Moskisvet.com
image (28)

Novice

Temu se reče vztrajnost!

N.J.
09. 01. 2015 14.31
3

93-letnica je kar 77 let čakala na svojega moža, ki je šel v boj komaj dve leti po njuni poroki. A ni obupala in zdaj pravi, da ne bosta nikoli več ločena.

Zhang Shuying je svojega moža, častnika Zhonga Chongxina spoznala na zmenku na slepo v Fuzhou. Kasneje sta dahnila 'da'. Leta 1937, le 2 leti po poroki, se je Zhong pridružil vojski v Šanghaju, saj so japonske enote vkorakale na kitajsko ozemlje: »Na hitro me je objel od zadaj, po tem ko sva se poslovila,« se spominja. »Jokal je in mi obljubil, da se bo vrnil.« Zhang je spakirala svoje stvari in se odpravila v Zhongovo rojstno mesto Chongqing, kjer je čakala na njegovo vrnitev.

Samo en klic ...

Samo enkrat jo je poklical, nato pa ni bilo več glasu o njem. Sedem let ga je čakala, a se ni vrnil. Leta 1944 je srečala njegovega sovojaka, ki ji je povedal, da je padel v boju.
Leta 1949 se je Zhang poročila z drugim moškim in rodili so se jima trije otroci. Leta 1988 je otrokom končno povedala za prvega moža. Njena ganljiva zgodba jih je spodbudila, da ji pomagajo poiskati zadnje ležišče njene velike ljubezni. Po dolgih letih truda so izvedeli, da se njegovo ime nahaja na spominski plošči v Taipeiju.

22. novembra so Zhang odpeljali v Taipei, kjer je lahko videla vgravirano Zhongovo ime. V mestu je ostala 7 dni in trikrat obiskala kraj, kjer je zapisano njegovo ime. »V svojem življenju sem jokala samo trikrat. Verjetno sva se spoznala že v prejšnjem življenju, kajti vsakič sem jokala za njim.« Prvič je jokala, ko je prejela sporočilo, da je umrl, sedem let kasneje, ko je prejela njegovo zadnjo fotografijo, in tretjič zdaj, ko je našla njegovo zadnje počivališče. »Nič več naju ne bo ločilo,« je še dejala presrečna, da je po 77 letih le našla, kar je iskala.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578