Moskisvet.com
podopustniški čiščenje

Novice

Oglas

Veliko podopustniško čiščenje omare: Pripravite se na prihajajočo jesen

PR
16. 09. 2024 05.00
0

Vsako leto je enako. Počitnice so mimo in vaše stanovanje je nenadoma prenatrpano s stvarmi. Od kod so prišli vsi ti klobuki, copati, oblačila ...? In če imate otroke, je podopustniška zmešnjava še toliko večja. Kaj zdaj? Soočite se s kaosom.

Nered v gospodinjstvu ni le estetski problem, ampak je povezan tudi s splošnim psihološkim nelagodjem. Po drugi strani pa urejeni prostori in red vzbujajo mir in občutek varnosti. Jasno je, da je ob službenih in družinskih pritiskih težko vzdrževati gospodinjstvo. Toda ko si vzamete čas za temeljito organizacijo, čeprav le dvakrat na leto, postane rutinsko čiščenje veliko lažje. Začetek jeseni je odlična priložnost za to!

Kako se lotiti velikega čiščenja? Držite se naslednjih sedmih korakov in celoten postopek bo lažji, kot ste pričakovali.

Načrtujte
Najprej je potrebno pogledati v omare in omarice. Oglejte si, kako shranjujete svoje stvari, in razmislite, kako bi to lahko storili bolje in bolj urejeno. Na voljo je veliko organizatorjev, škatel in predalnikov, ki vam bodo olajšali shranjevanje oblačil, čevljev in dodatkov. Izmerite notranjost svoje omare in ne odlašajte z nakupom obešalnikov, škatel za shranjevanje in drugih pripomočkov.

Zagotovite si ustrezne pogoje
Glavni je čas. S čiščenjem omar ne začnite zvečer, temveč načrtujte čas, ki bo namenjen le temu. Da bo delo lepo potekalo, si prižgite glasbo ali podkast in si pripravite svojo najljubšo pijačo. Predvsem pa morate biti spočiti in odločeni, da boste delo tudi dokončali.

Pospravite popolnoma vse
Vse. Oblačila, čevlje, dodatke, torbe, obešalnike, škatle ... Vse. Le tako boste čiščenje zares opravili. Na začetku se vam bo morda zdelo, da ustvarjate nered, vendar vedite, da si boste s temeljitim pospravljanjem vsega prihranili veliko dela v prihodnosti.

Podopustniško čiščenje omare
Podopustniško čiščenje omare FOTO: Arhiv naročnika

Očistite prostore za shranjevanje
Posesajte in obrišite vse police in predale. Tako se boste znebili prahu, pršic in morebitnih pajčevin v kotih omar. Za to bo dovolj mokra krpa, za boljši občutek pa lahko uporabite tudi dezinfekcijska čistila.

Zavrzite nepotrebne predmete
Ta korak je lahko za nekatere težaven, saj je kopičenje v naši naravi. Kopičimo oblačila, na katera smo čustveno navezani, čeprav jih že leta nismo nosili. Shranjujemo kose , ki nam ne ustrezajo, starih obrabljenih oblačil pa ne zavržemo, saj so morda še vedno uporabna za dom ali vrt. In tako bi lahko nadaljevali v nedogled.

Teh stvari se moramo znebiti. Preglejte vsak kos oblačila in dodatke ter izločite tiste, ki jih v zadnjem letu niste oblekli niti enkrat. Dragocenejše kose lahko prodate, ohranjene pa podarite. Izkoristite dobrodelne dogodke, sosedske bazarje in izmenjave ter svoje stvari pošljite nekomu, ki jih bo vesel. Oblačila, ki so preveč obrabljena, raztrgana ali imajo madeže, preprosto zavrzite.

Oblačila razvrstite po letnih časih
Zdaj, ko ste prezračili omaro, je čas, da oblačila razvrstite po sezonah. Pozimi zagotovo ne boste potrebovali oblek za na plažo, poleti pa pletene rokavice ne bodo prišle v poštev. Oblačila, ki jih v naslednji sezoni ne boste potrebovali, shranite na zgornje police ali na težje dostopno mesto. V ta namen se splača kupiti vakuumske vrečke, ki bodo zaščitile vaše stvari in hkrati prihranile veliko prostora v omari.

Postavite stvari nazaj v omaro
Oblačila, ki so šla skozi vse faze vašega čiščenja, zdaj pospravite v omaro. Uporabite nove škatle in organizatorje, da bodo vse vaše stvari pospravljene. Vizualni učinek bo večji, če si boste priskrbeli enotne obešalnike za oblačila. Za čist vonj in svežino med oblačila obesite vrečko posušene sivke. Obleke bo zaščitila tudi pred neprijetnimi obiski moljev.

Še zadnji nasvet. Poskusite se izogniti kopičenju oblačil. Uveljavite pravilo, da ob nakupu enega novega predmeta zavržete enega starega. Ali še bolje, namesto da kupujete nove stvari, obiščite šiviljo, ki vam bo preoblikovala stare kose. To bo ugodneje za vašo garderobo in denarnico.


Naročnik oglasa je FAVI. 

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578