Moskisvet.com
image (28)

Novice

Spopadel se je s šestmetrsko mrcino

A.M.
21. 11. 2013 13.28
7

Poklic potapljača na farmah tunov velja za enega najnevarnejših na svetu. Poleg tega, da vas med krpanjem in čiščenjem mrež lahko zadane tun, so ti potapljači nemalokrat tarča morskih psov.

Lovljenje tunov na odprtem morju je zamudno opravilo, zato se ga v nekaterih državah lotevajo v večjem obsegu. V ogromno mrežo zajamejo jato manjših rib, jih preselijo v posebne mreže, kjer jih hranijo, dokler niso dovolj velike za prodajo. Takšne mreže v premeru merijo od 30 do 90 m in se raztezajo 50 m v globino.

Zasidrane so na odprtem morju. Tuni so močne živali, ki lahko plavajo s hitrostjo do 100 km/h. Ker jih od svobode ločuje le najlonska mreža, jo pogosto strgajo in pobegnejo na prostost. Tu pridejo na vrsto potapljači, ki krpajo luknje, iz mreže odstranjujejo poginule živali in morebitne vsiljivce.

Zgodba je resnična, v njej pa nastopa potapljač Dean Stefanek. Naj vas priimek ne zavede, saj je Avstralec dokazal, da je pravi hrust. Med delom na farmi tunov pred obalo Mehike je v njihovo mrežo zašel veliki beli morski pes. Mrcina se je med prerivanjem v mrežo poškodovala, a je to ni odvrnilo od napadanja tunov. Potapljači so na žival streljali, a so jo zgolj poškodovali.

Dean je skočil v vodo in plaval ob zunanji strani mreže, oborožen s posebno harpuno. Žival je zadel, a jo je to le še bolj razjarilo.

''Kot potapljač z največ izkušnjami, sem moral v mrežo. Pognal se je proti meni in proti njegovi glavi sem izstrelil osem nabojev, vendar pes kar ni odnehal. Poklical sem drugega potapljača, ki je mrcino zamotil, medtem pa sem mu okrog repa namestil vrv, iz vode pa smo ga potegnili s pomočjo vitla. Šele na barki sem ugotovil, da je res ogromen,'' je povedal pogumni Avstralec.

''Zavedam se, da je škoda, da smo ga morali pokončati, saj se je med vstopom v mrežo poškodoval. Po drugi strani vem, da so ogrožena živalska vrsta, a to sem tudi jaz. Obstaja le en 'izvod' mene in morski pes bi kaj kmalu povzročil moje izumrtje.''

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 616