Moskisvet.com
Koktejli - 1

Novice

Vas mikajo najboljši poletni koktajli?

R.B.
12. 08. 2016 08.21
5

Poletni meseci so kot nalašč za odžejanje s plemenito sadno in alkoholno kapljico. Vroči dnevi na plaži in vroče noči v vlažnih diskotekah kar kličejo po gašenju s koktajli. Sledi nekaj najboljših z vseh koncev sveta.

Poletje prinaša počitek, nore avanture, nova doživetja in veliko zabave. Ker ne moremo piti piva, vina in žganih pijač v nedogled, so vroči poletni meseci zelo primeren čas za koktajle. Med temi osvežujočimi, opojnimi in včasih tudi dragimi pijačami vsakdo lahko najde svojo, sebi primerno mešanico in tudi mero. Ta je včasih problem, saj občutek osvežitve in sveži sadni, mlečni in drugi okusi lahko zakrijejo količino alkohola. Ko ta 'prime', je lahko že prepozno. Treba je poklicati taksi ali pa se peš napotiti domov. Najbolje v dobri družbi.

Nekatera imena koktajlov ljudje komaj znajo izgovoriti, saj izhajajo z različnih koncev sveta. Temu primerno so tudi okrašeni in seveda mešani. Umetnost mešanja koktajlov je prerasla funkcijo navadnega točaja, saj sta stilski izraz in akrobatska sposobnost tista, ki premamita alkohola željne gledalke in alkohola (ter gledalk) potrebne gledalce, ki ob dobrih sposobnostih mešanja prej odprejo denarnico za nekatere prav pregrešno drage napitke.

Poglejmo nekaj najbolj popularnih poletnih koktajlov in kraje, odkoder prihajajo:

1. Piño colado je v Puerto Ricu prvi namešal Ramon 'Monchito' Marrero v glavnem mestu San Juan. Najprej je koktajle mešal brez kokosovega mleka, torej samo z rumom in ananasovim sokom, nato pa je leta 1950 vmešal še sladkasto kokosovo mleko, ki koktajlu da tipičen okus. Čeprav se je koktajl razširil po vsem svetu, naj bi bil najboljši še vedno v San Juanu.

2. Brazilska capirinha je alkoholni koktajl iz mešanice sladkorja, limetinega soka in kašase (žganje iz sladkornega trsa) in je zelo popularna v obalnih brazilskih mestih. Ljudje mu dodajajo različne vrste sadja, npr. mango, kivi ali pasijonko.

3. Polinezijski mai-tai sicer ni bil prvič zmešan v polinezijski Aziji, temveč v kalifornijskem Oaklandu. Sestavlja ga cela mavrica različnih tekočin. Skupaj zmešajo rum, oranžni curaçao, mandljev sirup in limetin sok. Leta 1944 ga je naročil nekdo s Tahitija in ob pokušini izjavil po tahitijevsko 'maita'i ro'a 'ae', kar v dobesednem prevodu pomeni zunaj tega sveta. Koktajl je pozneje veliko popularnost doživel v Elvisovem filmu Blue Hawaii.

4. Kubanski daiquiri naj bi izumili ameriški inženirji pred revolucijo, ki so delali na območju okoli Havane in jim je zmanjkalo gina. Kot mnogi koktajli so tudi v daiquiriju sladkor, rum in limetin sok.

5. Mehiška margarita vsebuje tequilo oziroma veliko tequile. Izvor tequile margarite potrjujeta dve zgodbi: prva pravi, da jo je izumil točaj v Acapulcu pred drugo svetovno vojno, da bi osvežil ameriške goste, druga pa, da jo je umešal točaj v Tijuani v čast ameriški igralki Riti Hayworth (rojeni Margarita Cansino).

6. Limoncello je ena najbolj znanih italijanskih pijač, ki sicer izhaja iz južne Italije. Ko so pridelovalci limon v Apuliji in Kalabriji imeli presežek limon, so njihove olupke namočili v alkohol in naredili odličen digestiv, ki se lahko meša z veliko sadnimi in drugimi pijačami.

7. Cape codder iz Massachusettsa je nastal z mešanico vodke in brusničnega soka. Imenovan je po legendarnem rtu v ameriški zvezni državi Massachusetts in je zelo popularen na drugi strani Atlantika. Dodajajo mu še druge sadne pijače (ananasov sok – bay breeze) in triple-sec z limetinim sokom, kar ga preimenuje v znani koktajl cosmopolitan.

8. Popularni gin tonic so seveda izumili Britanci, ki so kolovratili po svojih kolonijah in zbolevali za boleznimi, kot je malarija. Kot je znano, je tonik mešanica protimalarijskega sredstva in sodavice, zato je bil zelo popularen med angleškimi kolonizatorji v Indiji, ki so 'zdravemu' toniku dodali še priljubljeni opojni gin.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549