Moskisvet.com
Nikolas Cruz - 1

Novice

Strelski pohod: 19-letnik trpi za FAS?

N.J.
28. 03. 2018 08.14
1

Nikolas Cruz je 19-letnik, ki je med strelskim pohodom na srednji šoli  v Parklandu na Floridi umoril 17 ljudi. Tožilstvo vztraja pri smrtni kazni kot edini ustrezni, medtem ko je Cruz pripravljen priznati umore le za milejšo kazen. Kot poročajo nekateri mediji, naj bi najstnik trpel za mentalno motnjo.

Nikolas Cruz - 3
Nikolas Cruz - 3 FOTO: Profimedia

"Njegovih dejanj ni mogoče opravičiti. Četudi bi trpel za mentalno boleznijo, to ne opravičuje njegovih dejanj in ga ne oprošča krivde," pišejo na Dailymail. Povezava med mentalno boleznijo in nasiljem, h kakršnemu se je zatekel Cruz, je statistično zanemarljiva. Številne mentalne bolezni posameznike privedejo do tega, da storijo samomor, ne pa do strelskih obračunov, še navajajo na Viralnova,

Kot trdijo, naj bi Nikolas Cruz trpel za fetalnim alkoholnim sindromom (FAS). Motnja se pojavi zaradi prenatalne izpostavljenosti fetusa alkoholu, kar lahko pri otroku povzroči cel spekter težav in anomalij. Je eden glavnih razlogov za motnje v duševnem razvoju sodobnega časa.

Cruz, ki je bil kot otrok posvojen, se je na strelski pohod podal malo zatem, ko so ga izključili iz šole, ker naj bi se spustil v pretep. Kmalu po njegovi aretaciji so se začela namigovanja, da naj bi imel fetalni alkoholni sindrom: ima obrazne poteze, ki so značilne za ta sindrom (nizek nosni lok, majhne oči, ozko zgornjo ustnico), ter značilno vedenje za otroke s to motnjo. Med drugim naj bi imel Nikolas motnje pomnjenja, težave z vidom, sluhom in pri komuniciranju ter razumevanju. To naj bi mu oteževalo življenje, a vseeno ne more biti vzrok za tovrstne izbruhe nasilja. "On je sam izbral nasilje, zavestno se je podal na strelski pohod," še pišejo.

PREBERITE: Koliko otrok trpi za FAS v Sloveniji?

Taki otroci, kot opozarja Nathalie Brassard, direktorica organizacije FASCETS, ki se ukvarja s starši otrok s to motnjo, potrebujejo drugačno, prilagojeno vzgojo. Par, ki je Cruza posvojil, za motnjo pri Nikolasu ni vedel, zato tudi nista z njim delala drugače kot z običajnimi otroki. "Zaradi pomanjkanja informacij za marsikoga sploh ne pride do postavitve prave diagnoze," še dodaja. Prelaganje kakršne koli odgovornosti na Cruzova posvojitelja je tu povsem neprimerno, a vseeno so prepričani, da bi s Cruzom med odraščanjem morali delati drugače. 

Nikolas Cruz na sodišču
Nikolas Cruz na sodišču FOTO: AP
Sojenje Cruzu

Nikolas Cruz, ki je med strelskim pokolom na floridski srednji šoli umoril 17 ljudi, si zasluži smrtno kazen, menijo državni tožilci. 19-letni Cruz je krivdo za napad že priznal, obtožnica pa ga bremeni še 17 naklepnih umorov in 17 poskusov umora.

Nikolas Cruz - 1
Nikolas Cruz - 1 FOTO: Profimedia

Tožilstvo je odločeno, da bo vztrajalo pri smrtni kazni za »gnusen, mrzek in krut« zločin. Kot še dodajajo, je "očitano kaznivo dejanje umor, ki je bil izvršen na hladen, preračunljiv in premišljen način, brez kakršnih koli moralnih zadržkov ali pravnih utemeljitev." Cruz je po besedah njegovega odvetnika pripravljen krivdo priznati v zameno za umik smrtne kazni. "Ne govorimo, da ni kriv, a krivde ne bo priznal, dokler je na mizi smrtna kazen," je dodal Howard Finkelstein.

Napad na srednji šoli Marjory Stoneman Douglas v Parklandu na Floridi je najbolj smrtonosen strelski pohod na ameriških šolah od leta 2012, ki je znova odprl dolgotrajne razprave o strožjih omejitvah strelnega orožja. FBI je priznal, da so že lani prejeli informacije o njegovem nenavadnem vedenju in opozorila, da bi lahko bil nevaren, a niso ukrepali. Pod nek posnetek na YouTubu naj bi lansko leto zapisal:"Postal bom profesionalni strelec na šoli." Komentar je nek drug uporabnik platforme prijavil oblastem. FBI je sporočil, da so omenjeni komentar preučevali, vendar niso uspeli identificirati avtorja zapisa.

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578