Moskisvet.com
Google Glass

Novice

Si želite 'Google Glass'? Nikar, morda ste lahko tarča napada

M.K.
23. 04. 2014 08.45
5

Po tem, ko je pred letom dni luč sveta ugledala nova tehnološka igračka 'Google Glass', je neučakane prve kupce, ki so za očala odšteli več kot tisoč evrov, čakal hladen tuš. Google je namreč ohranjal nadzor nad izdelkom tudi potem, ko so ga uporabniki že plačali. No sedaj pa so lastniki naprednih očal očitno postali tudi tarče napadalcev ...

Pametna očala, ki jih je Google trgu ponudil pred natanko letom dni, burijo duhove že vse od takrat, ko so jih v roke dobili prvi uporabniki.
Pametna očala, ki jih je Google trgu ponudil pred natanko letom dni, burijo duhove že vse od takrat, ko so jih v roke dobili prvi uporabniki. FOTO: Arhiv proizvajalca
V teh dneh mineva leto dni od takrat, ko je Google začel prodajati 'Google Glass', očala, ki se povežejo s telefonom in med drugim omogočajo snemanje videa, gledanje spletnih strani med hojo in sprotno orientacijo s pomočjo vgrajenega sprejemnika GPS. A nošenje tega čudeža napredne tehnologije utegne očitno biti precej nevarno. Že februarja je zaokrožila zgodba mlade Sarah Slocum, h kateri naj bi sredi enega izmed barov v San Francisu pristopil neznanec ter jo napadel in ji ukradel Googlova očala. Pred dnevi pa je očitno spet udarilo: tokrat je bil tarča napada novinar Kyle Russell, ki ga je sredi ulice napadla mlajša ženska, mu na silo snela očala in zbežala.

Ni šlo za krajo

Russell je bil pretekli petek zvečer na poti proti železniški postaji BART, ko je nenadoma zaslišal vreščeč glas ženske v zgodnjih dvajsetih letih, ki je zavpila »Glass«, pograbila očala z njegovega nosu in pobegnila. Russell in njegovi prijatelji so se pognali za njo, a je niso uspeli ujeti. Najprej so seveda mislili, da gre za rop, saj gre navsezadnje za tehnološko igračko, vredno več kot tisoč evrov, a so pozneje ugotovili, da jih je neznana napadalka nekaj sto metrov stran odvrgla in jih poteptala ter s tem povsem uničila. Russell je sedaj prepričan, da mu očal ni nameravala ukrasti, da bi jih imela zase ali da bi jih prodala naprej, temveč jih je želela zgolj uničiti. Zakaj? Zaradi neodobravanja ravnanja družbe Google.

Je napad povezan s protesti?

Napad na novinarja je po vsej verjetnosti povezan s protesti, o katerih je mladenič poročal v dopoldanskem času tistega dne. Meščani so namreč protestirali proti koncernu Google, ker menijo, da prihod bogatašev iz sveta tehnologije prispeva k rasti cen nepremičnin in tako otežuje življenje manj premožnih domačinov. Moti jih tudi to, da Google brez dodatnega plačila infrastrukturo mesta izkorišča v svoj prid. Tako organizira avtobuse, ki njihove zaposlene brezplačno prevažajo na relaciji San Francisco – Silicijeva dolina. Petkov protest naj bi neposredno sicer sprožila nemoralna poteza enega izmed Googlovih odvetnikov Jacka Halprina, ki je kupil blok sredi San Francisca in iz njega brez kakršnih koli pojasnil ali možnosti dogovora hladnokrvno izgnal vse podnajemnike.

Novinar napadalki ne zameri

Kljub temu naj petkova napadalka, katere identiteta še ni znana, ne bi bila neposredno povezana s kakšno določnejšo skupino protestnikov. Bila je namreč v zgodnjih dvajsetih letih, imela je irokezo, oblečena pa je bila v črno usnjeno jakno ter škornje v isti barvi. »To ni ravno opis, ki bi ustrezal nekomu iz množice protestnikov, med katerimi sem bil ves dan, poleg tega je prišla iz nasprotne ulice, ne iz smeri protestnega shoda,« je medijem zaupal mlad novinar ter dodal, da v kolikor je želela s tem izkazati svoje nasprotovanje družbi Google, ženski enostavno ne more zameriti, saj se ji je gotovo zgodila krivica, ki je izzvala bes ter nejevoljo.

Pogled skozi pametna očala je videti nekako takole.
Pogled skozi pametna očala je videti nekako takole. FOTO: YouTube

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578