleška kratica za Building (zgradba), Antenna (antena - nenaseljen stolp),Span (most, obok, kupola), in Earth (klif ali katerakoli druga naravna formacija). Kratice nakazujejo od kod skačejo padalci, ki se ukvarjajo s to zvrstjo padalstva. V številnih državah je ta zvrst padalstva prepovedana, zato se številni padalci z njo ukvarjajo ilegalno.

Švica usodna tudi za Slovenko

Prvi BASE skok v Sloveniji je bil izveden s Triglavske sfinge. Do zdaj so slovenski baserji skočili z več kot 15 objektov v Sloveniji, med drugim denimo s trboveljskega dimnika. So pa švicarske Alpe pred leti zahtevale tudi življenje slovenske BASE skakalke Valentine Rotar. Septembra leta 2011 jo je namreč med skokom v dolini Lauterbrunnen v Švici pri prostem padu zaneslo v steno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 630