Moskisvet.com
Raketni napad

Novice

Sirija: s kakšnim orožjem bodo napadle ZDA

A.M.
02. 09. 2013 08.10
25

Državljanska vojna, ki že poltretje leto divja v Siriji je do sedaj terjala že preko 100.000 žrtev in pognalo v beg 2 milijona Sircev. Se bo število žrtev s posredovanjem ZDA še povečalo?

Ameriško vojaško posredovanje v Siriji je, kot kaže, le še vprašanje časa. Takoj, ko bodo poznani rezultati preiskav opazovalcev ZN o domnevni uporabi živčnih strupov, bo Obama zaukazala napad na režim predsednika Bašarja Al Asada in podporo Islamski bratovščini. Svet in ameriški državljani opozarjajo, da se bo ponovil ’Vietnam’, ameriška administracija pa se je kot kaže že odločila. Načrtujejo bliskovit napad in uničenje strateških ciljev, ki se jih nameravajo lotiti na naslednje načine.

Z morja ...

Peta flota ameriške vojne mornarice se trenutno patruljira v Perzijskem zalivu in v rdečem morju. V njeni sestavi sta trenutno obe najmodernejši letalonosilki USS Nimitz in USS Harry S. Truman. Obe letalonosilki merita 333 metrov, tehtata 100.000 ton in lahko plujeta s hitrostmi do 60 km/h. Na vsaki se nahaja 3.200-članska posadka in še dodatnih 2.500 pripadnikov zračnih sil. Oboroženi sta z naprednimi obrabnimi sistemi pred sovražnimi izstrelki, poglavitno orožje pa je 90 do zob oboroženih bojnih letal in helikopterjev, ki jih prevaža vsaka od njih. Obe plavajoči letalski oporišči spremlja cela flota oskrbovalnih plovil, rušilcev razreda , križark in podmornic razreda Ohio in Los Angeles, ki so opremljene tudi s strateškimi izstrelki Trident.

F-35 Lightning II - 10
F-35 Lightning II - 10 FOTO: Arhiv proizvajalca

V Sredozemskem morju je nameščena šesta flota, ki jo sestavljajo rušilci razreda Arleigh Burke, ki razpolagajo s strateškimi raketami in izstrelki zemlja – zrak, ter protipodmorniškimi izstrelki. Podporo jima nudita tudi dve jedrski podmornici razreda Ohio, poleg izstrelkov Trident in Tomahawk pa so na njih še pripadniki ’Tjuljnjev’.

Iz zraka …

Obe floti razpolagata z brezpilotnimi letali Global Hawk in brezpilotnimi helikopterji MQ-8 Fire Scout, kar pa je kaplja v morje, če jih primerjamo z zračnim arzenalom. ZDA se bodo strateških ciljev v Siriji lotile s strateškimi bombniki B-1, B-2 in B-52, ki so oboroženi z raketami AGM-158 s 450-kilogramskimi bojnimi konicami. Podporni ogenj bodo nudili zračni lovci F-15E Strike Eagle, F/A-18 Hornet ter Super Hornet in povsem ’sveže’ večnamensko letalo F-35 Lightning II. Zagotovo bodo kakšnega od strateških bombnikov opremili tudi z zloglasnim uničevalcem bunkerjev – 14-tonski izstrelki, ki lahko prodrejo do vojaških bunkerjev, tudi če so le-ti zakopani 60 m globoko pod zemljo.

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549