Moskisvet.com
izpušni plini

Novice

So goljufali tudi drugi proizvajalci avtomobilov?

Ma.K.
13. 11. 2015 08.13
9

Nemški zvezni urad za motorna vozila KBA je po tem, ko so pri Volkswagnu ugotovili številne nepravilnosti pri testiranju izpušnih plinov, pod drobnogled vzel tudi vozila drugih proizvajalcev avtomobilov. Pri številnih naj bi zaznali povečane ravni dušikovega oksida.

Izpušni plini - 1
Izpušni plini - 1 FOTO: Reuters
»Na osnovi še neobdelanih podatkov lahko zaenkrat povemo, da smo zaznali povečane ravni dušikovega oksida v različnih voznih in okoljskih pogojih tudi pri avtomobilih nekaterih drugih proizvajalcev,« so pred dnevi sporočili z nemškega zveznega urada za motorna vozila KBA, kjer so po izbruhu afere 'Dizelgate' poleg Volkswagna pod drobnogled vzeli tudi avtomobile nekaterih drugih proizvajalcev avtomobilov. Za katere proizvajalce in modele avtomobilov naj bi šlo, niso želeli izdati, češ da morajo pred tem zbrane podatke obdelati in pridobiti še nekaj dodatnih pojasnil dotičnih proizvajalcev. »Več bomo razkrili, ko bomo imeli v rokah uradne rezultate,« so sporočili. V KBA naj bi sicer pod drobnogled vzeli več kot 50 različnih modelov avtomobilov, v teku pa naj bi bila še tretjina preverjanj.

Najpomembnejša je transparentnost

Pri Volkswagnu so medtem poudarili, da je bolj kot hitrost pri preiskavi pomembna natančnost. »Razumem potrebo po hitrem iskanju odgovorov, a se nam zdi veliko bolj pomembno to, da delamo temeljito in da javnosti ne posredujemo kakšnih prenagljenih in napačnih rezultatov,« je nemškim medijem pojasnil novi direktor prodaje pri Volkswagnu Jürgen Stackmann, ki je bil do letošnjega septembra predsednik uprave španskega Seata. »Trenutno ne gre za razglabljanje o tem, zakaj so ljudje storili, kar so pač storili. To bodo pokazale preiskave. Nam gre veliko bolj za to, da našim strankam zagotovimo popolno transparentnost,« je dejal Stackmann.

V Združenih državah Amerike so očitno že naredili korak naprej in ustavili proizvodnjo passatov z dizelskim motorjem. Medtem ko naj bi modeli 2015 z bencinskim motorjem konec tega ali v začetku prihodnjega meseca prispeli v tovarne ameriških pogodbenih partnerjev, pa naj bi bila proizvodnja passatov z dizelskim motorjem odložena za nedoločen čas, je poročal Automobile News in se pri tem skliceval na besede enega izmed ameriških pogodbenikov. Ob tem velja omeniti, da je nadzorni svet družbe Volkswagen sprejel sklep o novi vodstveni strukturi in oblikoval novo regijo Severna Amerika, v kateri bodo združeni trgi ZDA, Kanade in Mehike. To regijo bo vodil dr. Winfried Vahland, ki je doslej vodil češko Škodo, predsednik in izvršni direktor družbe Volkswagen Group of America pa ostaja Michael Horn.

izpušni plini
izpušni plini FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 616