Moskisvet.com
Domač kebab

Novice

Tragična novica za ljubitelje kebaba!

N.J.
30. 10. 2013 08.42
42

Kadir Nurman, turški imigrant v Berlinu, je v 80. letu starosti umrl. Kdo je to, se boste vprašali? Kadir je moški, ki je v 70. letih prejšnjega stoletja izumil svetovno znano ulično hrano - vsem dobro znani dobri stari kebab!

Meso
Meso FOTO: Reuters
Da je v 80. letu starosti v Berlinu preminil Kadir Nurman, turški imigrant v Nemčiji, je potrdila zveza turško-nemških podjetnikov. Kadir pa ni bil le eden od imigrantov, bil je izumitelj doner kebaba – slastne ulične jedi, ki jo tvorijo na tanke rezine narezano meso (teletina, jagnjetina ali perutnina – nikoli svinjina!), postreženo v 'pita' kruhu, s solato, paradižnikom, čebulo in odličnimi pikantnimi ali blagimi omakicami. Med omakami so tradicionalne pikantna čilijeva omaka harissa, humus (namaz iz čičerike in tahinija) in tzatziki omaka z jogurtom in česnom, kasneje pa so prodajalci, da bi jed približali 'zahodnjakom', začeli dodajati BBQ omake, kečap, majonezo ...

Začetki kebaba segajo v 70. leta prejšnjega stoletja. Leta 1972 je Kadir odprl svoj prvi prodajni kiosk v Zahodnem Berlinu, v katerem je prodajal kebab. Jed se je izmislil predvsem zato, ker je spremljal hitro življenje Nemcev in zavedal se je, da bi lahko zaslužil, če bi jim ponudil nekaj slastnega in okusnega za pod zob, kar bi lahko pojedli med potjo, sredi ulice. Čeprav je bil Kadir prvi, ki si je izmislil kebab, pa jedi nikoli ni patentiral in s svojim izumom nikoli ni resnično obogatel. Pa čeprav je kebab danes znan po celem svetu. So pa z njim močno obogatela nemška podjetja, ki so začela proizvajati vrteče naprave za peko mesa.

Kebab
Kebab FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578