Moskisvet.com
pri Googlu naj bi že razmišljali o možganskih vsadkih.

Novice

So Googlovi možganski vsadki prihodnost?

M.Č.
08. 09. 2013 06.37
9

Izdelava pametnih očal prav gotovo ni bil glavni in končen cilj Googla. Steklo naj bi bila le programska platforma, ki kontekstualizira podatke in naj bi sčasoma vodilo do tega, da bi posamezniki v obliki možganskih vsadkov imeli osebne pomočnike. Pri Googlu naj bi imeli namreč dolgoročni načrt, da pridejo v naše možgane. Dobesedno.

pri Googlu naj bi že razmišljali o možganskih vsadkih.
pri Googlu naj bi že razmišljali o možganskih vsadkih. FOTO: Profimedia

»Ko o nečem razmišljate in nimate vseh informacij, bi lahko avtomatsko dobili podatke. Sčasoma bi lahko imeli vsadek, ki bi vam, če bi razmišljali o neki stvari, nemudoma dal odgovor na morebitno vprašanje, » je v intervjuju za Wired povedal soustanovitelj Googla Larry Page.

Pri Googlu so še daleč od tega, da bi se naselili v naše možgane, vendar napredek stremi k računalnikom, ki jih je mogoče nositi in razvijajo sisteme, ki bi bili čim bližje človeškim možganom. Trenutno je steklo, ki ga Google uporablja pri svojih očalih, drago in uporabnika sili, da gleda gor in desno. Pa vendar ima za uporabnika kar nekaj prednosti. Predvsem lahko z njimi prostoročno upravljate s svojim pametnim telefonom, kirurg Christopher Kaeding pa jih je uporabil celo v medicinsko-izobraževalne namene. Nosil jih je med operacijo, katero je neposredno delil z zdravnikom na drugem koncu sveta preko Googlove klepetalnice. Glede na vse te napredke si tako v prihodnosti ni težko predstavljati neke vrste pomočnika, ki bi napovedal vaš naslednji sestanek, vas vodil do restavracije, ali morda na podlagi podatkov, ki jih dajete na spet, rezerviral družinske počitnice. Ob uresničitvi te ideje bi dejansko postali uporabnik lastnih podatkov, vendar je pred tem potrebnih še veliko manjših korakov.

Pri gigantskem podjetju se trenutno ukvarjajo z raziskovanjem vseh možnosti in prednosti stekla. »Opazujemo, kaj se dogaja z računalniki, ko jih postavimo v senzorično okolje človeka. Gre šele za prve dneve te tehnologije, do leta 2014 pa moramo imeti že jasno idejo, kaj ljudje pričakujejo od stekla,« je povedal eden od očetov interneta Vint Cerf.

Izdelava očal prav gotovo ni Googlov končni cilj, vsekakor pa gre za velik korak. Tako se že kaže potreba po napravah, s katerimi se upravlja prostoročno, torej so pritrjene na glavo in bodo sčasome spremenile način, kako komuniciramo z računalniki. Od ideje možganskih vsadkov do njene uresničitve pa nas po vsej verjetnosti loči le še čas.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549