Moskisvet.com
Meduza

Novice

Uh, iz podganjih celic so vzgojili novo bitje

U.K.
24. 07. 2012 10.58
16

Bioinženirji so iz celic podgane ter silicija izdelali bitje, podobno meduzi. In "bitje" plava.

Znanstveniki univerze Harvard so uporabili celice iz podganjega srca ter silicijeve polimere ter izdelali "meduzo", ki zna plavati. "Bitje" so poimenovali Medusoid, dejansko gre za naravno biološko črpalko, nekaj podobnega kot je človeško srce.

"Gre za odličen model, prek katerega lahko preučujemo kardiološko fiziologijo," je dejal bioinženir Kevin Kit Parker. "Želeli smo pogledati mišično črpalko, a nekaj drugega kot je srce, in videti, ali obstajajo kakšne podobnosti. Ugotovili smo, da podobnosti so."

Meduze se poganjajo s črpanjem vode in prav pri njih je Parker dobil idejo o izdelavi umetne meduze.

"Pomislil sem, da bi to lahko izdelal."

Vzel je podganje srčne celice in dodal film iz silicija. "Svet potrebuje manj podgan in več meduz, zato sem mislil, da bi bilo 'kul', če naredim 'zamenjavo'," se je pošalil Parker.

Ko je bil Medusoid izdelan, so ga vrgli v električno prevodno tekočino in skozi njo spustili električni tok. Rezultat je plavajoče bitje, ki deluje podobno kot meduza, a se seveda ne prehranjuje ali razmnožuje.

Parker verjame, da bi lahko umetne meduze vodile do novih srčnih zdravil ter izdelave novih umetnih src. Sedaj bo poskušal izdelati nekaj podobnega, a bo vzel kompleksnejše živali. Žal je še precej skop s podrobnostmi.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549