Moskisvet.com
Avtosalon Ljubljana

Novice

Najhitrejši dirkalniki tudi v Ljubljani

Matej Jurgele
06. 02. 2012 07.48
5

MotorSport Salon Ljubljana, ki je na gospodarskem razstavišču potekal 4. in 5. februarja, se lahko pohvali z veliko zanimivostmi. Občudovati je mogoče zmagovalno formulo 1 RB7 moštva Red Bull, audija A4 prvenstva DTM, najhitrejšega dragsterja v tem delu Evrope in vrhunske reli specialke, kot so škoda fabia S2000, peugeot 207 S2000 in ford focus RS WRC.

Tako sobota kot nedelja sta bili poleg številnih razstavljenih dirkalnikov svetovnega ranga prepojeni še z množičnim dogajanjem na kar treh zunanjih poligonih. Na notranjem odru pa so se predstavili številni uspešni slovenski dirkači. Med njimi tudi Tim Gajser, eden izmed najboljših motokrosistov na svetu, ki se lahko pohvali z dvakratnim naslovom evropskega mladinskega prvaka. Moč je bilo prisluhniti tudi kratkemu intervjuju z Luko Markom Grošljem, ki je velja za enega izmed najboljših driftarjev v tem delu Evrope. Seveda ni manjkal niti 'puščavski lisjak' Miran Stanovnik.

Avtosalon Ljubljana - 3
Avtosalon Ljubljana - 3 FOTO: Matej Jurgele
Na treh zunanjih površinah so športne ekipe pripravile predstavitve raznovrstnih bencinskih disciplin. Tako si je bilo mogoče ogledati stunt motociklista Tadeja Dolenca in drifterja Luko Marka Grošlja. Na svoj račun so lahko prišli tudi vsi navdušenci nad dirkalniki, saj je dirkaška ekipa LEMA ponudila možnost vožnje z njihovimi dirkalniki fiat. Manjkalo ni niti tekmovanje v vedno priljubljenejši disciplini trial, ki ga je organizirala krovna slovenska avtomobilistična zveza AMZS.
Avtosalon Ljubljana - 29
Avtosalon Ljubljana - 29 FOTO: Matej Jurgele

Izmed številnih dirkalnikov, ki so bili predstavljeni, velja omeniti formulo 1 ekipe Red Bull. Med ostalimi razstavljenimi vozili je bil velika paša za oči tudi prvič v Sloveniji predstavljen dirkalnik za tekmovanja drag race. Poganja ga motor s prostornino 9,4 litra, ki lahko kratkotrajno proizvede tudi do 2200 kW moči. Ob tem v sekundi porabi liter posebnega goriva, katerega liter stane neverjetnih 12 evrov. Seveda so temu primerni tudi pospeški, saj potrebuje za prevožene 402 metra vsega le 6,6 sekunde. Maksimalna hitrost, ki jo doseže, pa znaša 338 km/h. Omeniti je treba tudi, da je omenjeni dragster na 64 nastopih osvojil 64 zmag. Izmed gruče hrumečih dirkalnikov pa je izstopal tudi zmagovalni dirkalnik nemškega prvenstva DTM, ki zmore na zadnji kolesni par prenesti več kot 340 kW moči.

Vsekakor dogodek, vreden ogleda, ki je zagotovo ogrel srca vseh avto-moto navdušencev in v teh mrzlih dneh zagotovo po telesu hitreje pognal kri.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578