Moskisvet.com
Aleksej Venediktov, Ksenija Sobčak, Mihail Čodorkovski

Novice

Pristali so na ruski 'listi za odstrel'!

M.K.
27. 03. 2015 06.48
32

Številni ruski analitiki so prepričani, da je bil umor Putinovega ostrega kritika Borisa Nemcova resno opozorilo in jasen znak opoziciji, naj se potuhne in utihne. Tisti, ki bodo kljub opozorilnim znakom še naprej kritizirali vlado in predsednika, bi se namreč utegnili znajti na tako imenovani » listi za odstrel«, ki naj bi jo našli pri enem od Nemcovih morilcev. Kdo naj bi bil najvišje na tem seznamu?

Ruskega predsednika Vladimirja Putina naj bi podpiralo kar 86 odstotkov državljanov.
Ruskega predsednika Vladimirja Putina naj bi podpiralo kar 86 odstotkov državljanov. FOTO: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je glede na statistične podatke v domovini vse bolj priljubljen. Februarja letos naj bi ga brezkompromisno podpiralo kar 86 odstotkov državljanov, kar je dva odstotka več kot konec lanskega leta. A opozicije ti podatki ne ganejo preveč. Kljub stalnim grožnjam, prisluškovanju in nevarnosti, da bodo postali tarče atentatov, se Putinovi kritiki in nasprotniki ne predajajo. Radi se pojavljajo v medijih in drezajo v občutljive teme, iščejo kočljive informacije in razkrivajo hude primere korupcije v vladi. To niso samo politiki, analitiki in kritiki, temveč v vse večji meri tudi voditelji in uredniki oddaj na to tematiko ter lastniki televizijskih postaj, ki dovoljujejo predvajanje tovrstne vsebine.

Vse to naj bi po poročanju priznanega ruskega časopisa 'Novaja Gazeta' potrjeval seznam ljudi, ki naj bi se jih želele ruske oblasti čim prej znebiti in ki naj bi ga našli pri domnevnih morilcih kritika Borisa Nemcova, ki je na zadnji petkov večer v februarju v Moskvi med sprehodom padel pod smrtonosnimi streli v hrbet. Šlo naj bi za tako imenovano »listo za odstrel«, na njej pa naj bi se poleg že pokojnega Nemcova nahajala tudi imena številnih politikov, novinarjev in urednikov, ki so si kdaj drznili kritizirati rusko vlado ali, še huje, predsednika Putina. Na seznamu naj bi bili med drugim Aleksej Venediktov, glavni urednik mednarodno priznane radijske postaje 'Echo Moskwy', ki je pogosto kritičen do Kremlja, aktivistka in voditeljica kritične televizijske oddaje 'Dožd' Ksenija Sobčak in slavni Putinov izzivalec in nekdanji oligarh Mihail Čodorkovski.

Boris Nemcov je na zadnji petkov večer v februarju v Moskvi med sprehodom padel pod smrtonosnimi streli v hrbet.
Boris Nemcov je na zadnji petkov večer v februarju v Moskvi med sprehodom padel pod smrtonosnimi streli v hrbet. FOTO: Reuters

Kremelj naj bi že ostro zavrnil vpletenost v tako imenovano 'listo za odstrel', na govorice so se odzvali tudi v kabinetu predsednika. »Ideja o tovrstnem seznamu je povsem absurdna!« je za radijsko postajo 'Echo Moskwy' dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. A analitike v nasprotno prepričuje informacija, da naj bi seznam ljudi, ki bi jih bilo potrebno likvidirati, našli pri enem izmed Čečenov, obtoženih za Nemcov umor, ki naj bi bil tesni sodelavec Ramzana Kadirova, predsednika republike Čečenije in Putinovega dobrega prijatelja.

Ksenija Sobčak se je v zadnjih letih uveljavila kot voditeljica televizijskih oddaj s politično vsebino.
Ksenija Sobčak se je v zadnjih letih uveljavila kot voditeljica televizijskih oddaj s politično vsebino. FOTO: Profimedia
»Vi ste naslednji, Ksenija!«

Na tej domnevni 'listi za odstrel' naj bi se zelo visoko nahajala televizijska voditeljica Ksenija Sobčak, ki je ruskim medijem pred dnevi razkrila, da ji je na pogrebu prijatelja in kolega Borisa Nemcova neznanec grozil s smrtjo. »Ko sem s prijatelji stala pred vežico, se mi je približal nek moški in mi ostro zabrusil: 'Vi ste naslednji, Ksenija!'« Prav zaradi tega in zaradi vse glasnejših govoric o obstoju domnevnega seznama ljudi, ki se jih želijo ruske oblasti znebiti, se je Sobčakova odločila poskrbeti za svojo varnost. »Sedaj se moram naokrog žal sprehajati v družbi varnostnikov,« je potarnala za časopis gaseta.ru. Po poročanju časopisa 'Komersant' naj bi se za nedoločen čas celo umaknila iz javnega življenja in si zatočišče poiskala v tujini. To naj bi potrjeval tudi njen nedavni zapis na enem izmed družbenih omrežij. »Kje točno se nahajam, vam iz varnostnih razlogov ne morem povedati.«

33-letna Sobčakova je na stran ruske opozicije stopila po za mnoge spornih parlamentarnih volitvah leta 2011, na katerih naj bi prišlo do številnih napak in prirejanj rezultatov. Prej je bila dolgo časa del tako imenovane 'ruske elite'. Njen oče, bogataš Anatoli Sobčak naj bi Putinu pred leti celo pomagal utreti pot v politiko, Ksenija pa naj bi nekoč celo veljala za Putinovo krščenko. Po prestopu v opozicijo se je Sobčakova uveljavila kot voditeljica televizijskih oddaj s politično vsebino in postajala vse bolj kritična do ruske vlade. Kremelj jo je že pred časom označil za 'persona non grata' oziroma nezaželeno osebnost, sledile naj bi grožnje in prisluškovanja, za piko na i ter dokončno odločitev za umik pa naj bi sedaj poskrbela informacija, da se je znašla na 'listi za odstrel'.

Na pogrebu prijatelja Borisa Nemcova naj bi Kseniji Sobčak neznanec zagrozil, da je sedaj na vrsti ona. Za kaj, ni povedal, je pa glede na okoliščine sklepala, da je bila to grožnja s smrtjo.
Na pogrebu prijatelja Borisa Nemcova naj bi Kseniji Sobčak neznanec zagrozil, da je sedaj na vrsti ona. Za kaj, ni povedal, je pa glede na okoliščine sklepala, da je bila to grožnja s smrtjo. FOTO: Profimedia

Aleksej Venediktov, odgovorni uradnik radijske postaje 'Echo Moskwy', naj bi se prav tako nahajal na tako imenovani 'listi za odstrel'.
Aleksej Venediktov, odgovorni uradnik radijske postaje 'Echo Moskwy', naj bi se prav tako nahajal na tako imenovani 'listi za odstrel'. FOTO: Profimedia
Osebno varovanje za odgovornega urednika

Telesne stražarje naj bi pred kratkim najel tudi odgovorni uradnik radijske postaje 'Echo Moskwy' Aleksej Venediktov. Na spletu so se celo pojavile govorice, da naj bi bil tudi on tik pred tem, da zapusti državo. 59-letni Venediktov vodi enega izmed redkih neodvisnih ruskih medijev in je znan po svojih kritikah do Kremlja, Putina in njegovih privržencev. Številni politični opazovalci doma in v tujini so prepričani, da se je njegovi radijski postaji uspelo obdržati samo zato, da se je Kremelj Zahodu lahko pohvalil, češ da imajo v državi tudi »svobodne medije«. A Putin naj bi do 'Echo Moskwy' gojil hud odpor. Po poročanju medijev naj bi se enkrat celo osebno oglasil pri Venediktovu in mu zagrozil, da ga bo odstranil, če ga ne bodo prenehali »od jutra do večera polivati z drisko«.

Pogrebni venec kot opozorilo

V tujino naj bi že pobegnil še en kandidat z 'liste za odstrel': nekdanji oligarh in najbolj znan Putinov kritik Mihail Čodorkovski. Nekdanji vodja naftne družbe Jukos je bil leta 2003 na dveh (po mnenju ruskih kritikov zelo spornih) sojenjih obsojen na več let prisilnega dela v delovnem taborišču. Pred tem je večkrat javno grajal korupcijo in samovoljnost v Putinovem sistemu, špekuliralo pa se je celo o njegovi morebitni predsedniški kandidaturi. Po tem, ko so ga leta 2013 nepričakovano pomilostili, je Čodorkovski odpotoval v Nemčijo, nato pa v Švico, kjer naj bi se nahajal še danes. Kljub oddaljenosti od Kremlja naj niti Čodorkovski, niti njegovi privrženci ne bi mogli računati na to, da so 100-odstotno varni. To naj bi med drugim dokazovalo tudi 'darilo', ki ga je tiskovna predstavnica Čodorkovskega Olga Pispanen pretekli teden našla pred vrati svojega domovanja: pogrebni venec. Je to napoved nove nenavadne smrti?

nekdanji oligarh in najbolj znan Putinov kritik Mihail Čodorkovski je Rusijo zapustil že leta 2013.
nekdanji oligarh in najbolj znan Putinov kritik Mihail Čodorkovski je Rusijo zapustil že leta 2013. FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549