Moskisvet.com
kondom

Novice

To nevarno kemikalijo so odkrili v kondomih in lubrikantih

E.R.
20. 08. 2024 02.30
0

Raziskovalci opozarjajo, da so v nekaterih vrhunskih znamkah kondomov in lubrikantov odkrili nevarne kemikalije.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Polifluoroalkilne snovi (PFAS) so vrsta široko uporabljenih in dolgotrajnih sintetičnih kemikalij, katerih komponente se sčasoma razgradijo, vendar je proces izjemno dolgotrajen. Kemikalije se uporabljajo v industrijskih in potrošniških izdelkih – od detergentov in embalaže za živila do ponev in preprog. Najdemo jih tudi v ličilih, kontaktnih lečah in zobni nitki.

Testi, ki jih je izvedla ameriška agencija Mamavation, so odkrili sledi PFAS v nekaterih vrstah priljubljenih kondomov in lubrikantov. Največji problem pri PFAS je, da se lahko sčasoma začne kopičiti v telesu.

Ne boste verjeli, kaj so našli v moških modih
Preberi še
Ne boste verjeli, kaj so našli v moških modih

Spolni organi v nevarnosti

Zaradi njihove široke uporabe se številne polifluoroalkilne snovi nahajajo v krvi in so v nizkih količinah prisotne v različnih prehrambenih izdelkih in okolju, poroča Agencija za varstvo okolja (EPA). Te tako imenovane "večne kemikalije" povezujejo z različnimi zdravstvenimi težavami: od raka, težav z jetri in ščitnico do prirojenih napak, bolezni ledvic, zmanjšane imunosti in neplodnosti.

Raziskovalci so opozorili, da sta moški in ženski spolni organ še posebej ranljiva za izpostavljenost polifluoroalkilnim snovem, ker je tam koža tanka, oba organa pa imata tudi veliko krvnih žil.

Toliko časa ostane covid-19 v vaši semenski tekočini
Preberi še
Toliko časa ostane covid-19 v vaši semenski tekočini

Linda Birnbaum, znanstvena svetovalka za Mamavation, ki je pred tem vodila toksikološki program EPA, je v poročilu zapisala: "Ker so kondomom izpostavljeni najbolj občutljivi deli človeškega telesa tako za moške kot za ženske, priporočam, da industrija identificira in takoj odstrani te kemikalije. Vagina in penis sta neverjetno vaskularna področja in dermalna izpostavljenost tem predelom je pogosto večja kot na drugih delih telesa."

Poročilo kritizira PFAS kot "problematično za zdravje ljudi in okolje".

"Veljajo za vseprisotne, obstojne in strupene. Pravzaprav lahko mnoge od teh kemikalij PFAS v naših telesih vztrajajo leta ali desetletja."

Poznate pravilo ABCDE? Lahko vam reši življenje
Preberi še
Poznate pravilo ABCDE? Lahko vam reši življenje

Raziskovalci so ugotovili, da natančni učinki izpostavljenosti PFAS na zdravje v predelu vagine in penisa trenutno niso znani. Prizadevajo si zmanjšati količino PFAS, ki so ji ljudje izpostavljeni iz hrane, vode in potrošniških izdelkov, kot so kondomi in lubrikanti.

PFAS se verjetno uporabljajo v kondomih, da pomagajo lateksu odbijati vlago in tekočine, vendar raziskovalci kažejo, da ima lahko industrija kondomov in lubrikantov težave s kontaminacijo zaradi proizvodnje.

Širjenje kemikalij zaradi kondomov

Kondom
Kondom FOTO: Shutterstock

Terrence Collins, profesor kemije in direktor Green Science Institute, je v poročilu dejal: "Kemično je smiselno, da se kemikalije v kondomih absorbirajo v moška in ženska reproduktivna tkiva, tako da so lahko prisotne v spermi in jajčecih na čas oploditve."

Dodal je: "Čeprav je namen kondomov preprečiti oploditev, je kemično gotovo, da bo ženski reproduktivni trakt onesnažen z nekaterimi kemikalijami v kondomih. Zato moramo razširiti varnostne preizkuse, da ocenimo te možnosti."

Testiranje, ki ga je izvedel laboratorij s certifikatom Agencije za varstvo okolja in naročil Mamavation, je preverilo 29 izdelkov za varnejšo spolnost glede prisotnosti fluorida – označevalca PFAS. Označeni so bili izdelki, ki so vsebovali več kot 10 ppm.

Tako pitje alkohola vpliva na vašo prostato
Preberi še
Tako pitje alkohola vpliva na vašo prostato

Raziskovalci so kupili vse kondome med februarjem in avgustom 2023 pri Walmartu in Amazonu ter jih zabeležili v svojo zbirko podatkov in jih poslali v laboratorij na testiranje. Izdelki za varno spolnost so bili testirani na organofluor, za katerega so raziskovalci rekli, da je marker za PFAS, ker so vse kemikalije PFAS spojine na osnovi ogljika, ki vsebujejo fluor.

Njihova metoda testiranja markerjev – test, ki meri količino snovi – "verjetno pokaže prisotnost PFAS," so povedali raziskovalci. Testi so odkrili znake PFAS v 12 odstotkih testiranih kondomov, kar pomeni, da so imeli trije od 25 kondomov merljive ravni organofluora nad 10 ppm.

Medtem je 25 odstotkov lubrikantov vsebovalo sledi PFAS. Laboratorijski testi so razkrili merljiv skupni organski fluorid, kar kaže na možnost, da vsebujejo PFAS.

To je opozorilni znak bolezni, ki je v svetu morilec številka ena
Preberi še
To je opozorilni znak bolezni, ki je v svetu morilec številka ena

'Najboljši' kondomi in lubrikanti

Raziskovalci so zagotovili tudi seznam varnih izdelkov, ki so jih uvrstili med "najboljše", ker v njih niso zaznali PFAS.

Med njimi so Glyde Ultra Standard Fit Ultra Thin Condoms, PS Good Times – Extra Thin Latex Condoms in Sustain Natural Ultra Thin Lubricated Latex Condoms. Raziskovalci so kot najboljše lubrikante ocenili Aloe Cadabra Personal Lubricant & Moisturizer Natural Aloe, sledita Foria Awaken Arousal Oil with Organic Botanicals Intimacy in Honey Pot Organic Moisturizing Lubricant Organic Strawberry Intimate.

Ko gre za varnejšo spolnost, je najboljši način za zmanjšanje tveganja za okužbo s spolno prenosljivo okužbo uporaba zaščite med vaginalnim, analnim in oralnim seksom. Lubrikant je lahko koristen za zmanjšanje trenja in boj proti suhosti nožnice – posledično je lahko spolni odnos bolj prijeten.

Celoten seznam izdelkov, naštetih v poročilu, navaja, da so ultratanki kondomi Durex Real Feel brez lateksa in Regular Fit Durex Air med varnejšimi kondomi, piše The Sun.

Erotika

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: net.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578