Moskisvet.com
Messenger

Novice

Sledi življenja tudi na Merkurju

A.M.
30. 11. 2012 13.59
23

V kraterju na Merkurju je Nasina sonda našla sledi življenja. Morda življenje na preostalih planetih le ni tako edinstven pojav, kot smo mislili do sedaj?

Sonda Messenger, ki kroži okrog najbolj vročega planeta v našem solarnem sistemu, je v stokilometrskem kraterju na Merkurjevem severnem tečaju zaznala spojine, ki se zdijo organskega izvora. V senčnih legah so zaznali snov, ki je podobna premogu oz. katranu.

Merkur je puščavski planet, ki je najbližje Soncu. Led in zamrznjene organske spojine se nahajajo le v večni temi kraterjev na severnem tečaju. Če so znanstveniki zbirali dokaze za obstoj ledu že 20 let, jih je prisotnost organskih spojin naravnost šokirala. Material naj bi na Merkurjevo površino zanesli asteroidi, gre pa za snov, ki je dvakrat temnejša kot preostala površina Merkurja.

Znanstveniki sicer ne verjamejo, da je Merkur kdaj koli gostil kakršne koli življenjske oblike, odkritje pa bo vsekakor pripomoglo k razumevanju nastanka življenja na Zemlji. "Zares je razburljivo, da smo v tem predelu solarnega sistema odkrili sestavine, ki so morda ’zakuhale’ življenje na Zemlji," je povedal David Paige, planetarni znanstvenik na kalifornijski univerzi.

Messenger je 485-kilogramska Nasina sonda, namenjena raziskovanju Merkurja. Izstrelili so jo leta 2004, v Merkurjevo orbito pa se je utirila marca 2011. Okrog planeta bo krožila do marca 2013, ko bo zaradi gravitacije strmoglavila na površje Merkurja.

Messneger
Messneger FOTO: NASA

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549